RAFI0386 Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Witam, zakupiłem nowe koła Mavic Crossmax Sl. Zupełnie nie znam sie w kwesti bębenka czy podejdzie kaseta 9 czy tylko 10. Śmieszne dla wielu ale w to się nigdy nie zagłębiałem. Założyłem 9, dokrecilem i pojawił się luz.
ugupu Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Musisz użyć dołączonej do zestawu podkładki (dla 9 i 10s) lub montować kasetę bez niej (dla kasety 11s).
RAFI0386 Napisano 29 Maja 2014 Autor Napisano 29 Maja 2014 Nigdzie takich podkładek nie widze:/ położyłem przekładkę z kasety z miedzy blatów bo mi została ze starej kasety 9. Nie wiem tylko czy grubość jest odpowiednia. Zakłada się ją od wewnętrznej strony czyli między największym blatem a szprychami czy najmniejszym a nakrętka kasety??
ugupu Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Zakłada się od strony szprych, niestety nie znam jej wymiarów-nie wiem, czy dystans z kasety jest OK. Wydaje mi się, że powinna mieć 1mm grubości.
rzezniol Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Podejrzewam ze Mavic stosuje w każdym kole ten sam myk i długość bębenka jest taka sama ... W Crossride najpierw dajesz podkładkę ... potem zakładasz kasetę. Podkładka w Crossride jest aluminiowa i z tego co pamiętam ma grubość 2 - 2,5 mm ... gdzieś kiedyś ten wymiar podawałem na forum. Pozdrawiam
tobo Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Jeśli nie dostałeś z kołami - upomnij się u sprzedawcy. Jeśli nie masz takiej możliwości to zdobądź lub zakup dwie podkładki np z kaset szosowych Shimano 105. Takowe powiniem mieć praktycznie każdy sklep rowerowy jako pozostałość po wymianach napędów - pierścień taki jest w zestawie z każdą kasetą 10sp Shimano 105 czy Ultegra.
zws Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 O pozostałości po wymianach pytaj od razu w serwisie. To dziwne, ale sklepy z własnymi serwisami często mówią "nie ma" mimo, że w serwisie można to dostać za grosze albo gratis. Jakby to nie było w ich wspólnym interesie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.