frorg Napisano 27 Czerwca 2014 Napisano 27 Czerwca 2014 Witam serdecznie, na wstępie mówię, że nie bardzo wiem jak mam nazwać temat, dlatego też liczę na wyrozumiałość. Otóż mam pewien problem. Lewa przerzutka będąc na "1" jest na pierwszej zębatce, będąc na "2", jest na trzeciej zębatce, natomiast na "3" łańcuch spada za trzecia zębatkę. Nie wiem jak nazwać problem, więc nie umiem go wyszukać za pomocą google. Proszę Forumowiczów o pomoc, jak mógłbym sobie z tym poradzić i jakie informacje muszę podać w celu dalszej pomocy. Pozdrawiam frorg
Wojtek97 Napisano 27 Czerwca 2014 Napisano 27 Czerwca 2014 Nie lewa przerzutka tylko przednia Tutaj jest kwestia regulacji linki, można np. na trzecim biegu (gdzie manetka pokazuje 2) poluzować śrubę trzymającą linkę na przerzutce, i zakręcić ją (naprężoną) w pozycji przy 2 biegu. W przypadku ocierania po zabiegu:
lyndowss Napisano 27 Czerwca 2014 Napisano 27 Czerwca 2014 Problem nazywa się "nie potrafię wyregulować przerzutki". Rozwiązanie to przeczytaj FAQ. Ode mnie jeszcze tips: poluźnij linkę i prawdopodobnie odkręć trochę śrubę L. http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/
Ziemko Napisano 27 Czerwca 2014 Napisano 27 Czerwca 2014 Jak pisze łyndowss, odkręć linkę i wyreguluj przerzutkę śrubką oznaczoną L W punktach 1. Zredukuj bieg z przodu na 1. 2. Odkręć linkę od przerzutki. 3. Śrubką L wyreguluj przerzutkę tak żeby łańcuch będąc na najmniejszej tarczy nie spadał między korbowód a ramę ani nie ocierał o prowadnicę przerzutki (dobrze ustawić z tyłu biegi tak żeby łańcuch był w jednej linii w przeciwnym razie nie przejmuj się jeśli ociera). 4 Naciąg i przykręć linkę. Nie używaj dużej siły i nie napinaj linki po prostu naciąg i tak żeby nie wisiała. 5. Kolejno zmieniaj biegi na wyższe. Jeśli nie chce zmieniać w górę to napnij linkę używając bryłek (to te śrubki przy wylocie linki z manetki). Wykręcasz - napinasz linkę. Wkręcasz - luzujesz. 6. Jak będziesz miał łańcuch na największej tarczy a wszystko będzie ładnie wyregulowane ogranicz wychylenie przerzutki śrubką H. Wkręcasz ją aż dotknie ogranicznika (powinieneś poczuć opór ale można zaglądnąć )
Jaca911 Napisano 27 Czerwca 2014 Napisano 27 Czerwca 2014 Źle przymocowana linka. Musi trafić w odpowiednie wyzlobienie w podkladce.
Looser Napisano 27 Czerwca 2014 Napisano 27 Czerwca 2014 jak dalej po tych wszystkich postach i filmikach nie potrafisz tego zrobic to oddaj do serwisu bo mozesz popsuc ;p
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.