Skocz do zawartości

[napęd] Bicie kasety i obręczy.

behemothxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oddałem koła do centrowania koledze (zna się na rzeczy), niby wycentrował, u niego wszystko ok zero bicia na obręczy (centrował na obręczach) a u siebie widzę bicie. Jak zaczynam pedałować następnie przestaję i patrzę na kasetę, to widać jak faluje/bije ... Gdy przyłożę palec do obręczy (gdy koło się kręci) to czuję że bije, w niektórych momentach wyraźnie dotyka mojego palca. Szybko zamykacze sprawdzałem, wyglądają na proste ... Co może być przyczyną bo trochę to dziwne?

• Mod Team
Napisano

To że kaseta a raczej wolnobieg, choć i kaset czasami też, falują to normalne, wynika to z kiepskich komponentów. a ze koło bije ... jak 1-2mm to bym sie nie przejmował, jak więcej to widać twój kolega nie zna sie na rzeczy tak jak twierdzi.

Napisano

Hmm to dziwne bo u niego widziałem że koło nie ma bicia ... Może szybko zamykacz jest krzywy (sprawdzałem niby wygląda na prosty, przykładałem linijkę i sprawdzałem czy szpary nie ma). Może też opona mieć bicie co widać gołym okiem, ale obręcz niby prosta.

Napisano

Co to znaczy widziałem a tym bardziej gołym okiem i jeszcze niby. Przecież to wszystko jest do sprawdzenia. Podnosisz koła obracasz, potem do ręki a choćby zapałka i sprawdzasz czy obręcz ma bicie. Jak nie ma o koło kręci się krzywo to wina opony. Szybkozamykacz odpowiada za spięcie koła i tyle. Koło mogło by bić jak by oś nie była ściśnięta zamykaczem.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jakoś dziwnie nyplami kręcił to u niego było idealnie a u ciebie zrobi sie bicie takie ze szok, jednym słowem, zdaniem raczej, można tak zepsuć koło.

• Mod Team
Napisano

Po "cajmersku" jak to sie u mnie mówi :P bez wiednie, jak leci, każdym po kolei, nie koniecznie tymi co trzeba, można tak zepsuć zaplot do tego stopnia, że trzeba rozbierać koło, ale to sa ekstremalne sytuacje :P Jak jest u ciebie, nie wiem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...