kamar59 Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Jeszcze pedały przyjadą jutro. I naklejka na bloki żeby woda nie dostawała się pod wkładkę.
iza121 Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 tylko tą naklejkę, to przyklej jak już będziesz na 100% pewien, że bloki są dobrze ustawione, a nie po np 300km, bo po tak krótkim dystansie jeszcze wszystko może się zdarzyć
Miloniu Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Naklejka przecież nie przeszkadza w ustawianiu bloków.
kamar59 Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Pedały całe tłuste w smarze fabrycznie :-) Bloki założone na środku na razie. Śrubki wkręcone te które były z butami a nie te co są z pedałami bo są krótsze. Śrubka odkręcona na max + jedno tryknięcie Wszystko było by fajnie gdyby nie pierwsza gleba przed Tesco po 22 km przejechanych normalnie i 2 km od domu. Szkody raczej nie wielkie po prostu zatrzymałem się i nie wypiąłem i poleciałem na prawy bok. Na bucie prawie nie widać prawie. I na bank jak np; na zakręcie bym się poślizgną to bym nogi nie zdążył wypiąć żeby zamortyzować upadek. SPD fajnie się jeździ ale są niebezpieczne można szybciej zginąć Czyli jak jadą w peletonach i są wyłączeni z jazdy samochodowej to mają lepiej, chociaż kolizje też się zdarzają między rowerami, lub przy mecie jak naciskają na maxa. A jak się wypnę i pojadę to nie czuje się pewnie, myślę że mi zjedzie but z SPD. w sumie SPD są po to żeby być cały czas wpiętym. Ale jak widzisz jakieś miejsce czy teren że możesz nie dać rady i się przewrócić to lepiej się wypnij wcześniej. Buty są fajne sztywne nie czuć nic pod podeszwą. Można szybciej pojechać, przyspieszyć efektywniej. I może jest trochę cieplej niż w zwykłych adidasach które mam bardziej przewiewne. Ale dziś było 31 st.
llancer Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Wykręć na maxa śrubki.Pamietam pierwszy raz-4 gleby przy jednym wyjezdzie z 20km Na 2 skrzyżowaniach,i jak chcialem na postój sie zatrzymac z 2 razy. To bylo w wrzesniu 2012,Poprzedni rok jezdzilem bez spd. Teraz zaczalem od czerwca w spd.Juz z 4 sytuacje gdzie jak juz stałem nogą prawą na ziemi to pomyślałem ,że sie nei wypiąłem-automatycznie noga sama sie wypiela i na niej ustalem-i to w najmniej oczekiwanym momencie. Lewą kontroluje caly czas,bo na niąstaje przeważnie itd.Jak dojezdzam do skrzyżowania to częśto odchylam but w bok,ale nie wypinam,w razie czego mniej musze ruszyc. Nawet dzis w ostrym piachu sie balem,ale jechalem i koło lekko w bok skrecilo,i sie wypiąłem .Co kiedys juz dawno bym mial glebe. Po prostu trzeba pojezdzic.A po sobie wiem ze nawet 7-8 miesiecy przerwy i tego sie nie zapomina,nawet jak jezdzilo sie max 300km w tym. I na początku nie radze jezdzic po miescie. Troche wstyd jak dorosły człowiek ubrany profesionalnie staje na światłach i gleba centralnie w bok bez podpierania sie
kamar59 Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 HEHEH tylko jedna noga jest wypięta jak stajesz. Ja mam odkręcone na + czyli dla początkujących sprężyna jest najsłabsza na wypinanie, później mogę dokręcić. A co mi da jak blok przesunę na maxa do przodu? I dokręciłem śrubki w bloku po pierwszej jeździe jeszcze, bo luz był na imbusie.
MateoKalisz Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 hehe wy gleby zaliczacie na mieście a co dopiero jak ja nie zdążę wypiąć w lesie jak śmigam po błocie/piachu :D albo nie dam rady podjechać pod górkę/piach...przynajmniej mam miękkie gleby teraz pamiętam żeby wypiąć but zanim się zatrzymuje na przeszkodzie buty shimano m088pedały shimano pd 505
kamar59 Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 i to jest ten minus SPD wypięcie w odpowiednim czasie uwarunkowane terenem. Ja po prostu podjechałem pod sklep i myślę sobie zaraz się wypnę a tu kicha i lecę na bok Wy też mieliście śruby w pudełku razem z butami jak ja ? Bo w pedałach SPD są dawane normalnie. Ale te z pudła są dłuższe o 1 mm i je polecają żeby wkręcić.Zdjecie nr; 1
llancer Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Źle mnie zrozumiales,tylko jedną wypinam jak staje Nw,ja nie mialem nic oprócz butów i naklejek. A pedały + bloki+blaszki+śrubki,i tak przykrecilem.
