specpl Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Które pedały wybrać i dlaczego? Potrzebuje czegoś lekkiego i mocnego. Łożyska maszynowe aby wytrzymały jak najdłużej: - Neco WP 101 - słyszałem o ich średniej jakości; - VP 196 - szkoda, że nie ma całych czarnych; - Wellgo M138 - najdroższe, cena prawie 2x większa od pozostałych - czy to czuć w użytkowaniu (są dużo lepsze)? A może macie inne propozycje? Platformy chyba odpadają ze względu na sporą wagą w tym przedziale cenowym (120 zł). Nigdy nie jeździłem na platformach, obecnie mam tanie pedały KLS. Jest jakaś różnica pomiędzy pedałami ramkowymi a platformami? Nie chce niszczyć butów. SPD na razie odpadają.
rzezniol Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Platformy chyba odpadają ze względu na sporą wagą w tym przedziale cenowym (120 zł). Wszystkie 3 propozycje które podałeś to właśnie pedału platformowe nie istotne czy noga spiera się na ramce skręconej z korpusem czy na dużym korpusie z jednego dużego kawałka ... a "platformowe" o których myślisz to podejrzewam pedały platformowe do sportów grawitacyjnych. Nie ważne jakie padały platformowe kupisz każde w dłuższej perspektywie niszczą podeszwę butów. Im większa powierzchnia podparcia pod nogą tym lepiej się kręci w miękkim obuwiu. Pozostaje pytanie czy warto na pedały wykładać 120 zeta ... jeżeli aktualne pedały nie mają luzów i się nie rozpadają to mimo wszystko wolałbym odłożyć tą kasę na coś innego ... Może z czasem przekonasz się do SPD ... a za 120 zeta kupisz niemal niezniszczalne m540`stki od Shimano. Jak się jednak upierasz przy pedałach to zwróć uwagę jeszcze na Accenta Hellium i Axium oba modele dostępne poniżej 100 zł a jak zależy ci na wadze to są lżejsze od wszystkich tu zaproponowanych. Pozdrawiam
specpl Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Napisano 3 Sierpnia 2014 Wymienić muszę obecne załatwiłem myjką i swoją wagą :-) Pomimo że są plastikowe ważą coś koło 320g. Chciałbym kupić raz a dobrze, żeby już nie wracać do tematu.
tobo Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Żeby spełnić ten warunek musiałbyś przestać jeździć, wtedy nie musiałbyś wracać do tematu wymiany pedałów Pedały "maszynowe" - nie wiem jak te wymienione ale wiele z takich - nie są na łożyskach maszynowych tylko na maszynowym i ślizgu. Wiąże się to z koniecznością poddawania pedałów regeneracji, czyli wymianie łożyska i ślizgu (lub czegokolwiek co znajduje się w środku), przy czym ślizg jest bardziej podatny na przeciążenia i brud niż maszyna. Maszynówki w pedałach - ze względu na rozmiar osi i korpusu - są malutkie i źle znoszą obciążenia, dlatego np Shimano nie stosuje tego rozwiązania i jak się okazuje raczej z pozytywnym skutkiem.
specpl Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Napisano 3 Sierpnia 2014 Czyli te maszynówki, których wszędzie piszą to mit? Zwykłe kulkowe z uszczelnieniem będą lepsze? W takim razie muszę jeszcze wszystko przemyśleć bo już zapuszczałem się w rejony Shimano PD MX80.
tobo Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 To mit i nie mit, zależy jak na to patrzeć. Ile czasu/miesięcy/sezonów potrzebowałeś żeby zamęczyć obecne pedały? Rezygnując z ciśnieniówki przedłużasz życie każdego sprzętu. Poza tym lekkie pedały są lekkie z określonych powódów. Masz tanie pedały które ważą 320 gramów jak zrozumiałem - a prawie najwyższy model spd Shimano waży 350 gramów I dlaczego muszą być lekkie? Rower jest lekki obecnie? Chcesz go odchudzić? Nosisz rower?
specpl Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Napisano 3 Sierpnia 2014 Raczej wpadłem w owczy pęd za zniżaniem wagi na każdym możliwym elemencie. Racja waga nie jest najważniejsza. Obecnie mam dokładnie takie: http://www.kellysbike.com/pl/akcesoria/akcesoria-i-komponenty/peda-y/flat#.U94fVfl_uPY cena mówi sama za siebie. Po 500 km jedno pedała kręcą się z wyczuwalnymi skokami przy czym prawe czuć bardziej. Z myjki już zrezygnowałem ale pedały chce wymienić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.