Skocz do zawartości

[Koła + opony] drugi zestaw do 29era

SniperinoConformino

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witka,

jako ,że będę czasem jeżdził troche po asfalcie (40km odcinki) zastanawiam się nad drugim zestawem kółek do jazdy po asfalcie. Mój rowerek to Cube acid 29. Droga po jakiej będę jeżdził to w zasadzie sam asfalt i troszkę kostki. Co możecie mi polecić? Czy to będzie w ogóle dobry pomysł z zakupem drugiego zestawu i czy będzie rożnica między oryginalnymi Smart Samami.

Napisano

Żeby poczuć różnicę przy Smart Samach to musiałbyś założyć naprawdę wąskie opony (25, max 35 mm). Smart Samy dobrze toczą się po asfalcie, więc różnicę odczujesz głównie w wyniku redukcji masy.

Szukałbym raczej kół przeznaczonych do rowerów crossowych lub przełajowych, czyli z wąskimi obręczami.

Faktem jest też, że przełożenia roweru MTB średnio pozwalają na efektywną jazdę po asfalcie, do tego dochodzi geometria inna.

Koła możesz zmienić, ale kolarzówki z tego nie zrobisz to tego jakby Cię jakiś szuter zaskoczył to ciężko będzie przejechać.

Napisano

Nie przesadzałbym z tymi problemami na szutrze. Na asfaltowej oponie, w tempie turystycznym przejedziesz prawie każdy teren. Pamiętaj jednak, że drugi zestaw kół to też 2 zestaw tarcz i druga kaseta. Wszystko zależy gdzie planujesz tym rowerkiem jeździć, jednak moim zdaniem jeśli to mają być sporadyczne krótkie wypady na asfalt (praca/miasto itp) to wystarczy dobić ciśnienie w oponach a na dłuższe wyprawy zwyczajnie przełożyć opony. Jeśli jednak to jest zbyt uciążliwe (a wiem, że jest uciążliwe :P) to już osobiście zainwestowałbym w 2 rower typowo asfaltowy lub miejski. Parę lat temu miałem podobne rozważania nad 2 zestawem kółek i doszedłem do wniosku, że zdrowiej mi wyjdzie nasmarowanie starego stalowca i wymiana opon na gładkie.

Napisano

No właśnie o to mi chodziło z tym szutrem, że bardzo spowolni, a nie, że się w ogóle nie da :sweat: Na spokojnie to i lasem się da przejechać o ile jest sucho.

A ja mam dokładnie jak kolega wyżej napisał. Do jazdy po asfalcie mam 20 letniego stalowego crossa z szosową kasetą i blatem 48T.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...