Skocz do zawartości

[wyprawa] Wrocław - Praga

Imagooner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jakiś czas temu zakupiłem rower i już planuję pierwszą wyprawę. Wybór padł na Pragę. Jako że nie jestem doświadczonym podróżnikiem rowerowym (jak i mój towarzysz) wybrałem tę dosyć krótką trasę ~ 300km. Powrót będzie najprawdopodobniej pociągiem (jeśli nie dostanę dłuższego urlopu). Trasę planuję pokonać w 3 dni, ok. 100 km/dziennie.

Kilka pytań:
Czy ktoś z Was pokonał taki odcinek lub podobny do Pragi?
Jaka trasa byłaby najlepsza?
Jakie wybierać miejsca na nocleg namiotowy?
Co koniecznie zabrać ze sobą?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
J

Napisano

Dojechałem do Pragi na rowerze ale wjazdu dokonałem od strony południowej i nie mile to wspominam. Dojechałem po drodze samochodowej i aby korzystać z drogi lokalnej musiałem rower przenosić przez barierki. Jadąc rowerowymi szlakami powinno być znacznie łatwiej. Dlatego w pierwszej kolejności zaopatrz się w mapę z rowerowymi szlakami.

Po drugie. Czechy są najeżone kampingami więc najlepiej tam spać chyba, że preferujesz noclegi na dziko.

Po trzecie. Listę rzeczy do zabrania nie będę podawać. Jest mnóstwo o tym w sieci a i na forum także znajdziesz.

Po czwarte, jeśli to jest twoja pierwsza wyprawa to ja bym ci zaproponował dojazd do Pragi pociągiem, w Pradze wsiadasz na rower i jedziesz wzdłuż Łaby do Niemiec. Doliną Łaby jest poprowadzony malowniczy szlak rowerowy. Zamiast nudnego nabijania km napatrzysz się na mijane krajobrazy, zarówno te związane z przyrodą jak i wytworem człowieka. Naprawdę warto! a z Niemiec do Wrocławia swobodnie dojedziesz znowu PKP.

Napisano

Witam, jechaliśmy taką trasę w weekend majowy. Trasa zaplanowana przez nas była bardzo sympatyczna, bez problemów i konfliktów z prawem. Co najważniejsze unikaliśmy głównych dróg.

http://www.endomondo.com/workouts/348899240/5953461
Trasę możesz zobaczyć klikając na trening z  1, 2, 3 maja.

Mam też namiar na fajny nocleg, gdzie można trzymać rowery w pokoju, cena 45zł/osoby, w tym TV, internet, lodówka, sklep przy wyjściu, ciepła woda całą dobę, mikrofala, piekarnik i inne szmery bajery
Najlepiej poprosić o pokój numer 2 :thumbsup:
http://www.narajske.cz/kontakt/

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za odpowiedź :)

Ja najprawdopodobniej bedę chciał rozłożyć ten odcinek na 3 części. Wrocław-Lubawka, Lubawka-Mlada Boleslav, Mlada Boleslav-Praga.

W Lubawce i w Mlada B. nocleg pod namiotami i w Pradze w holetu. Wezmę pod uwagę ten pensjonat co poleciłeś.

:)

Napisano

Robetr dobrze Ci radzi ! Trasa do Niemiec /Drezna / nad Łabą  płaściutka,atrakcyjna ok 140 km. Zwiedzisz Szwajcarię Czeską i Niemiecką z ich licznymi zabytkami i piękną przyrodą. https://www.google.pl/search?q=szwajcaria+niemiecka&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2YyXU6-sOcnT4QTazIGwBQ&sqi=2&ved=0CB4QsAQ&biw=1024&bih=615

W Pradze polecam akademik na ul Zikova tanio i blisko centrum .  Trzy dni to zdecydowanie za mało !!!

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, jakie są wymagania w wyposażeniu na terenie Czech. Szczególnie interesuje mnie oświetlenie.

Napisano

Żadne specjalne czyli standardowe jak w Polsce.

Byłem przez tydzień na Słowacji a tam jest obowiązek jazdy w kasku zwłaszcza po za obszarem zabudowanym i wiele razy przejeżdżałem w odległości kilku m od nudzących się patroli i żaden z nich nie wykazał najmniejszego zainteresowania.

W Czechach jest mnóstwo szlaków, praktycznie do każdego miejsca można dojechać szlakiem rowerowym, nie mylić z drogą dla rowerów, a tolerancja kierowców na widok rowerzysty na jezdni jest duża.

Napisano

Ok :)

Ostatnia sprawa. Jaką mapę najlepiej zakupić? I jeśli chodzi o trasę, nie wiem jaka będzie najlepsza. Oczywiście wolę podróżować spokojniejszymi drogami, omijając te główne.

Pomógłby ktoś w wyborze trasy? Oława - Lubawka - Mlada Boleslav - Praga.

Jak wszystko pójdzie gładko, to będę chciał z Pragi, doliną Łaby, dotrzeć do Drezna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...