iza121 Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 I na bank jak np; na zakręcie bym się poślizgną to bym nogi nie zdążył wypiąć żeby zamortyzować upadek. na razie, tą umiejętność nabędziesz wraz z praktyką A po sobie wiem ze nawet 7-8 miesiecy przerwy i tego sie nie zapomina,nawet jak jezdzilo sie max 300km w tym. 300km dla nabycia wprawy i utrwalenia sobie tego, to trochę mało. Generalnie się tego nie zapomina ale musi być utrwalone odpowiednią ilością kilometrów, albo nawet nie tyle co kilometrów, co bardziej wypięciami i wpięciami + wypięciami w nagłych sytuacjach (tu szczególnie, bo można czuć się pewnie wypinając w zwykłych sytuacjach ale problem się dość długo może utrzymywać w czasie tych nagłych właśnie) teraz pamiętam żeby wypiąć but zanim się zatrzymuje na przeszkodzie i błąd, bo w ten sposób nie nauczysz się tego, a tak po kilku glebach by przeszło
llancer Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Hehe,wtedy 3 maratony,teraz juz 2 i kazdy bez gleby,gleby mialem na spokojnie na asfalcie,a nie w terenie
kamar59 Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Wykręć na maxa śrubki. No mam na maxa na + A jak chcesz się zatrzymać to tylko jedna nogę się wypina. Ja bym się bał tu zjechać na SPD Tylko buty ma bardziej trekingowe.
MateoKalisz Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 i błąd, bo w ten sposób nie nauczysz się tego, a tak po kilku glebach by przeszło Staram się nie wypinać a gleby już były generalnie powoli do przodu
PeGie Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 wpinasz przód i naciskasz butem. Ja tak robiłem dwa tygodnie temu i zadziałało bez problemu
kamar59 Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Najpierw wkładam od napisu Shimano a tamto nie che wejśc. wpinasz przód i naciskasz butem. Ja tak robiłem dwa tygodnie temu i zadziałało bez problemu Aha ale z wyjęciem będzie ciężko jak to nogą wbijasz.
MateoKalisz Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 nie będzie problemu...rozkręcasz blok na maxa wkładasz to jak kolega powiedział dociskasz butem...zakręcasz blok żeby nie wypadło... jak będziesz chciał to zdjąć to rozkręcasz blok na maxa i przekręcasz ręką dół w prawo jakbyś buta wypinał i wychodzi...
robertocarlos Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Te nowe pedalki Ci sie wyrobia po pewnym czasie..Troche cierpliwosci..Na poczatku one nawet odkrecone na max nie sa az tak luzne bo sprezyna jest nowa , po jakims czasie zacznie to sie luzowac i but Ci tez zacznie sie lepiej wypinac..Bynajmniej ja tak mialem za kazdym razem z nowymi Shimano.. Na poczatku zaliczylem glebe zatrzymujac sie jak Ty pod sklepem,zapomnialem wogole ze jestem przyczepiony..Potem zaliczylem glebe w koleinie w lesie..Potem zaliczylem glebe w gorach zjezdzajac dosc stromym zboczem po kamieniach..Po tych wszystkich razach przy nastepnym dzwinym przypadku odruchowo chicalem sciagnac noge i sama sie wypiela,choc nigdy tego nie cwiczylem na trawie..teraz w wielu przypadkach wypinaja sie same chyba ze w gorach mam jakas przygode,ale to tylko moja wina bo pcham sie gdzie nie powinienem:)
toomas Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Te nakładki są kiepskie. Sam kupiłem je do crosa jak z dzieciątkiem jadę ale po paru kilometrach stwierdzam, ze są trochę za wąskie złe buta podpieraja
kamar59 Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Ja nie raz nie mogę trafić od razu żeby wpiąć się i szukam i wtedy oko musi pomóc I jeszcze trzeba się nauczyć, żeby w 90% chociaż wykorzystać SPD. Na początku nie ciągiem buta jechałem w SPD jak na platformach A kwestia wypinania prawie opanowana i automatycznie robiona, na światłach itp.
tobo Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Rozkręcenie maksymalne sprężyny (ustawienie jej najluźniej) wg mnie mija się z celem, gdyż wtedy mechanizm praktycznie nie trzyma bloku. Używam miękkiego wpięcia i jestem daleki od tego by aż tak je poluzować.
PeGie Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 nadmierne luzowanie może skończyć się tragicznie na korzeniach, albo podczas krótkich lotów...
kamar59 Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Ostatnio jechałem na rowerze i coś zaczęło mi wydawać dźwięki w okolicy pedałów, spd ,suportu. Po powrocie dokręciłem wszystkie możliwe miejsca imbusami w całym rowerze i się przejechałem w normalnych butach na SPD i nic nie było słychać. Ciekawe co to? A dodatkowo bloki w butach tez dokręciłem o pół obrotu bo się luźniej zrobiło po 3 jazdach od nowości. Teraz założę buty SPD i zobaczę czy coś stuka. Stukało z reguły jak przyśpieszałem i wtedy mocniej się naciska nogą na but, spd i suport.
robertocarlos Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 to moga byc pedaly..mozna je nasmarowac specjalna pasta badz lekko smarem ale musisz dokladnie wyczyscic gwinty..mi kiedys jeden tak strzelal ze bylem przekonany ze to cos w korbie albo lozyskach,okazalo sie jednak ze pedal i nic nie pomagalo tylko lekkie posmarowanie smarem dalo efekt..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.