Skocz do zawartości

[widelec] Jaki pod 26' z tarczą?

witkacy7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przymierzam się do przeróbki mojego MTB na rower bardziej nadający się na szosę. Po pierwsze oponki, po drugie zamiana amortyzatora na widelec sztywny. Stąd moje pytanie - gdzie dostanę tani sztywny widelec z mocowaniami na zacisk hamulcowy? koła 26 cali. Wydaje mi się że najlepszy będzie aluminiowy?
Pozdrawiam

Napisano

Wrzucam zdjęcie roweru - chciałbym ogólnie zmienić opony na slicki i wrzucić zamiast RSa jakiś sztywny widelec.
Co prawda rama jest dość mała, ale co proponujecie zrobić żeby można było wygodnie i szybko śmigać po asfaltach i utwardzonych drogach? najlepiej tanim kosztem :)

4OBsE3R.jpg?1

Napisano

Bierz pod uwagę, że zmieni się geometria... Musisz sobie to jakoś obliczyć ;)

Stal lepiej tłumi....

Oponki może wrzucić slicki, ale zmierz wew szerokość obręczy, zobaczymy jakie max oponki możesz wrzucić.

Napisano

Tak, mam 1 i 1/8". Nie lepszy będzie aluminiowy? Nie da rady znaleźć czegoś tańszego, nie musi być nowy.

Stal lepiej tłumi jak już napisali i co najważniejsze stop Cr/Mo jest po wielokroć wytrzymalsza. Obliczać nie ma czego bo po prostu przód pójdzie trochę na dół. Ewentualne korekty pozycji robi się mostkiem i podkładkami pod nim.

Napisano

Adaptery pod zacisk posiadam. Co do slicków jakieś się znajdą, to nie problem, bardziej się właśnie zastanawiam nad geometrią i pozycją na rowerze przy sztywnym widelcu. Jest w ogóle sens to obliczać?

Napisano

Tak jak mówią :P

Bardziej martw się o oponki niż geometrie ;) Z mojej strony polecić moge Maxxis Detonator oponki, ale szerokość zależna jest od Twoich obręczy.

Napisano

Bardziej się właśnie zastanawiam nad geometrią i pozycją na rowerze przy sztywnym widelcu. Jest w ogóle sens to obliczać?

Co chcesz obliczać i jak?? Czytasz co się do Ciebie pisze??

Napisano

Witam,planuję zrobić z moim rowerem to samo i tu moja prośba: czy mógłby ktoś polecić sztywny widelec do kół 26" w granicach 300 złotych?

Napisano

Czytasz co się do Ciebie pisze??

Czytam i odpowiadam na pytanie:

Bierz pod uwagę, że zmieni się geometria... Musisz sobie to jakoś obliczyć ;)

I pytam w jaki sposób to obliczać i czy w ogóle jest sens :)
Napisano

No to bierz go.. w takim budzecie nic nie znajdziesz (pewnie wiecej niz 100 nie chcesz dac), Dodasz pare podładek, mostek inny moze i bedzie dobrze, za takie pieniadze

Napisano

Darku, nie wiem czy czytałeś, ale pytałem o opinię na temat widelca z podanej przeze mnie aukcji.

Odpowiadałem na pytanie: " gdzie dostanę tani sztywny widelec z mocowaniami na zacisk hamulcowy? koła 26 cali. Wydaje mi się że najlepszy będzie aluminiowy?".

I dowiedz się jaką długość ma ten widelec z aukcji - nie może być za krótki bo za mocno zmieni się geometria roweru. W jakimś celu

produkowane są dłuższe sztywne widelce.

Dla przykładu rower z amortyzatorem:

http://www.stevensbikes.de/2014/index.php?bik_id=40&cou=PL&lang=en_US

i ten sam model z długi  widelcem:

http://www.stevensbikes.de/2014/index.php?bik_id=77&cou=PL&lang=en_US

Jak widać geometria jest identyczna.

Napisano

Jest identyczna i dla wielu w tym mnie jest wtedy do dupy. Przy "uszosowieniu" górala jak dla mnie koniecznym staje się obniżenie przodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...