Skocz do zawartości

[Korba] Zbyt duża odległość od ramy?

lenon77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zmieniłem napęd  w rowerze (Merida Crossway 100) na 10 rzędowy z korbą Deore M615 24-38 i kasetą SLX 11-34. Na blacie mam dostępny cały zakres kasety, ale problem jest na młynku. Mianowicie na małej koronce w korbie (24) nie da się praktycznie używać największych koronek kasety (30, 34) gdyż łańcuch ma ogromny przekos. Rozumiem, że mała koronka mogła by mieć problem z najwyższymi biegami, ale nie z najlżejszymi :wacko: Z tego co zaobserwowałem problem jest w linii łańcucha a konkretnie w tym, że korba jest zbyt oddalona od mufy. Przy przełożeniu 38-11 łańcuch jest właściwie równoległy do ramy. Mufa 68mm i podkładki założone jak w instrukcji - 2 z prawej i jedna z lewej.

Ma ktoś jakiś pomysł w czym leży problem? Znalazłem informacje o tym, że te podkładki można założyć odwrotnie, ale wtedy korba nie będzie osiowo (jest to odczuwalne w jeździe?) :wacko:

Napisano

Wszystko jest dobrze skręcone? suport, korba prawidłowo jest zamontowany, dokręcony? Może próbuj ratować się (jak są) usunięciem podkładek, bądź ich przełożeniem na drugą stronę, a jak masz suport press fit to sam nie wiem.

Może się nie znam, ale dziwne zjawisko, a duże koronki na młynku w takim wypadku w ogóle nie powinny działać, skoro masz problem z najmniejszą, która przecież jest najbliżej ramy.

Daj jakieś zdjęcie, może ktoś Ci pomoże.

Napisano

No w sumie źle sie trochę wyraziłem. Na blacie przy najmniejszych biegach jest to samo. Chodziło mi raczej o to, że działa on jak należy bo z najcięższymi biegami nie ma problemu. Suport jest na hollowtech. Wygląda na skręcony prawidłowo, nie ma luzów, misko dobrze dolegają.

Napisano

Idealna linia łańcucha jest kiedy przy środkowej tarczy na korbie i środkowym przełożeniu z tyłu łańcuch jest równoległy do ramy roweru patrząc z góry.

Napisano

Tu jest problem w tym, że napęd jest 2x10 - nie ma środkowych zebatek ;)

1:5 i 2:6 powinny mieć łańcuch możliwie równoległy do ramy...

Napisano

Łańcuch jest równoległy przy 38 - duży blat, 11 - najmniejsza koronka i chyba w tym problem. Natomiast na młynku i przełożeniach 30, 34 (największe koronki) przekos jest za duży. Przerzutka to ogarnia ale widać, że łańcuch wchodzi na zęby po bardzo wielkim skosie i mocno hałasuje.

Napisano

Aż dziw, że jeszcze nie krzyczą tu, że wszystko jest OK, bo na przekosach się nie jeździ gwizdze.gif

Jak kolega wyżej doradził, spróbuj pokombinować z podkładkami.

Napisano

Zamieniłem podkładki miejscami (dwie z lewej) i wygląda to już lepiej, choć na przełożeniu 24-34 przekos pozostał, ale nie ma już tragedii. Nie daje mi to jednak spokoju, wielu ludzi używa podkładek zgodnie z instrukcją i na mają problemu. Czy geometria ramy ma na to jakiś wpływ? Rozmiar mufy jest przecież standardowy podobnie jak szerokość bębenka w piaście, czemu więc wystąpił u mnie problem? :confused:

• Mod Team
Napisano

Wygląda raczej ok. Ma być tak że środek korby, czyli środek odległości między zębatkami ma wypadać na środku kasety, jeżeli tak jest +/- 2-3mm to jest lux, jak jest większa odchyłka, pasowało by ją skorygować. 

Na zdjęciach wygląda dobrze jednak perspektywa może przekłamywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...