deef Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Rower jest nowiutki. Kaseta Sram 5.0. Podniosłem tylne koło i zakręciłem pedałami. Nic nie chrupie, tylko jest w mierę jednolity dość głośny dźwięk - coś jak tarcie. Zdjąłem koło. Chwyciłem za same piasty i po zakręceniu kołem jest bezgłośnie, nic nie słychać. Natomiast jak zakręcę kołem trzymając za kasetę, jest ten dżwięk. Trochę się jeszcze nie znam, i nie wiem, czy kaseta powinna wydawać taki dźwięk. I zastanawiam się, czy jechać do serwisu, a może to normalne działanie. Szukałem długo czegoś na forum w tym temacie i nie znalazłem, mam nadzieję, że nie dubluję jakiegoś tematu, jeśli tak to sorki.
Radoslav Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Też mam SRAM 5.0 juz od 3 lat i nigdy nie wydawała ŻADNEGO odgłosu. To taka moja moze wskazówka bo wiecej Ci nie pomoge bo się aż tak nieznam.
jo_jacek Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Hm.. jaka piasta to jest ? Jak łapiesz za kasete po prostu zapadki zaczynaja tykać. Wez się rozpedź na rowerze i przestan pedałowac.. ten sam odgłos (moze brzmiec troszke inaczej - zalezy jak szybko jedziesz)
deef Napisano 25 Czerwca 2006 Autor Napisano 25 Czerwca 2006 Piasty Novatec. Ale one są praktycznie bezgłośne. Cykanie to wiem, nie chodzi o cykanie tylko o w miarę jednostajne szuranie. To mnie zastanowiło, bo wszystko inne w rowerze cichutkie. Niestety podczas jazdy nic nie słychać, opony działają jak pudło rezonansowe. Na asfalcie to szum masakra, w terenie pęknięta gałązka to prawie strzał (Schwalbe Racing Ralph)
marcinSZ0 Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 mam ten sam rower i też występuje taki odgłos z kasety jak opisujesz ,wydaje mi sie ze w novatecu za słabo nasmarowali lozysko bębenka ,moja kaseta juz po 400km zalapała luz na bębenku
ralf Napisano 26 Czerwca 2006 Napisano 26 Czerwca 2006 hehe a zobacz czy nie masz za mocno zacisk dociagniety, ja mam tez piasty Novatec i ostatnio ciagle cos mi ocierało ale w przednim kole, cały czas myslałem ze to v-ki az w koncu je rozłączyłem i sie przysłuchałem i cos w piascie ociera jakby, poluźniłem zacisk i zniknęło ocieranie, nie wiem czemu tak jest ale jest, jak sie dociaga zacisk t nie wiem czy te uszczelnienia sie troche przesuwaja minimalnie czy co, z tyłu mam tez Novatec i SRAM 5.0 i nie ma takich odgłosów, ale moze to byc cos tak jak z przodem, ze zacisk za mocno dociągniety
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.