Skocz do zawartości

[Do 2000] cross szosa dojazd do szkoły

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cóż.. ja też nie narzekałbym na vbrakei... jakiś tydzień zlekceważyłem je w swoim crossfire i już tydzień z szyną na łapie chodzę po tym jak rower mi się w miejscu zatrzymał ;)

A i taka uwaga - piszesz, że rower będziesz używać do szkoły, więc do budżetu dolicz też poza samym rowerem akcesoria - samo zapięcie to minimum 100zł... czy warto na siłę pakować się w jakieś badziewne tarczówki? IMO przy ograniczonej kasie lepiej wziąć jakąś rozwojowy model i później go dozbrajać w razie potrzeb.

Napisano

Dzięki za odpowiedź i wybicie mi tej Meridy z głowy. 
Jeśli wszystko pomyślnie pójdzie to jutro kupię na alledrogo Northtec'a Caledon'a VB.

Wspomniałeś o zapięciu. Jakie byś polecał (z tych co nie da się szkolnymi nożyczkami przeciąć). Czy U-Lock od Kellys'a byłby dobry? 

Napisano

Dzięki za odpowiedź i wybicie mi tej Meridy z głowy. 

Jeśli wszystko pomyślnie pójdzie to jutro kupię na alledrogo Northtec'a Caledon'a VB.

Wspomniałeś o zapięciu. Jakie byś polecał (z tych co nie da się szkolnymi nożyczkami przeciąć). Czy U-Lock od Kellys'a byłby dobry? 

Powiedziałem sobie, że trzeciego roweru nie dam sobie ukraść (dzieciak kiedyś byłem) i teraz kupiłem ulocka - onguard pitbulla ;)

Udało mi się w całkiem sensowny sposób go przymocować do roweru i jestem cholernie zadowolony. Wbrew wcześniejszym obawom nie mam też żadnych problemów ze znalezieniem miejsca, gdzie go można przypiąć, trzeba tylko trochę wyobraźni.

Napisano

@

E1mill Wspomniałeś, że poprzednie 2 rowery ukradli ci. Czy je zabezpieczałeś tylko, że tanimi zamkami typu linki czy nie mocowałeś ich nigdzie a onguard to z powodu "jak mocować to porządnie"

Napisano

To były stare czasy, gdy neta mało kto miał znajomi raczej się nie znali... pierwszy mi zawinęli z piwnicy - na pewno ktoś z sąsiadów, bo raz - domofon, dwa - piwnica zamknięta porządnym drzwiami, a komórka dobrą kłódką. Rower to był fajny Romet, jeden z pierwszych mtb, rok ~95 ;)

Drugi - Giant - zawinięty spod drzwi jakoś w 2002.. wróciłem z imprezy jakoś o 2 w nocy i nie chciałem się tłuc po nocy... linka (gruba niby), grzejnik... i o 8 rano już go nie było :/

No a teraz po prawie 12 latach chyba jestem mądrzejszy i ni będę inwestować w półśrodki ;)

Napisano

Czy U-Lock od Kellys'a byłby dobry?

Kupujesz Pitbull'a/Brute'a od Onguard'a, Evo 4/New York'a od Kryptonite albo Granit'a X-Plus 54 od Abus'a. Nic innego. 

A U-lock od Kellys'a to u-lock tylko z wyglądu i nic więcej...

Napisano
A U-lock od Kellys'a to u-lock tylko z wyglądu i nic więcej...

Czyli rozwala się jak ktoś pociągnie? Bo jeśli chodzi o przecięcie prętu to z nożycami do drutu to i kryptonite i wszystko poprzecinam 

A czy tańszy model kryptonite - kepper zdałby egzamin?

Napisano

Evo 4 nożycami do 36" nawet nie zadrapiesz nie ważne jak bardzo byś chciał. Więc z tymi nożycami do prętów to tak nie do końca. ;)

Keeper już lepszy od tego badziewia chińskiego. Nie zacina się zamek, ma normalny uchwyt. Nożyce 24" krzywdy mu nie zrobią, większe już tak (testowany był łańcuch Keeper APC - na YT jest vid).

