Skocz do zawartości

[stan napędu] 12300 km i czas na zmiane

bysio58

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po takim odcinku łańcuch jest na tyle brudny ze robie mu szejka w benzynie a pozniej w oleju castrol edge 5w30 - bo taki mam w nadmiarze :-)
A czy on nie jest przypadkiem lepki? Bo jeśli tak, to się nie dziw, że musisz co chwilę czyścić łańcuch. 
Napisano

Niestety nie mam z kim skonfrontować sie na zywo :-). Ale faktycznie, łańcuch jest lepki, tzn. wg. mnie lepkosc jest wskazana bo dzięki niej smar-olej trzyma sie smarowanej powierzchni. Dlatego wycieram łańcuch do sucha z wierzchu. A srodek ogniw jest stale-b.dlugo wilgotny. Nie mniej jednak ze wzgledu na moje skromne 60km przebiegi dzienne bede trzymal się uparcie swojej racji :-). Dla kogoś lub tez Was gdzie robicie znacznie wiecej km Wasza opcja moze byc bardziej odpowiednia - sluszna. Z drugiej strony razi mnie usyfiony naped tudzież rower, bo nie po to wywalalem kase na xtr-a lub innego srama aby bylo go ledwie widac :-). Oczywiscie mam tu na mysli wieczny brud - niedbalstwo itp. Gdzie czysci sie sprzet od swieta wychadzac z zalozenia ze sprzet za tyle kasy ma dzialac i kropka.

Bedac na waszym miejscu bralbym ze 3 łańcuchy na zmiane, nawet te z nizszej półki.

Weźcie tez pod uwage ze ja jeżdżę bardziej amatorsko, nie startuje w zawodach i moja taktyka jest zgola odmienna.

Napisano

@@Spascmar, Jeżeli zależy Ci na przedłużeniu żywotności napędu, to przede wszystkim metoda na 3 łańcuchy. Przyczyna jest prosta. Łańcuch zużywa się znacznie szybciej niż kaseta. Wyciągnięty łańcuch będzie stopniowo niszczył kasetę. Jeżeli przegapi się moment wymiany, może się okazać, że później kaseta, która jest w stosunkowo dobrym stanie, nie przyjmie już nowego łańcucha. Tak było u mnie.

Napisano

Ja tylko podpiszę się pod tym że łańcuch HG-40 to badziew. U mnie zrobił prawie 4k km także nie było tak źle w porównaniu do tego co czytam. 

Dokładając raptem kilka złotych do kolejnego napędu założyłem KMC X8 i jestem bardzo zadowolony. Po 10 tys. km wygląda lepiej od poprzednika po 4. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...