salon Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Witam, od paru tygodni noszę się z zamiarem kupna roweru. Rower raczej będzie wykorzystywany do jazdy po mieście, jednak czasami chce się wybrać gdzies do miasta lub na "małe góry". Budżet jak planowałem przeznaczyć to ok. 2000 zł. Jak to często bywa oczywiście już chodzą mi po głowe rowery droższe. Za ok. 2000 zł polecono mi w jednym sklepie Unibike Fusion z ramą 23'' i kołami 29 (193 cm wzrostu + 93 kg). Jednak przejechałem sie innym rowerkiem i z racji że jestem gadżeciarzem spodobał mi się bardzo motyw blokowania amortyzatorów z kierownicy. Jest to w ogóle przydatne i czy czasami nie ma z tym więcej problemow niż to warte ? Jednak wacając do sedna znalzałem 2 rowery na które mógłbym z pomocą rat sobie pozwolić - Unibike Evo 29 oraz Cube Analog 29 (poniżej linki do specyfikacji). Który z tych rowerów jest lepszy/który polecacie ? Czy może za tą cene (najlepiej okolice 2000) polecacie coś innego ? Unibike - http://www.unibike.pl/evo29.html Cube - http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/analog/analog-29-black-grey/ Z góry mówię że jestem laikiem a moja wiedza na temat rowerów zatrzymała sie na pokomuninej euforii (w sumie dalej taki rowerem jeżdże ) Dzięki, Tomasz
Tadeus Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Oba są do przełknięcia (w Cube jedynie słabe manetki, ale te można w miarę tanio wymienić). To dobre wybory za takie pieniądze. Interesuje cię tylko zakup stacjonarny, czy też jakieś internetowe promocje?
salon Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Napisano 21 Czerwca 2014 Raczej myśałem o czym stacjonarnym (Wrocław) ponieważ chciałem wziąć go na raty a dotakowo potrzebuje fakturki ale to w obu przypadkach dostane.
salon Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Napisano 22 Czerwca 2014 a jeszcze jedno - czy taki rower nadaje sie na normalna zjade po mieście ? Chodzi przede wszystkim o te opony
PjeseczeQ Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 a jeszcze jedno - czy taki rower nadaje sie na normalna zjade po mieście ? Nie. Do miasta trzeba mieć full'a o skoku zawieszenia przynajmniej 120 mm. Inaczej mandat...
PjeseczeQ Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 No gdzie sztywnym 29er'em po mieście ? Stwarzasz zagrożenie w ruchu drogowym. A te gumy to już w ogóle niedopuszczalne i skandaliczne...
salon Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Napisano 23 Czerwca 2014 czy koła 29'' i standardowe opony aż tak przeszkadzają żeby jezdzić po drogach rowerowych/dróżkach parkowych ?
Pitof Napisano 23 Czerwca 2014 Napisano 23 Czerwca 2014 No z pewnością nie jest to najlepsza opona do jeżdżenia po ścieżkach/drogach dla rowerów, bo jest zwyczajnie szeroka i dość ciężka. Może też trochę szumieć, ale jak już ruszysz je z miejsca to duża średnica będzie zaletą.
PjeseczeQ Napisano 23 Czerwca 2014 Napisano 23 Czerwca 2014 czy koła 29'' i standardowe opony aż tak przeszkadzają żeby jezdzić po drogach rowerowych/dróżkach parkowych ? Kup sobie w Biedronce BePower - jedna puszka 1,55 PLN, druga za grosz. Wtedy załapiesz może. Każdym rowerem się da jeździć po mieście. Zjazdówką też jak ktoś się uprze...
salon Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Napisano 23 Czerwca 2014 moje wrażenia dzisiaj - jezdziłem oba rowerami (w różnych sklepach) Unibike wydawał mi się dużo lepszy - jakoś to wszysto wyadawało sie soldniejsze. Cube walił mi trochę tandetą - wydawał sie gorzej wykończony - gorsze manetki (wizualnie i użytkowo) To oczywiście moje pierwsze wrażenia - czyli amatora.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.