Skocz do zawartości

[suport] Wymiana no-name na coś lepszego

HeMiK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim. Ostatnimi czasy suport z mojego rocznego Krossa Evado 2.0 zaczął dogorywać po przejechanych 2500 km. Zaczął strzelać, co przy dłuższej jeździe bardzo irytuje. Pozatym, w przyszłym tygodniu planuję zrobić 100 km, a obawiam się, że może trzasnąć na dobre w środku trasy. Suport będę wymieniał w serwisie, bo taką naprawą jeszcze się nie zajmowałem. Nie wiem jednak czy czy lepiej samemu kupić suport, a wymienić w serwisie, czy zostawić wszystko serwisantowi. Przez telefon dowiedziałem się tylko, że wymiana kosztuje ok. 80 zł. Coś możecie poradzić w tej sytuacji? Jeśli kupować suport, to jaki? Wybaczcie, ale wiedzy w tym zakresie nie mam wcale.

Pozdrawiam.

Aha, podaję link do roweru:

http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-2-0

Napisano

Mialem podobnie po podobnym dystansie,wystarczyło dokręcić prawe ramie korby...Jak dokręcenie korby nie pomoże,spróbuj dokręcić suport.Jak pada suport to chodzi ciężko a nie strzela(przeważnie) lub ma luzy....Mi przy nacisnieciu tak strzelało jak by łańcuch pękał,dokrecilem mocno ramie korby i jak nówka była...

Napisano

suport dobiera się do korby(przeważnie :laugh: ) , ale jeżeli jej nie wymieniasz, kup lepszy o tej samej długości osi , w twoim wypadku to suport na kwadrat , mufa 68mm no i długość osi sobie sprawdzisz sam (albo znajdziesz specyfikacje na necie  :thumbsup: ) Poprostu wykręć stary suport i będziesz miał "wzór" dla nowego  :teehee: . Tak między nami - nie zawsze "strzelanie" w rowerze jet winą suportu ale.....do tego jest inny wątek na tym forum ..poszukaj (sztyca, rama,kiera potrafią generować takie "strzelanie" ,że hoho-  a wydaje się, że to suport :P:sweat:

Napisano

A jak posiadam taki suport to w ktorym miejscu go mierzyc z gwintami czy bez? I czy do korby m131 dopasuje?
image.jpg

• Mod Team
Napisano

Dość mocno ale bez przesady bo sie coś urwać może ai później będziesz sklinał w 5 językach bo sie nie da odkręcić :P

Napisano

No właśnie jakiś moment by pomógł bo ja mam liche czucie w recach i zawsze mi sie wydaje ze jeszcze można troche

Napisano

mam problem tego rodzaju ze przy demontazu suportu nie zwrocilem uwagi ze os jest nie symetryczna i nie wiem czy dobrze wlozylem bo teraz jak zakladam nowa korbe to zebatka jest dosc daleko od ramy nie tak jak na starej i nie wiem czy teraz dobrze dluzsza czesc osi wypuscilem z dobrej strony czyli od zebatek .Na starej korbie tylko taki uklad dzialal bo odwrotnie korba obcierala o rame a teraz jest bardzo daleko,chyba ze dokrecajac nowa korbe ze wzgledu ze jest to aluminium to wciagnie na kwadracie?WP_20140611_003.jpg?psid=1WP_20140611_002.jpg?psid=1WP_20140611_001.jpg

• Mod Team
Napisano

Tam są gwinty lewy z prawej strony i prawy z lewej ... jak pomyliłeś będzie bigos ... no chyba ze masz gwint włoski to oba sa prawe to można sie pomylić. Sprawdź linie łańcucha, o środka rury podsiodłowej do środkowej zębatki ma być 45-50mm w zależności jaki masz napęd. ( 45 dla 6biegów, 50 dla 8-10)

Napisano

dwa prawe gwinty(włoskie) w krosie evado? hmmmm  :icon_confused:  na większości suportów są oznaczenia stron (lewa-prawa, L-R) najlepiej byłoby gdybyś cyknął jakąś fotkę starego i nowego suportu bo coś mi tu jakoś nie pasuję  :icon_cool:

Napisano

Troche podobne tylko normaln y goral dokupilem dzisiaj suport dedykowany do korby Na mufe 68 I zobaczymy co z tego wyjdzie jak dojdzie$_35.JPG

Napisano

80 zl wymiana chyba goscia pogielo kupilem nowy suport (shimano deore sm-bb51 47zl) w serwisie i wymienili mi za 15 zl wymiana trwala nie oszukujac max 10 min

Napisano

od ktorej strony wkreca sie wklad suportu od napedowej czy przeciwnej ?uprzedze ze nie bylo tam go wcale wiec nie mam do czego porownac :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...