Skocz do zawartości

[2500-3100] MTB do jazdy po lasach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam poszukuje MTB do jazdy po lasach, mam 196 cm wzrostu wiec w grę wchodzi rozmiar L i XL.

Co możecie mi powiedzieć o level R4, http://www.dobrerowery.pl/kross-level-r4-2014?

Macie może jakieś dobre propozycje w tym przedziale cenowym?

Dopiero zaczynam przygodę z MTB i nie jestem specjalnie znawca osprzętu. Wszystkim serdecznie dziękuję za wpisy.

Napisano

Przy twoim wzroście to raczej rozmiar XL wchodzi w grę, szukaj raczej roweru na kołach 29, na małych będziesz wyglądał śmiesznie, wiem coś o tym, sam mam 194 cm.

Aktualnie Trek SuperFly 6 ale to nie twój budżet, Ale jeszcze w zapasie Kross Hexagon x5 rozmiar 23", odpowiedni rozmiar pod wzrost tyle że już raczej nie wrócę do 26, ani nie wsiąde na 27,5. 29er to odpowiedni rower dla wysokich osób. Rozważ tą opcję z takim kołem. 

Proponuję ci Treka, teraz są dostepne nowe Xcaliber, odpowiednio dostosowane ramy do rozmiarów kół.

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/x_caliber/

Napisano

Do tego wzrostu to 23" wiem, bo ja mam Treka Superfly 6 o roz. 23" i pasuje idealnie, 21 będzie za mały.

Dołóż sobie do ,Xcalibera 8, i będziesz zadowolony, a jak nie to szukaj z innych Scott,Romet,Giant,Merida, etc.

Ewentualnie zobacz na tą Meride. 

http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/merida/38024/big_nine_300

Mondrakera jeszcze oblukaj.

http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/xc-sport/ventura-pro-29er.html

Napisano

Tak przejrzałem te propozycje... Na geometrii ram znam się słabo, więc tu się nie będę spierał. Ale popatrzyłem sobie na osprzęt Treka (Altus w rowerze za ponad 3 tys. zł?!), Meridy i Ventury, potem porównałem to ze swojskim Ramblerem R-Line 2.0 i wychodzi na to, że pozamiatał. Mimo że kosztuje tyle co konkurencja, albo i mniej ma powietrzny amortyzator, markowe drobiazgi i napęd, który nie schodzi poniżej Alivio.

Napisano

może Unibike Flite 29 - myślę, ze sensownie złożony rower, cenę idzie nieznacznie zbić - zawsze kilka zł na dodatki/mody

• Mod Team
Napisano

Proponuję ci Treka, teraz są dostepne nowe Xcaliber, odpowiednio dostosowane ramy do rozmiarów kół.

Jak dobrze widzę brak taperowanej główki więc rower mało rozwojowy, wyżej Xcr-a nie podskoczysz.

• Mod Team
Napisano

26" sobie odpuść jak masz możliwość kupienia większego koła.

Romet sensowny ale sprawdź czy ma taperowaną główkę bo oferta amortyzatorów 1 1/8" jest uboga.

Napisano

Od sprzedawcy ze sklepu usłyszałem ze romety bardzo często ulegają awarii, wiec wybiłem sobie go z głowy. Zastanawiam się nad level B6 i B4, ale chyba ten drugi wybiorę, tańszy na początek powinien być lepszy, potem zawsze można ulepszac.

Jak oceniacie ten rower?

Napisano

Pękające ramy miały miejsce podobno w B6 i jeszcze jednym z tego co czytałem, sprzedawca tez o tym wspominał.

Na ten rok coś tam Kross w ramach pozmieniał wiec pewnie nie pozwoli sobie na kolejną wtopę. O B4 nie widziałem takich opinii, dlatego pytam się was o jego składowe, ma dobre bebechy, czy raczej cienizna?

Poza tym on oceniał na przykładzie swojego sklepu, mieli dużo problemów z roletami, wiele części się psuło i ogólnie zrezygnował z tej marki.

Napisano

sprzedawcy ze sklepu usłyszałem ze romety bardzo często ulegają awarii, wiec wybiłem sobie go z głowy
Lepiej wybij sobie z głowy ten sklep. Romety są robione na tych samych częściach co rowery innych producentów, więc duża ilość awarii to wierutna bzdura. Zwłaszcza, że mówimy o dość wysokiej półce cenowej i częściach klasy Deore i wyżej.
Napisano

wtrace sie bo sam szukam i mam dylemat, Romet leppszy

z tego co widze to Romet ma wszystko lepsze, jedynie przerzutki przednie takie same maja

Napisano

Jeśli chcesz kupić rower do 3100zł to możesz już wybrać rometa ale 3.0. Którego powinieneś kupić w tej cenie. O tym pisał ktoś w innym temacie.

A sam romet będzie najlepszym wyborem w tej cenie

Napisano

Dzięki wszystkim za opinie, na chwilę obecną decyduje się na b4.

Moim zdaniem na początek dobrze się nada do nauki. Za dwa, trzy sezony pomyślę o droższe maszynie. Temat do zamknięcia. :)

Napisano

Cena, Marka, I nauka, mniej będzie bolało jak w tym rowerze coś spierdziele majsterkując, a to na pewno będę robił, a że z rowerami mam zerowe doświadczenie to tyle w temacie.

Napisano

moim zdaniem mogłes spokojnie dołożyć 200 zł i mieć sprzęt zdecydowanie lepszy :) też stoję w tej samej sytuacji co ty i postawie na Rometa który nie ma sobie równych w tej cenie a model 3.0 możesz dorwać za 2999 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...