Skocz do zawartości

[naped/lańcuch] Przeskakiwanie

kocius

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nie dawno wymienilem wszystkie podzespoly. Jezdzilem normalnie bez zadnych problemow az nagle na przezutce tylniej "7" zaczal co chwile przeskakiwac badz strzelac lancuch nie wiem jak to nazwac nie zeskakuje lancuch na przezutkach nizej lub wyzej tylko po prostu denerwujacy trzask. Nie mam pojecia czy to wina lancucha czy kolanka badz zebatek ale one moze maja z miesiac... Wie ktos jak moge usunac ten problem/?

post-172365-0-29778200-1403957573_thumb.jpg

Napisano

Zamontować wszystko poprawnie, bo to co tutaj pokazałeś jest skrajnie źle założone, a w dodatku używasz niepoprawnych przełożeń. Zwiększ kąt opasania łańcucha zębatek z tyłu.

Napisano

Te zdjęcia to robione przy jakim przełożeniu z przodu? najmniejsza/średnia/duża tarcza?

Jeśli mała to tak się nie jeździ jeśli średnia lub duża to pewnie masz za długi łańcuch.

Jeśli wymieniłeś wolnobieg i łańcuch jednocześnie to może na korbie przeskakuje?

Napisano

Wrzuć na największą tarczę z przodu i najmniejszą koronkę z tyłu i cyknij foto od strony napędu.

Ciekaw jestem czy wózek przerzutki odpowiednio napina.

Łańcuch kupiłeś nowy i skracałeś go do długości starego łańcucha?

Napisano

"Nie łatałem dętki, ponieważ mam rogi na kierownicy" - tak to dla nas brzmi. Masz za długi łańcuch, wyreguluj przerzutki. Na YT i forum masz mnóstwo tematów jak używać przełożeń, jaka ma być długość łańcucha i jak wyregulować cały rower. Czytaj FAQ. Nawet Wikipedia coś tam wie.

Napisano

nie skracalem go poniewaz rower stal z rok nie uzywany i w ogole nie byl jezdzony

To tak jakbyś kupił sobie spodnie ale ich nie przymierzał bo założysz je dopiero na okazję która będzie za tydzień/miesiąc.

Potem okazuje się, że kupiłeś za duże i pytasz czemu Ci spadają :D

1 Skróć łańcuch do takiej długości jak stary jeśli na starym było OK

2 Przed skracaniem poczytaj w necie lub na forum jak dobrać długość łańcucha bo nie ma gwarancji, że stary miał optymalną długość.

3 Tak jak kolega wcześniej sugerował poczytaj o dobieraniu przełożeń bo pewne kombinacje kasety z korbą są zabronione, niektóre zużywają mocno napęd. Optymalnych przełożeń jest kilka na każdej tarczy korby więc możesz zapomnieć o takiej matematyce 3x6=18 3x7=21

Napisano

To tak jakbyś kupił sobie spodnie ale ich nie przymierzał bo założysz je dopiero na okazję która będzie za tydzień/miesiąc.

Potem okazuje się, że kupiłeś za duże i pytasz czemu Ci spadają :D

Nie skracalem poniewaz stary lancuch ktory byl zalozony na rowerze stal z rok nie uzywany! gdy przyszlo na wymiane nie patrzylem jak jezdzi poniewaz kolanko bylo uwalone i jak widac na zdjeciu jest troche mocowanie ugiete, wiec nie bylo sensu.

skrocilem ale jednak kolanko zle ustawione ale nie moge bardziej odchylu H ustawic by odchodzilo na zewnatrz

• Mod Team
Napisano

Tobie może wystarczy ale nam nie wiec jak ktoś ci zwraca uwagę ze zdjęcia sa o kant twojej krągłej rozbić to bierz to do serca albo nie wstawiaj nic. Poza tym jak chcesz, psze bardzo, można nie zmieniając wielkości, zmienić rozmiar nawet kilkunastokrotnie ... akceptowalna jakość *.jpg to 33%. Jak już się tak upierasz skompresuj i wstaw. Umiesz chyba, nie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...