jogi109 Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Mam problema takiego, że dolna miska sterów Octane One ZS krzywo siedzi. rower przejechał 600km, wbijane były w serwisie, wbite był chyba równo, nie pamiętam. dopiero dziś to zauważyłem. W czym to przeszkadza i czy to naprawiać? Ostatnio zauważyłem też, ze koło przednie jest przesunięte lub pochylone w prawo względem ramy. Nie jestem w stanie określić, czy całe przesunięte. czy tylko pochylone. Możliwe, że powyższe jest przyczyną. Proszę o szybkie info, bo jutro daję do serwisu, i musze wiedzieć co im powiedzieć.
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 To bardziej otwór w ramie nie jest osiowy niż źle wbite stery. Ostatnie zdjęcie jest dobrym przykładem tego.
jogi109 Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Napisano 15 Czerwca 2014 A co z przekrzywionym kołem? Powiedzmy, ze ponowne wycentrowanie przeciągnie je w lewo o 1mm. Nadal będzie przesunięte. Tak z 2-3 mm.
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Jeśli stery są wbite tak jak są, a inaczej bez frezowania główki ramy się nie da to i koło nie będzie w osi. Czy to przeszkadza w jeździe tu się nie wypowiem bo nie miałem takiego przypadku, ale na dłuższą metę może być uciążliwe. Dobry serwis może wyrównać ten otwór i będzie wszystko ok.
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 · Ukryte przez Fenthin, 15 Czerwca 2014 - Brak powodu Ukryte przez Fenthin, 15 Czerwca 2014 - Brak powodu Jeśli stery są wbite tak jak są, a inaczej bez frezowania główki ramy się nie da to i koło nie będzie w osi. Czy to przeszkadza w jeździe tu się nie wypowiem bo nie miałem takiego przypadku, ale na dłuższą metę może być uciążliwe. Dobry serwis może wyrównać ten otwór i będzie wszystko ok.
rzezniol Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Stery ... nie wiem co to za rama ale chyba jakiś chiniol obrabiał tą główke pilnikiem na kolanie i otwór na stery jest niecentrycznie w główce. Nic z tym nie zrobisz ... musisz z tym żyć ... Koło ... obróć koło w hakach o 180 st ... jeżeli nierówność się przesunie symetrycznie na drugą stronę to masz je źle wycentrowane koło ... jeżeli pozostanie w tym samym miejscu to masz krzywy widelec. @@szybkilopez, co ty chcesz frezować ... nie da się obrobić tego otworu ponownie tak żeby było prawidłowo ... nie przemiescisz materiału w drugą stronę ... Jeżeli widelec w ramie obraca się bez oporów to można założyć że górna i dolna płaszczyzna jest wzajemnie równoległa ... Trudno tu po zdjęciu tylko dolnej miski wyrokować czy przesuniecie koła względem ramy jest winą krzywo siedzącego widelca w ramie czy złej centryczności koła Pozdrawiam
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Dobry serwis może wyrównać ten otwór i będzie wszystko ok. Tu masz przykład jak to się robi http://narty-rowery-snowboard-skitoury-serwisoweporady-krakow.net/technologie-rowery.html Uuu lala, a co to się tyle komentarzy narobiło? coś serwer forum błędy wywalił.
Fenthin Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Jedno zasadnicze pytanie. JAK? Zaleją Poxipolem i wyfrezują centrycznie? Czy powiększą otwór, wykonają większe miski i tak spreparowane stery złożą w całość? Gdyby otwór był za mały, ok. Gdyby był nierówny, ok. Ale wymiar jest w porządku, tyle że otwór jest przesunięty. Z tym już nic nie da się zrobić poza reklamacją.
abstinent Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 z tym nic się nie zrobi nowa główka jedynie, albo wkleić w całości kawałek (walec) aluminium i na nowo robić otwór, ale wytrzymałość tego pewnie nie za bardzo dla mnie ramę powinni wymienić na nową nawet po gwarancji
jogi109 Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Napisano 15 Czerwca 2014 Jasny gwint. To jest Peak 29. Dużo problemów z nią: 1. Nierównomierny opór na korbie przy starym i nowym wkładzie 2. Główka 3. Krzywe malowanie Poniżej 50zł nie ogarne tego frezowania, nie ? Na tylnych widełkach są 4 odpryski lakieru od łańcucha, no i jakieś ryski na całej ramie. Ten suport to już właściwie ratowałem, bo był zadzior od farby- coś było dotknięte przy malowaniu. Wziąłem szlifierkę i delikatnie zeszlifowałem to. Tylko w miejscu zadzioru, nie na całej powierzchni. Myślicie, że uznają gwarancję? Słać do sklepu czy odrazu do VELO?
