jgx Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam chce podnieść żonie kierownice, włożyłem już jedną podkładkę 5mm ale chciałbym jeszcze jedna tylko że wtedy mostek jest tylko w połowie na rurze. W sklepie (serwisie) gość powiedział ze mostek minimalnie może być w połowie czyli będzie dobrze ale mam obawy czy tak jest na pewno. Rower to dość stara Merida Dakar 690 mostek oryginalny jak przy kupnie wiec chyba dobrej jakości. Żona jeździ bardzo spokojnie praktycznie tylko w mieście. pozdrawiam
ugupu Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Nie ryzykowałbym nawet spokojnej jazdy z mostkiem do połowy tylko osadzonym na sterówce. Tam działają jednak dość duże siły. Jeśli potrzeba wyżej zastanowiłbym się nad mostkiem o większym wzniosie ( i długości ) lub giętą kierownicą.
beardman Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Prawidłowo zamontowany mostek powinien siedzieć na rurze sterowej tak, żeby rura była ok. 3-5mm poniżej górnej krawędzi mostka. Po to aby zmieścił się jeszcze korek (kapsel) steru i możliwa była kasacja luzów na sterach poprzez dokręcenie go. W praktyce rura może być krótsza ale o ile to już zależy od budowy mostka. A konkretnie od tego na ile śrub jest skręcany i jak wysoko jest górna śruba. Wg mnie aby to było bezpieczne i pewne rura nie powinna być niżej niż górna śruba mostka (jeśli są dwie). Można też kupić mostek z większym kątem (albo regulowany) lub przedłużkę rury sterowej i/lub kierownicę giętą? http://allegro.pl/przedluzka-rury-sterowej-bbb-extender-25-4-28-6-i4429582272.html http://allegro.pl/przedluzka-rury-sterowej-satori-heads-up-4-xc-mtb-i4489552140.html Pozdrawiam
marcinusz Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 U mnie mostek wystaje możliwie jak najmniej - 1-2mm. Tylko żeby było miejsce na kapsel. Najlepiej jeśli można dać podkładkę nad mostek. Nie powinno się dawać więcej niż 3cm podkładek pod mostek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.