alagor96 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Po takim odcinku łańcuch jest na tyle brudny ze robie mu szejka w benzynie a pozniej w oleju castrol edge 5w30 - bo taki mam w nadmiarze :-) A czy on nie jest przypadkiem lepki? Bo jeśli tak, to się nie dziw, że musisz co chwilę czyścić łańcuch.
Spascmar Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 Niestety nie mam z kim skonfrontować sie na zywo :-). Ale faktycznie, łańcuch jest lepki, tzn. wg. mnie lepkosc jest wskazana bo dzięki niej smar-olej trzyma sie smarowanej powierzchni. Dlatego wycieram łańcuch do sucha z wierzchu. A srodek ogniw jest stale-b.dlugo wilgotny. Nie mniej jednak ze wzgledu na moje skromne 60km przebiegi dzienne bede trzymal się uparcie swojej racji :-). Dla kogoś lub tez Was gdzie robicie znacznie wiecej km Wasza opcja moze byc bardziej odpowiednia - sluszna. Z drugiej strony razi mnie usyfiony naped tudzież rower, bo nie po to wywalalem kase na xtr-a lub innego srama aby bylo go ledwie widac :-). Oczywiscie mam tu na mysli wieczny brud - niedbalstwo itp. Gdzie czysci sie sprzet od swieta wychadzac z zalozenia ze sprzet za tyle kasy ma dzialac i kropka. Bedac na waszym miejscu bralbym ze 3 łańcuchy na zmiane, nawet te z nizszej półki. Weźcie tez pod uwage ze ja jeżdżę bardziej amatorsko, nie startuje w zawodach i moja taktyka jest zgola odmienna.
mklos1 Napisano 18 Lipca 2014 Napisano 18 Lipca 2014 @@Spascmar, Jeżeli zależy Ci na przedłużeniu żywotności napędu, to przede wszystkim metoda na 3 łańcuchy. Przyczyna jest prosta. Łańcuch zużywa się znacznie szybciej niż kaseta. Wyciągnięty łańcuch będzie stopniowo niszczył kasetę. Jeżeli przegapi się moment wymiany, może się okazać, że później kaseta, która jest w stosunkowo dobrym stanie, nie przyjmie już nowego łańcucha. Tak było u mnie.
alagor96 Napisano 19 Lipca 2014 Napisano 19 Lipca 2014 nie po to wywalalem kase na xtr-a lub innego srama Jak ja bym miał xtr'a to pewnie też bym go tak ciągle czyścił
MikeSkywalker Napisano 19 Lipca 2014 Napisano 19 Lipca 2014 Ja tylko podpiszę się pod tym że łańcuch HG-40 to badziew. U mnie zrobił prawie 4k km także nie było tak źle w porównaniu do tego co czytam. Dokładając raptem kilka złotych do kolejnego napędu założyłem KMC X8 i jestem bardzo zadowolony. Po 10 tys. km wygląda lepiej od poprzednika po 4.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.