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 co ty chcesz frezować ... nie da się obrobić tego otworu ponownie tak żeby było prawidłowo ... nie przemiescisz materiału w drugą stronę ... A skąd wiesz jaki ten otwór w środku jest? bo po tym jak siedzą te stery nie da się tego jednoznacznie stwierdzić.
rzezniol Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 @@szybkilopez, Nie myl frezowania główki celem osiągnięcia równoległości płaszczyzn z niecentrycznym otworem . Jak weszła miska o średnicy 44 mm i z niego nie wypada a główka nie pękła to jaki ma być ? Kwadratowy ? @@jogi109 ... masz gwarancję to reklamuj krzywa główkę tego nie mogłeś sam spieprzyć nie mogą tego zakwestionować ... Jak się przyczepia do suportu to też im swoje wyłóż że sam ratowałeś bo chciałeś jeździć a nie bujać się po serwisach ... Pozdro
jogi109 Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Napisano 15 Czerwca 2014 Do sklepu czy VELO? Gdzie szybciej? Stery ... nie wiem co to za rama ale chyba jakiś chiniol obrabiał tą główke pilnikiem na kolanie i otwór na stery jest niecentrycznie w główce. Nic z tym nie zrobisz ... musisz z tym żyć ... Koło ... obróć koło w hakach o 180 st ... jeżeli nierówność się przesunie symetrycznie na drugą stronę to masz je źle wycentrowane koło ... jeżeli pozostanie w tym samym miejscu to masz krzywy widelec. @@szybkilopez, co ty chcesz frezować ... nie da się obrobić tego otworu ponownie tak żeby było prawidłowo ... nie przemiescisz materiału w drugą stronę ... Jeżeli widelec w ramie obraca się bez oporów to można założyć że górna i dolna płaszczyzna jest wzajemnie równoległa ... Trudno tu po zdjęciu tylko dolnej miski wyrokować czy przesuniecie koła względem ramy jest winą krzywo siedzącego widelca w ramie czy złej centryczności koła Pozdrawiam Górna jest OK.
rzezniol Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 A gdzie mieszkasz ? Ja w moim miejscu zamieszkania waliłbym bezpośrednio do siedziby ;D. Na początek reklamuj i sprzedawcy na niezgodność z umową bo rama ma być prost i tak wykonana żeby nie sprawiała problemów eksploatacyjnych ... ta jak widać taka nie jest . Pozdro
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Jak weszła miska o średnicy 44 mm i z niego nie wypada a główka nie pękła to jaki ma być ? Kwadratowy ? A bierzesz pod uwagę, że stery przy wprasowaniu mogły też się poddać bo otwór jest nierówny? Wejść weszło i jeszcze nie pękło pytanie czy nadal są okrągłe?
rzezniol Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 @@jogi109, na niezgodność z umową jest bodaj 6 miesięcy ... ale to trzeba w ustawie poczytać . @@szybkilopez, zlituj się ... sądzisz że łożysko "maszynowe" wejdzie i wyjdzie bez problemu w zdeformowaną miskę ? Pozdro
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 A te łożysko maszynowe ot tak lewituje? W czymś jest zamocowane więc jest możliwość, że poddało się. Czy jest to niemożliwe? Przecież stery nie są pancerne i przy nieumiejętnym montażu można je uszkodzić. Podczas spawania może dość do odkształcenia wewnątrz otworu dlatego warto to sprawdzić i jeśli jest z czego zebrać do można to wyrównać. Bez takich nerwów @ rzezniol nikt tu nikogo nie atakuje, a raczej próbuję dojść przyczyny zaistniałej usterki.
jogi109 Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Napisano 15 Czerwca 2014 W obiegu rama już jest niedostepna w tym kolorze w rozmiarze M. Jak uznają gwarancję, to co zrobią?
tobo Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Łożysko maszynowe można wyjąć z miski, jeśli się zdeformowała to nie będzie można go tam wcisnąć; jeśli łożysko było osadzane w ramie zamontowane w misce to przestanie się obracać lub wzrośnie opór. Jest szansa że nie uda się zamontować widelca i pierścienia centrującgo. W obiegu rama już jest niedostepna w tym kolorze w rozmiarze M. Jak uznają gwarancję, to co zrobią? Dostaniesz ramę w innym kolorze. Jeśli kupiłeś samą ramę to problem zgrania kolorystycznego z resztą części niestety należy do Ciebie.
jogi109 Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Napisano 15 Czerwca 2014 Dostaniesz ramę w innym kolorze &^&*@*(@#&%!@*(&!(@&*@^&@$( Ale czekaj czekaj. Jakim prawem inny kolor? Kupiłem Accent Peak 29 rozmiar M w kolorze czarno-białym, i taką też reklamuję.
tobo Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 No takim że dostajesz produkt zamienny równorzędny z tym który masz. Tak jest we wszystkich innych firmach. Gdybyś kupił rower to jeszcze ewentualnie mógłbyś walczyć o zgodność kolorystyczną, ale kupiłeś ramę.
jogi109 Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Napisano 15 Czerwca 2014 Zwrot kasy jest możliwy? Kupiłbym na allegro inna, tam jeszcze są.
Fenthin Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Poczytaj: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html A te łożysko maszynowe ot tak lewituje? W czymś jest zamocowane więc jest możliwość, że poddało się. Czy jest to niemożliwe? Przecież stery nie są pancerne i przy nieumiejętnym montażu można je uszkodzić. Podczas spawania może dość do odkształcenia wewnątrz otworu dlatego warto to sprawdzić i jeśli jest z czego zebrać do można to wyrównać. Primo, ewidentnie widać, że miska jest przesunięta. Secundo, wszelkie frezowania wykonuje się po spawaniu. Tak więc, co to ma do rzeczy? Tertio, skoro miska weszła, z czego chcesz zbierać? Choćby się wygięła w jajo, gdzieś ten materiał musiał się zmieścić.
szybkilopez Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Primo, ewidentnie widać, że miska jest przesunięta. Secundo, wszelkie frezowania wykonuje się po spawaniu Dałem przykład co się dzieje http://narty-rowery-snowboard-skitoury-serwisoweporady-krakow.net/technologie-rowery.html nawet w ramach znanych firm jak to jest niedokładnie wykończone. Sam tego nie wymyśliłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.