Pawlos88 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Witam,Jak się okazało z innego tematu, mój napęd ma trochę bardziej dosyć niż myślałem, czeka mnie zmiana łańcucha i kasety oraz pewnie jakieś działania z dwoma blatami na korbie, a już na pewno z jednym.O ile wybór łańcucha i kasety już raczej przesądzony - XT, o tyle trochę sobie dumam nad korbą.Najtaniej byłoby znaleźć blaty do mojej korby FSA Gamma Drive(tutaj przewiduje problem z trzecim na 42z. robiłem wczoraj rozeznanie i nie za bardzo widzę coś pasującego kształtem, ale czekam jeszcze na odpowiedź ze sklepów no i sam jeszcze poszukam, ale gdyby ktoś wiedział co pasuje bez problemu, proszę o info) Zastanawiam się czy nie skorzystać z okazji i pogonić FSA, a w zamian zarzucić coś nowego, porządniejszego/sztywniejszego przy okazji lżejszego. Z okazji tychże rozważań, postanowiłem założyć ten temat.Myślałem o skompletowaniu pełnego XT, ale jak zobaczyłem, że SLX jest wyraźnie tańszy a na papierze różnice są kosmetyczne, to już nie wiem czy aby na pewno warto.Jak z trwałością obu? Suport jest ten sam?Generalnie warto się pchać w wymienione wyżej Shimano czy celować w coś jeszcze innego albo skupić się na poszukiwaniu nowych blatów do obecnej korby i nie zaprzątać sobie głowy zmianą bo nie będzie to duży skok jakościowy? Opinie użytkowników mile widziane.Wymagania to kompatybilność z 10rz. oraz dostępność w zestawieniu 42/32/24, 175mm i czarnym kolorze i cenowo maksymalnie w granicach XT bo wyżej nie chcę szaleć. Pozdrawiam
maciejas Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Technologicznie korby SLX są identyczne z XT, a same ramiona dla wersji 2x są nawet lżejsze od XT (mowa o roczniku 2014 - bodajże 4 g lżejsze). W związku z powyższym o wyborze pomiędzy SLX a XT decydować powinny wyłącznie kwestie natury estetycznej. Sam używam dwóch korb SLX i nie mam absolutnie nic do zarzucenia: - Anoda / rysenk są dość trwałe - rysują się dopiero po mocnym uderzeniu w głazy - Żadnych problemów z montażem czy demontażem - 104 BCD = wielki wybór zębatek (również pod 1x) - Nie zauważyłem problemów ze sztywnością ramion (a sporo jeżdżę stojąc na pedałach) Zauważ, że ewentualna konkurencja (na przykład węglowe wypusty SRAMa) jest przynajmniej 2 - 3 krotnie droższa i to bez zębatek.
Pawlos88 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 Dziękuję za opinie. Z tym 104BCD to też różnie bywa, bo przecież jeszcze kwestia kształtu i dopasowania pod tym względem. Tymczasem jeszcze jedno pytanie, o którym zapomniałem. Jakiego klucza nie kaleczącego misek używacie? Shimano ma TL-FC33 ale za praktycznie 1/3 ceny można mieć np. zupełnie podobny klucz IceToolz (http://bikecenter.pl/p14109,icetoolz-klucz-do-suportu-mechanizmu-korby-shimano-hollowtech-ii-truvativ.html)
maciejas Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Ja akurat używam tego: Potrzebujesz dwóch kluczy - Bikehand YC-27BB oraz YC-27
beskid Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Jak z trwałością obu? Suport jest ten sam?Generalnie warto się pchać w wymienione wyżej Shimano czy celować w coś jeszcze innego albo skupić się na poszukiwaniu nowych blatów do obecnej korby i nie zaprzątać sobie głowy zmianą bo nie będzie to duży skok jakościowy? Opinie użytkowników mile widziane. Z trwałością wkładów suportu Shimano jest różnie. To w zasadzie loteria dlatego jak pada można kupić Accenta i potem wymieniać łożyska. Tak więc problem w zasadzie żaden. Co do blatów to część osób po zajechaniu oryginału przykładowo w SLX'e montuje stalowe z Alivio. To ci co gramów nie liczą przesadnie a liczą głównie na trwałość. Więc i tu problemu nie ma.
Pawlos88 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 A czy rzeczywiście te kompozytowo-stalowe zębatki SLX znikają tak szybko? Poszperałem trochę w sieci i rzeczywiście pojawiają informacje od osób nieco narzekających na wkłady suportu Shimano :/ Jeszcze dalej w temacie napędu,co by nie zakładać kolejnego wątku - wybór łańcucha. Chcę pojeździć na dwa, albo trzy łańcuchy, mam już jeden HG95, pytanie jakich towarzyszy mu dokupić - zastanawiałem się nad KMC x-10.93 albo kolejnym/i HG95. Coś polecacie?
Pawlos88 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 p_120629_09482.jpg Potrzebujesz dwóch kluczy - Bikehand YC-27BB oraz YC-27 Ja mam ten Shimanowski TL-FC32 i pomimo, że starałem się o odrobinę delikatności, to odkręcając suport FSA zostały wyraźne ślady po tej operacji. Dlatego zastanawiam się nad innym kluczem co by nie pocharatać nowego suportu jakbym się zdecydował.
MokryxD Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Klucz polecam od użytkownika M333. Co do łańcucha to wziąłbym C9. Wg mnie nie ma co się zastanawiać nad gumowatymi Shimano.
Pawlos88 Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 Klucz polecam od użytkownika M333. Co do łańcucha to wziąłbym C9. Wg mnie nie ma co się zastanawiać nad gumowatymi Shimano. W sensie Campagnolo? W moim wypadku bardziej C10 bo C9 jest chyba do 9rz? Inna sprawa, że w cenie jednego Campa są dwa łańcuchy Shimano pokroju Xt, albo KMC X10. Daje to do myślenia trochę nawiasem mówiąc Pytanie czy w ogólnym rozrachunku to się opłaci? Az taka różnica w trwałości?
rodszyld69 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 ja polecam ze swej strony łańcuch KMC X10L używam dwóch na przemian w swoim mtb i jak dotąd zrobiłem na nich ponad 9 tys.km
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.