behemothxx Napisano 30 Sierpnia 2014 Napisano 30 Sierpnia 2014 Oddałem koła do centrowania koledze (zna się na rzeczy), niby wycentrował, u niego wszystko ok zero bicia na obręczy (centrował na obręczach) a u siebie widzę bicie. Jak zaczynam pedałować następnie przestaję i patrzę na kasetę, to widać jak faluje/bije ... Gdy przyłożę palec do obręczy (gdy koło się kręci) to czuję że bije, w niektórych momentach wyraźnie dotyka mojego palca. Szybko zamykacze sprawdzałem, wyglądają na proste ... Co może być przyczyną bo trochę to dziwne?
Mod Team Puklus Napisano 31 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2014 To że kaseta a raczej wolnobieg, choć i kaset czasami też, falują to normalne, wynika to z kiepskich komponentów. a ze koło bije ... jak 1-2mm to bym sie nie przejmował, jak więcej to widać twój kolega nie zna sie na rzeczy tak jak twierdzi.
behemothxx Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Napisano 31 Sierpnia 2014 Hmm to dziwne bo u niego widziałem że koło nie ma bicia ... Może szybko zamykacz jest krzywy (sprawdzałem niby wygląda na prosty, przykładałem linijkę i sprawdzałem czy szpary nie ma). Może też opona mieć bicie co widać gołym okiem, ale obręcz niby prosta.
beskid Napisano 31 Sierpnia 2014 Napisano 31 Sierpnia 2014 Co to znaczy widziałem a tym bardziej gołym okiem i jeszcze niby. Przecież to wszystko jest do sprawdzenia. Podnosisz koła obracasz, potem do ręki a choćby zapałka i sprawdzasz czy obręcz ma bicie. Jak nie ma o koło kręci się krzywo to wina opony. Szybkozamykacz odpowiada za spięcie koła i tyle. Koło mogło by bić jak by oś nie była ściśnięta zamykaczem.
Mod Team Puklus Napisano 31 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2014 Jeżeli jakoś dziwnie nyplami kręcił to u niego było idealnie a u ciebie zrobi sie bicie takie ze szok, jednym słowem, zdaniem raczej, można tak zepsuć koło.
behemothxx Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Napisano 31 Sierpnia 2014 Puklus nie rozumiem co masz na myśli, jak dziwnie?
Mod Team Puklus Napisano 31 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2014 Po "cajmersku" jak to sie u mnie mówi bez wiednie, jak leci, każdym po kolei, nie koniecznie tymi co trzeba, można tak zepsuć zaplot do tego stopnia, że trzeba rozbierać koło, ale to sa ekstremalne sytuacje Jak jest u ciebie, nie wiem
MikeSkywalker Napisano 31 Sierpnia 2014 Napisano 31 Sierpnia 2014 Jak kaseta Ci faluje to może bębenek po prostu ma luzy.
behemothxx Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Napisano 31 Sierpnia 2014 Sprawdzałem czy piasta ma luzy i nie wykryłem takowych. Chyba będzie trzeba zakupić klucz i samemu wycentrować ...
MikeSkywalker Napisano 31 Sierpnia 2014 Napisano 31 Sierpnia 2014 Bez centrownicy wiele nie zrobisz, lepiej oddać do dobrego serwisu.
Mod Team Puklus Napisano 1 Września 2014 Mod Team Napisano 1 Września 2014 Ja wszystkie swoje koła składałem bez centrolewicy, tylko w widelcu albo ramie. Da sie to zrobić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.