Napisano

Już od 2 dni mam swojego Northteca. Jest dużo ładniejszy niż na zdjęciach ale chyba niedługo pojawią się u mnie na profilu. Przejechałem wczoraj 50 km i stwierdziłem że jeździ się wybitnie za#######. Szczególnie przydają się najniższe przełożenia( w sensie najszybsze).

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy pomagali mi w wyborze, bo bez waszej pomocy nie wiedziałbym o istnieniu takiej firmy jak Northtec. Szczególnie chcę podziękować:

Shiryu copone PjeseczeQ E1mill

Napisano

Już od 2 dni mam swojego Northteca. Jest dużo ładniejszy niż na zdjęciach ale chyba niedługo pojawią się u mnie na profilu. Przejechałem wczoraj 50 km i stwierdziłem że jeździ się wybitnie za#######. Szczególnie przydają się najniższe przełożenia( w sensie najszybsze).

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy pomagali mi w wyborze, bo bez waszej pomocy nie wiedziałbym o istnieniu takiej firmy jak Northtec. Szczególnie chcę podziękować:

Shiryu copone PjeseczeQ E1mill

Za######iście jeździ? Weź go człowieku pierwej porządznie złoż i dopiero zacznij na nim jeździć. Masz źle zamontowaną kierownicę i przednie koło wraz z amortyzatorem obróciłeś tył-na-przód. Przeca to jest jakaś masakra co widać na załączonym obrazku.

image_url-176175-1404332283.jpg

post-153509-0-80277900-1404403859_thumb.jpg

Napisano

Za######iście jeździ? Weź go człowieku pierwej porządznie złoż i dopiero zacznij na nim jeździć. Masz źle zamontowaną kierownicę i przednie koło wraz z amortyzatorem obróciłeś tył-na-przód. Przeca to jest jakaś masakra co widać na załączonym obrazku.

Patrzę i własnym oczom nie wierzę :D

Napisano

Masz źle zamontowaną kierownicę i przednie koło wraz z amortyzatorem obróciłeś tył-na-przód.

Ok. Kiedy przyszedł do mnie rower na szybko go złożyłem i chciałem jeździć więc na koło nie zwróciłem uwagi :P Jakiś czas temu dopiero zastanawiałem się czemu przednie koło jest tak blisko pedałów. Ale co do kierownicy to się nie zgodzę specjalnie ją tak opuściłem do dołu bo mam długie ręce i mi się tak wygodniej jeździ (bardziej jak w szosowym)

Za######iście jeździ?
Moze tobie by się źle jeździło ale biorąc pod uwagę, że ja nigdy na dobrym rowerze nie jeździłem to jest kolosalna różnica. Moje poprzednie rowery to komunijny 18kilowy psełdo-góral na 24" kupiony w tesco za 400zł i miejska damka z okolicznego rynku za 300zł (oczywiście bez przerzutek).
I teraz mam do ciebie pytanie: czy gdybyś siadł nawet źle poskładany dobry rower po przesiadce z takich gówien to byś narzekał czy się cieszył? 
Napisano

@kartammmm

Chodzi o to , że masz kierownicę przykręconą źle, o 180 stopni. Patrząc na zdjęcie, które przesłałeś widelec musi być obrócony tak by szczęki hamulcowe były przed widelcem a nie za nim.

Może inne elementy także są niewłaściwie skręcone.

Napisano

Za######iście jeździ? Weź go człowieku pierwej porządznie złoż i dopiero zacznij na nim jeździć.

Dlatego większości newbie proponuję wziąć rower na trochę gorszym osprzęcie, ale w salonie, gdzie tam go dopieszczą i poskładają... Jak widać nie każdy ma super zdolności techniczne i tak samo przerzutka Acera czy Alivio mu różnicy nie zrobi, tym bardziej po makrokeszu... 

Napisano

Chodzi o to , że masz kierownicę przykręconą źle, o 180 stopni.

Wiem o co chodzi i już poprawiłem, a rower przyszedł z allegro wyregulowany i  poskładany tylko odkręcone były pedały, przekręcona kierownica (w bok) i to czego nie zauważyłem odwrócone koło  żeby mniej miejsca w paczce zajmował rower. Reszta powinna być dobrze i raczej jest.
W każdym bądź razie dzięki za uwagę bo jeździł bym jak debil :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...