Skocz do zawartości

[przerzutka] - SLX czy na pewno pasuje ?

andrzejl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Moja przerzutka przednia  FD-M530 już prawie wyzionęła ducha więc wybór padł na SLX FD-M671, Czy mógłbym prosić o potwierdzenie, że będzie pasować do mojego napędu ? Mam tylną kasetę 9-rzędową ale powinna chyba działać ? Korba FC-M442 (zęby 44-32-22) na razie bo potem  SLX FC-M670.

Z góry dzięki za info. 

Napisano

Hmmm przeczytałem wątek kompatybilności napędów - chyba ze zrozumieniem.  Mam rozumieć, że do 10 rzędowych napędów jest węższy łańcuch ? Qrcze dziwne to... czyli z grupy SLX muszę kupić taką tylko dla 9 rzędowego napędu rozumiem ?  

Napisano

to trochę nie tak

slx m671 ma pojemność max 18t więc jej precyzyjnie nie wyregulujesz przy kombinacji koronek 22-32-44

przy zakupie przerzutek kieruj się pojemnością wózków musisz mieć pojemność 22t

• Mod Team
Napisano

Przy 10 rzędach nie sam łańcuch stanowi problem. Sa przerzutki pod rożne ciekawe konfiguracje których wcześniej nie było. I taka przerzutka na 2x z dyferencją 14  czy 16t nie będzie działać.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Przeczytałeś ze zrozumieniem, ale nieuważnie ;)

Tak, jest węższy łańcuch, ale przy przedniej przerzutce raczej nie robi to różnicy.

Robi, jest tez wezszy wozek i trudniej jest ustawic, zeby nie obcieralo..

Napisano

Nie masz racji, szerokość nie ma znaczenia. Znaczenie ma pojemność. Ocieranie bierze się z innych wysokości przetloczen a nie szerokości klatki. A przetloczenia biorą się z różnicy między największą a średnia zebatka korby.

• Mod Team
Napisano

Szerokość klatki także iest istotna a dana przerzutka ma swoją. Swego czasu porównywałem XTRa 900 i starego LXa 571. XTR 8 rzędów był sporo węższy od 9 rzędowego LXa którego udało mi sie wyregulować niemal na cały zakres pracy bez ocierania.

Napisano

XTR 8 rzędów był sporo węższy od 9 rzędowego LXa

Skoro 8-rzędowa jest węższa niż 9-rzędowa to... szerokość nie ma znaczenia bo przecież kasety są tej samej szerokości w 8 i 9 a łańcuch niby węższy w 9 rzędowym napędzie.

Miałem zestaw 8-rzędowy przerzutka 8-rzędowa, korba 8 rzędowa, 8-rzędowy łańcuch chodziło wszystko ok. Zmieniłem korbę na 9-rzędów i przerzutka 8-rzędów, łańcuch 9-rzędó średnio chodziła a skoro jest szersza to powinno być ok. Kupiłem przerzutkę 10 rzędową i było słabo. Zmieniłem największą tarczę na taką jak w 8 rzędach i jest idealnie. A teraz trochę suchych danych

Korba 8-rzędów 42-32-22, przerzutka 8 rzędów: pojemność 20, różnica 10

Korba 9-rzędów 44-32-22, przerzutka 9-rzędów: pojemność 22, różnica 12

Korba 10-rzędów 42-32-24, przerzutka 10-rzędó: pojemność 18, różnica 10

Nie trzeba być orłem, żeby wiedzieć co z czym będzie działać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...