Skocz do zawartości

[napęd,łańcuch] spadający łańcuch 1x6

marcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pewien problem z rowerem żony. 1,5 miesiąca temu kupiła sobie Decathlonowy twór pt. B'twin Elopse 3 czyli fajnie stylizowana damka na full badziewiu jeśli chodzi o osprzęt. W rowerze od czasu do czasu (dotychczas z 3 razy) spada łańcuch i zawsze jest to w kierunku korby (jest osłona więc zatrzymuje się na niej). Mam w związku z tym pytanie. Jakim cudem przy przełożeniu 1x6 czyli bez przerzutki z przodu może spadać łańcuch i to w teoretycznie nowym bo z przebiegiem max 150 km rowerze? Czy łańcuch może być za długi czy coś jeszcze może powodować takie niewłaściwe zazębianie się łańcucha w związku z czym ląduje poza tarczą?

Napisano

@copone

Rower tak jak wspomniałem ma zabudowany napęd i jest to niemal nówka sztuka, jednak chińszczyzna w osprzęcie nie wróży dobrze. Najgorsze jest to że rower ze zrzuconym łańcuchem widzę zawsze po fakcie i nie wiem w jakich okolicznościach dochodzi do jego zsunięcia. Raz jest to ponoć podczas pedałowania innym razem przy zmianie przełożenia.  

Zweryfikowałem tarczę przednią i ma minimalne zapewne "technologiczne przekoszenie" a tym samym bicie w jednym miejscu.

Zrobiłem też foto tego o czym mowa powyżej. Zwróćcie uwagę na ten subtelny kolor łańcucha etc przypominający barwę felg w Fiatach CC, SC czy Uno ew. barwę tłumików. Łańcuch no name ale spinka SRAMowska jest  :icon_lol: Za tarczą, a jeszcze przed kompletną osłoną łańcucha jest dodatkowy dystans (bariera by łańcuch nie przeleciał bezpośrednio na osłonę)

014f4cf57d58813fmed.jpg

3f4c8ed34c0020e5med.jpg

5beec35484b2ff05med.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...