Skocz do zawartości

[łańcuch] CONNEX 10sG - planowany zakup

yecoras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć przymierzam sie do kupna łańcucha zbliża sie wymiana na kolejny a że mam nowy napęd chciałbym o niego zadbać. Do rzeczy mam kasete taka jak w linku : http://bikecenter.pl...-36-kaseta.html czy dobrze zrobie jak kupie łańcuch

CONNEX 10sG czy jest za twardy? moge zakupić w fajnej cenie tylko pytanie czy warto jak nie to prosze dajcie mi propozycje dzięki bardzo pozdrawiam !

Napisano

Dzięki za odpowiedź, tylko czy warto przechodzic na connexa z shimano na 10-ke czytałem że nie sa chwalone na te przełożenie, co polecacie bez wahania na 10?

Napisano

Temat jakich milion ale muszę sie odezwać. Hg 75 to kupa. Moja kobita zajechala go na kilkunastu niedzielnych wypadach.

Connex jest b.trwały ale bywają problemy z działaniem.

Jeśli już shimano to Hg 95. Też miękki ale zauwazalnie trwalszy od starszych modeli. Do tego koniecznie spinka wbrew zaleceniom, bo piny to ruletka.

Napisano

Temat jak wiele ale jakoś mało opisywany na 10 interesuje mnie niezawodny mocny łańcuch który bedzie idealnie pasował do mojej kasety.

Napisano

Miałem ten sam problem http://www.forumrowerowe.org/topic/160669-wybor-lancuchahg95-vs-c10-vs-kmc-x10-vivid/

posłuchałem kolegi Rabolrambol i chyba był to strzał w 10.

Zamówiony 2 łańcuch (jazda na 2)...

Zaraz pyknie jego pierwszy 1000km, wygląda na to że zaprzyjaźnię się z firmą Compagniolo na stałe (aha - u mnie napęd i kaseta - pełna grupa XT).

innymi słowy POLECAM!

Z connexa też będziesz zadowolony. A nawiasem, właśnie rozciągające się (bardziej "miękkie") łańcuchy niszczą napęd.

Napisano

Ja łańcuchy Connex'a będę omijał szerokim łukiem. O ile 10-tka pracuje póki co dobrze - mimo negatywnych opinii, tak 9-tka to tragedia... Mam dokładnie odwrotne doświadczenia niż opinie z forum. Wniosek. Żeby działał łańcuch Connex'a trzeba mieć szczęście...

Moja historia: http://blog.bosorowerem.pl/?p=1397

• Mod Team
Napisano

Niestety, też się zawiodłem srogo na connex'ie. Nowiutka sztuka z paczki mi się zatarła na wyścigu, łańcuch zaczął skakać jak szalony i tyle miałem z jazdy, zostałem w polu. Jakoś go rozruszałem ale później znów miał inklinacje do takich historii - ewidentnie wadliwa sztuka, poszedł w śmieci. Od tamtej pory omijam szeroko.

Napisano

Ja zakupiłem Conexa 904 i jak na razie jest Ok,przejechałem w sumie nie dużo,około 500km i żadnych niepokojących oznak zatarcia ani przeskakiwania.Zobaczymy jak bedzie dalej.Czy takie przypadłości z Connexem sa tylko w napędach 10 ?

Pozdrawiam

Napisano

Faktycznie co do Connexów 10 - zdania są negatyne, ostatnio zawiodłem się na spinkach rzędowych 9 Connexa  - rozpadły się (nie rozpięły) 3 sztuki ...
Jeśli chodzi o łańcuchy Campa/Shimano - polecam test w magazynie Bike nr.4 (co prawda szosa 11) wyniki na pewno da się przełożyć do łańcuchów MTB - Shimano Dura Ace 9000 za 119 zł jest tak trwały jak Campa Record za 208 zł ( Shimano trwalszy - wydłużenie Shimano 0,018 mm a Recorda 0,028 mm)  Shimano zmienia biegi lepiej ... więc nie wiem po co przepłacać ...  :whistling: 
Do tego Campa Chorus jest tak trwały jak Record tylko nieco cięższy, za to sporo tańszy ...  :whistling:

Napisano

Posiadam 2 najtańsze Connexy 10s i shimano slx. Zauważyłem, że shimano jest węższy, przez co gdy jest spięty spinką z connexa, skacze na najmniejszej koronce. Póki co na Connexach się nie zawiodłem, ani na 9 ani na 10. Mogę polecić.

Napisano

Akurat używam tych spinek Connex z 9 rzędowym łańcuchem Shimano XTR , nie ma różnicy szerokości - i nie mógł bym z czystym sumieniem polecić, sumienie by mnie gryzło ...

yecoras

łańcuch Veloce to najniższa grupa w Campagnollo, jest droższy niż Shimano XTR, więc jaki jest sens jego zakupu tego nie wiem ...

Napisano
Czy takie przypadłości z Connexem sa tylko w napędach 10 ?

Nie. Ja mam problemy z 9-tką. Kaseta HG-80 i przerzutka RD-M591 z nowymi kółkami. Z poprzednikiem HG-53 nie miałem żadnych problemów. Mimo że HG-53 to badziewie aż w oczy szczypie, tak finalnie z zakupu Connexa 900 nie jestem zadowolony. Connex jest węższy o 0,5mm niż 9-rzędowy Dura-Ace (na środku zewnętrznego ogniwa). Podejrzewam, że ten fakt nie jest bez znaczenia dla jakości pracy napędu.

10S0 gdy jest brudny lubi się przyssać do blatu. Aczkolwiek tego nie mam mu za złe, gdyż świadomie jeżdżę na korbie FC-M361.

Napisano

Ja aktualnie jezdze na 3 łańcuchach connexa, są to 2 x 10s8 i 10s0.

Ten 10s0 zdecydowanie szybciej się rozciągnął, każdy z nim ma przejechane ponad 800 km i sprawdzian na 0.75 ledwo się opiera na 10s8, a na 10s0 już wpadał po 600 km.

Najlepiej to kupić kilka łańcuchów każdy z innej parafi i wtedy można samemu stwierdzić co jest wytrzymaszle, następnym razem na pewno tak zrobie.

A tak wygląda moja kaseta po ponad 2400km na connexach:

20140619_183349.jpg

Napisano

10S0 gdy jest brudny lubi się przyssać do blatu. 

Może Connexy wymagają większej dbałości,częstszego szejkowania/smarowania.

Wcześniej jeździłem rotacyjnie na 2sztukach  HG53 i zmiana na CONNEXA 904.Przyjął się bez żadnych zgrzytów.Smaruję praktycznie co 100km,zobaczymy jak będzie wyglądał po 1000km.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Cześć ponawiam temat. 

Ostatnio zdecydowałem sie na łańcuch campagnolo veloce 10 po ok 900km nie jest naciągniety jeszcze

Jestem zadowolony z niego natomiast czy polecacie lepszy od tego? Prędzej wpisy były na temat XT że nie ma co przepłacać i jest lepszy ponoć. Powoli chce się przygotować do wymiany. Dzięki z góry za pomoc

Napisano

Ja mam na swoim Campagnolo Veloce już 4000km nastukane. Po ósmej przymiarce jest cały czas mniej niż 2mm rozciągnięty na całej długości. Zarówno KMC, SRAM jak i Shimano XT już po pierwszych 500km były o 1/3 do połowy oczka dłuższe.

Według mnie nie ma na rynku lepszej alternatywy dla Campagnolo. Cena jest całkowicie uzasadniona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...