Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] Krzywo zamontowana przerzutka?

4th

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Odebrałem kilka dni temu rower, który musiałem oddać na gwarancję (hak był krzywo, przez co koło nie leżało odpowiednio). Zauważyłem coś podejrzanego (wcześniej tego chyba nie było, być może naprostowanie haka jest przyczyną) w związku z ułożeniem tylnej przerzutki - wydaje mi się, że jest ona odchylona na zewnątrz, a przechodzący przez nią łańcuch nie jest prowadzony w jednej linii. Poniżej załączam zdjęcie - odgiąłem tam przerzutkę, by było lepiej widać domniemaną krzywiznę.

Rzućcie, proszę, doświadczonym okiem. Czy to ułożenie jest prawidłowe?

2zvwZNr.jpg

o6JB6Nj.png

Napisano

Zły punkt odniesienia, tak może być, bo łańcuch nie będzie zawsze w linii prostej. Jeżeli wszystko działa dobrze to nie masz się czym martwić. Co ma krzywy hak do zamontowanego krzywo koła?

Napisano

OK, załączam, z braku lepszego słowa, rysunek. Na czarno - łańcuch, na czerwono - przerzutka. Z lewej - jak jest u mnie, z prawej - jak wg mnie powinno być. Po odgięciu jest ona pod kątem w stosunku do łańcucha, czy koła, czy samej ramy. A tak wg mnie nie powinno być.

Co do haka i koła - nie wiem, nie znam się na tym, ale koło nie było osadzone dokładnie pośrodku, ale bardziej z lewej strony.

m7NSa8Y.png

Napisano

Kolego, jeżeli czytanie ze zrozumieniem, to pozwól, że zacytuję, co napisałem:

Po odgięciu jest ona pod kątem w stosunku do łańcucha, czy koła, czy samej ramy.

Zatem jest krzywo. Dzięki za konsultację.

Napisano

koło nie było osadzone dokładnie pośrodku, ale bardziej z lewej strony.

To w żadnym razie nie jest wina haków. Może być to winą ramy, ale w takim przypadku nie bardzo się w ogóle da coś z tym zrobić. Najczęściej to wina koła (źle zaplecione) lub źle poskładanej piasty.

Wózek przerzutki powinien być równolegle do zębatek i każde odstępstwo od tego to usterka. Jeśli miałeś kombinowane z hakami to najprawdopodobniej jest skrzywiony i stąd problem.

Napisano

OK, zatem muszę sprostować, bo to nie hak był krzywy, a rama właśnie (jest jakaś nazwa na ten tylny widelec?  :whistling: ) (Sorry, dopiero teraz sprawdziłem w Google, czym jest hak... myślałem, że cała ta część ramy...). Facet, który się zajmuje naprawami gwarancyjnymi w Krossie powiedział mi, że rower został rozebrany, ramę wzięto na warsztat i jakąś pneumatyczną maszyną naprostowano.

Niemniej jednak ta przerzutka właśnie nie idzie równolegle, jest przynajmniej pod kątem 30 stopni. Jestem niemiłośniernie poirytowany, bo to Evado 7.0, trochę oszczędności na niego wydałem, a co chwilę mam jakieś problemy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...