Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Dyna Sys

biszopmichal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za to rozwiną się inne rzeczy - może tak trzeba patrzeć?

Jak 8sp znikało z wyższych grup to był płacz w ten sam deseń.

Zawsze jeśłi ktoś ma parcie na lepsze rzeczy 9sp to może na upartego zrobić mały zapas, skoro alivio nie pasuje to pewnie zalatuje tandetą - wniosek: osobę zainteresowaną stać na rzeczy lepsze. 

Napisano

Zapas? :). Kupię sobie ze cztery, no może pięć grup SLX albo XT i będę miał na całe życie :P. Do tego ze 20 łańcuchów i kaset, tak na zapas żeby broń Boże nie zabrakło. A tak serio. Nie lubię się cofać ani stać w miejscu. Zazwyczaj jak wymieniam jakieś części w rowerze (nie dla tego, że mi się znudziły tylko po prostu są zurzyte), to staram się wymieniać je na lepsze. Wiadomo, że nie zawsze się da i w końcu dochodzi się do momentu, w którym mamy full XT i nie potrzebujemy nic lepszego, wtedy zostajemy z tym co mamy. Ale nie rozumiem idei cofania się w osprzętowaniu roweru. Poza tym nie wiem po co ta dyskusja :). Ja tylko chciałem wiedzieć czy Dyna-Sys będzie latała po kasecie 9sp i to wszystko :).

Napisano

Zapas? :). Kupię sobie ze cztery, no może pięć grup SLX albo XT i będę miał na całe życie :P. Do tego ze 20 łańcuchów i kaset, tak na zapas żeby broń Boże nie zabrakło. A tak serio. Nie lubię się cofać ani stać w miejscu. Zazwyczaj jak wymieniam jakieś części w rowerze (nie dla tego, że mi się znudziły tylko po prostu są zurzyte), to staram się wymieniać je na lepsze. Wiadomo, że nie zawsze się da i w końcu dochodzi się do momentu, w którym mamy full XT i nie potrzebujemy nic lepszego, wtedy zostajemy z tym co mamy. Ale nie rozumiem idei cofania się w osprzętowaniu roweru. Poza tym nie wiem po co ta dyskusja :). Ja tylko chciałem wiedzieć czy Dyna-Sys będzie latała po kasecie 9sp i to wszystko :).

Ale xt nie jest najlepsze. Można powiedzieć ze z takiego albo innego punktu widzenia jest przeciętne.

Skoro xt jest takie że nic lepszego nie potrzeba to siłą rzeczy jeśli nie lubisz cofać się albo stać w miejscu to w ten sposób staniesz w miejscu. 

A cała dyskusja dlatego że zwróciłeś uwagę na pewne aspekty.

Napisano

No to dostałeś ... tak będzie działać ale z manetka Sram`a :), czego nie chcesz ... ;D

Mało tego w jakichś dziwny sposób się przed tym bronisz czego nie rozumiem. Jak bardzo chcesz to przejdz na Dyna Sys tylko "rozwojowe" to to na pewno nie będzie. Przy takim podejściu w zasadzie jesteś na to skazany. Ja się bronię i robię ten tak wyśmiany zapas chociaż nie wiem po co jak wszystko jest nadal dostępne.

Napisano

Mało tego w jakichś dziwny sposób się przed tym bronisz czego nie rozumiem. Jak bardzo chcesz to przejdz na Dyna Sys tylko "rozwojowe" to to na pewno nie będzie. Przy takim podejściu w zasadzie jesteś na to skazany. Ja się bronię i robię ten tak wyśmiany zapas chociaż nie wiem po co jak wszystko jest nadal dostępne.

Spokojnie :). Nikogon nie wyśmiewam. To wy na mnie wjechaliście jakbym Wam krzywdę zrobił tym, że nie chcę mieszać SRAM'a z Shimano :).

Czemu twierdzisz, że DynaSys nie będzie rozwojowe? Obecnie mam napęd 3x9 a gdybym zmienił tył na 10rz to z przodu dał bym 2rz, albo zostawił 3rz jeśli by mi odpowiadało.

Napisano

Bo jest "słabsze" pod każdym względem od 9-ki. Nawet chodzi głośniej choć nie u każdego. U mnie nigdy kaseta z łańcuchem nie wytrzyma tyle co miałem i nadal mam w 8 sp. I tak mnie czasem krew zalewa na precyzję tylnej zmieniarki po wyjazdach z traw czy częściej zarośniętej ścieżki na hali. To samo jesienią w błocie. 8-ka mieliła wszystko jak leci a tu muszę kasetę z wózkiem czyścić bo mi żle pracuje albo nie mam ostatniej koronki na kasecie.  Jeśli zatem "rozwojowe" jest tylko odczucie ciut lepszej pracy przerzutki to można montować. Nic więcej się nie zyskuje a sam napęd 3x10 to w zasadzie nie wypal. Jak już to 2x10. Wspomniałem, że są tu osoby na forum i sam znam poza, którzy migiem wrócili na 9 sp. Do tego w korbach przykładowo SLX'a po zużyciu się fabrycznych montują blaty stalowe z Alivio. Potem zmieniarki Sram'a łańcuch Campy C9 i mają pancerny napęd. Bronią się z powodzeniem przed 10 sp właśnie przy pomocy Sram'a co było trudne przy chęci pozostania przy 8 sp.

Napisano

Moja dziewczyna w swoim Radonie ma 3x10 i ani błoto, ani trawa nie mają większego wpływu na działanie zmieniarki. Mój kumpel regularnie biorący udziały w maratonach również ma 3x10 i nie słyszałem aby narzekał. Ja osobiście wolę pozostać przy 3x9. Czy jest tu ktoś kto ma założoną zmieniarkę XT Shadow (najlepiej z plusem) i manetkę SRAM i może mi na 100% potwierdzić, że taki układ będzie sprawnie działał? W sumie to teraz tak myślę, czemu by nie wziąć zmieniarki SRAM'a?

Ja miałem korbę Deore i niedawno ją wymieniłem na nową, też Deorę. Tylko dla tego, że wymiana zębatek była o 20zł tańsza niż kupno nowej korby z suportem. Te blaty z alivio pasowały by też do Deorki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...