Skocz do zawartości

[2000+/- max 2000] Rower mtb, do jazdy za równo w terenie jak i po szosie - który najlepszy

mavi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To wygląda na to że ten rower to rzeczywiście okazja, sprzedawca chciał mi pokazywać innych firm na takim osprzęcie ale ostrzegał że cena 1000-1500 większa. Odchodziła wyglądało mi to na gorąca przyklejana naklejkę z napisem, a może to była jeszcze jakaś folia ochronna. Czyli powietrzny amortyzator posiada jedynie blokadę skoku? A kiedy i czym dopełnia się tam powietrze ?

Napisano

Tego Rometa sobie dokładnie obejrzyj. Promocja promocją ale jeśli faktycznie ma uszkodzony lakier czy coś w tym stylu to prawdopodobnie rabat wynika z tych uszkodzeń a wtedy nie będziesz mógł go reklamować.

Czyli powietrzny amortyzator posiada jedynie blokadę skoku? A kiedy i czym dopełnia się tam powietrze ?
Najlepiej zrobić to przed jazdą. Ustawiasz tzw SAG - ugięcie wstępne amortyzatora (czyli ugięcie jakie wykona amortyzator pod masą jeźdźca). Powinno ono wynosić  jakieś 15-20mm w przypadku amortyzatora ze skokiem 100mm. Większy SAG może powodować dobicie amortyzatora. Choć jest to trudne w przypadku powietrzaków bo są bardziej progresywne czyli im głębsze ugięcie tym jest on coraz twardszy (dlatego w amorkach z wyższej półki stosuje się komorę negatywną, która ma przeciwdziałać temu zjawisku). Sprężyna stalowa za to pracuje liniowo czyli poziom twardości jest zawsze taki sam niezależnie jak głębokie jest ugięcie. Ale jak mówiłem jeśli nie trafisz ze swoją wagą to jest kaszana.
Napisano

Lakier nie tyle co właśnie dziwne że te naklejka się odklejała i w jednym miejscu było powietrze (tak jak na smartfonach np folie źle się przylepi jest bąbelek z powietrzem). Źle z wagą mogę trafić w przypadku sprężyn czy powietrznych? Ten powietrzny tak testuje i dobijam powietrzem aby to ugięcie było 15-20 mm tak?

No zastanawiam się co zrobić z tym rometem cena kusi ale właśnie czy nie ma czasami ukrytych wad jakiś ;)

Napisano

Źle możesz trafić ze sprężyną stalową. Niby jest regulacja twardości ale IMHO ozdobnik i nic w zasadzie nie daje.

Ten powietrzny tak testuje i dobijam powietrzem aby to ugięcie było 15-20 mm tak?
Tak. Siadasz na rower i tak jak podczas jazdy (dobrze by było żeby ktoś ci go przytrzymał za kierownicę. Następnie tak regulujesz (dobijasz lub upuszczasz) powietrze aby ugięcie wstępne wynosiło podane wartości. Tu masz fajny artykuł http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,prawidlowa-regulacja-amortyzacji-w-rowerze-sag a i na tym forum jest co poczytać
Napisano

Czyli powietrzny lepszy amortyzator? Dzięki za linka. A taka sprawa co do ramy rometowskiej jeśli by się z nią coś działa czy pękła itd opłacalne jest kupować ramę i cały osprzęt przerzucać czy nie praktykuje się tego ?

Napisano

1. Tak, w regulacji jest o wiele lepszy niż sprężyna. W domyśle regulacja jest bardziej dokładna. Poza tym z racji użycia powietrza jako medium ściskalnego amor jest czuły na małe nierówności ale ciężej go dopić. Chyba że ciśnienia dasz tyle żeby "wybierał liście".

2. Jeśli rama pęknie zawsze możesz ją reklamować na gwarancji. Nie wiem tylko jak jest z jej egzekwowaniem u Romet'a. Nie miałem styczności z pękniętymi rometami ani nie słyszałem o takim problemie.

3. Wszystko zależy jak zużyta jest cała reszta komponentów. Jeśli nie są wyeksploatowane i/lub remont nie przekracza ceny nowego rowery (nie koniecznie tego modelu ale tej samej klasy) a producent odrzucił reklamację ramy to nie widzę problemu.

Napisano

Bo naprawdę oglądając rowery po sklepach, przeglądając w internecie to na takim osprzęcie slx,deore, alivioi te pozostałe co posiada ten romet to cena innych rowerów koło 3000 a nie 2000 jak ten romet, bo to w sumie rometa jest tylko rama  no i siodełko jak dobrze widzę? a cała reszta to równie dobrze może być wyposażony np tak Giant, czy Kelly ale ich cena będzie o dobre kilka stówek wyższa? Co do kierownicy jeśli będzie za szeroka zawsze można uciąć albo dołożyć rogi bo naprawdę sprawiała dla mnie wrażenie za szerokiej.

Napisano

Sklepy muszą zrobić miejsce na nową kolekcję i zarobić mniej niż trzymać rower sprzed 1-2 sezonów którego prawdopodobnie nie sprzedadzą. Pieniądze nie zarobione to stracone. Na papierze ale jednak. Masz okazję kupić coś taniej to nie ją porządnie rozważ bez większego grymaszenia.

Szeroka kiera może rzeczywiście wydawać się nieporęczna ale to początkowy efekt. Osobiście lubię swoją 680-tkę bo daje lepsze panowanie na rowerem. Poza tym te +40mm faktycznie można wykorzystać do montażu rogów.

Napisano

Z rometa w tym rowerze jest tylko napis na ramie. Reszta części tych samych producentów co w innych rowerach. Kierownicę zawsze można wymienić na krótszą czy dołożyć rogi jeśli były by potrzebne. A różnica w cenie na korzyść rometa jest i to spora. Więc zostaje trochę pieniędzy na ewentualne dostosowanie roweru pod siebie. A przecież w rowerach innych producentów też coś mogło by przeszkadzać.

W przypadku amortyzatorów powietrzne są lepsze i łatwiej je dostosować do wagi czy upodobań. Przy sprężynowych masz tylko niewielką regulację twardości, a jeśli ta nadal jest nie odpowiednia to trzeba kupować twardszą/miększą sprężynę.

Napisano

Dokładnie oglądając ten rower jedynie rama to ROMET, resztę to osprzęt jak w innych rowerach i firmowych tyle że jak próbowałem coś porównać z authora czy gianta to cena sporo ponad 3000 czyli rama i marką ją robią? Bo osprzęt taki sam. A jak wygląda sprawa/ jak pracuje ten środek suportu Truvativ gxp z korbą fcm 552? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...