Skocz do zawartości

[korba] FC T551 a M552. Róznice?

pioters

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

miałem dziś odebrać nowy rower.

W specyfikacji korba:

- korba Shimano M552-10 

- wkład suportu M552-10BB

Rower, który mam odebrać ma zamontowane:

- korba Shimano FC T551

- wkład SM BB51

Czy oba zestawy są grupowo, jakościowo, wydajnościowo takie same czy może ktoryś z nich jest słabszy?

Jakie są różnice?

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, że zamontowana korba FC T551 nie występuje (z tego co widzę) w wersji na 42 zęby na największej zębatce a fizycznie są 42 zęby. Jest w stanie to ktoś wyjaśnić? 

Napisano
2i regulaminu

Czyli teoretycznie wartościowo nie byłbym skrzywdzony, ale ogólnie do jazdy górskiej raczej upierać się, żeby była zmieniona na górską (tak jak miała być), zgadza się? 

Sklep zasugerował, że może producent nie miał akurat na stanie M552 to wziął T551 i zmienił zębatki na korbie (a przynajmniej największą). Czy to ma jakiś sens?

Zakładam, że do jazdy górskiej mogą być jednak te elementy robione z bardziej wytrzymałych materiałów niż do trekingowej, tak jest?

• Mod Team
Napisano

Korby głównie różnią sie zębatkami, w trekingowych sa zazwyczaj blaty 48 które średnio nadają sie do typowej jazdy terenowej, jednak sprawdzają sie na asfaltowych, równych odcinkach.

Napisano

Czyli jesli zmienic zebatki to jest to to samo? Bezpieczniej chyba miec wszystko zgodnie ze specyfikacja i przeznaczeniem. ZwlaazcA, ze wyglada na to ze ktos cos pozmienial (producent lub sklep ) bo symbol korby w nowym rowerze nie pasuje do modelu jaki jest. Wolalbym miec wszystko tak jak powinno byc. Rower malo nie kosztuje.

Napisano

Czyli koniec koncow sprzet jest syarszy/gorszy niz byc piwinien. Czyz nie? Oprocz tego tak jakby korba byla skladana z dwoch roznych modeli...

Napisano

Dokladnie. M552. Poza tym w serii przy rowerze wlasnie taka miala byc. Nie odebralem dzis roweru (author instinct 29. Model 2013) ze sklepu bo nie jestem pewny czy proboja mi wcisnac cos gorszego niz zamawialem ( specyfikacja producenta)

Napisano

FC-M552 jest odpowiednikiem FC-M590, a FC-T551 modelu FC-M591. Obie to stare Deore. Grupa przeszła ewolucję, a linia produkcyjna została, więc producent robi to samo, tylko z inną naklejką. Jeśli bardzo Ci zależy, możesz walczyć o FC-M552. Ale nie ma to większego sensu.

FC-T551 poza wersją stricte trekkingową występuje też z zębatkami 44-32-24. Skoro w rowerze, który masz dostać, jest ta korba z tarczą 42, przynajmniej ta musi pochodzić z innego modelu.

Napisano

Tylko ze tu jest 42 ktore w T551nie wystepuje. Producent robil podmianki?

skoro w rowerze, który masz dostać, jest ta korba z tarczą 42, przynajmniej ta musi pochodzić z innego modelu.

Mozrsz troszke jasniej ? Nie załapałem tego zdania

Napisano

To w zasadzie odpowiedź na pytanie z powyższego postu. Tę korbę (FC-T551) możesz dostać z największą tarczą 44T lub 48T. I teraz są dwie opcje, które prowadzą do 42T. Albo bierzemy wersję z mniejszą ilością zębów (44T) i wymieniamy największą na 42T zostawiając średnią i małą w spokoju, albo bierzemy tę z 48T i wymieniamy wszystkie.

Napisano

Dzieki. Czyli mogl to zrobic producent roweru (author) jak zasugerowal w domysle sklep czy raczej gdzie indziej to wyniklo?

Jaka mam pewnosc, ze jezeli wymienili tylko ramie lub tylko najwyzsza zebatke to reszty nie dali z jakiejs duzo nizszej grupy? Czy to mozliwe czy by nie pasowalo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...