lenon77 Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Witam. Zmieniłem napęd w rowerze (Merida Crossway 100) na 10 rzędowy z korbą Deore M615 24-38 i kasetą SLX 11-34. Na blacie mam dostępny cały zakres kasety, ale problem jest na młynku. Mianowicie na małej koronce w korbie (24) nie da się praktycznie używać największych koronek kasety (30, 34) gdyż łańcuch ma ogromny przekos. Rozumiem, że mała koronka mogła by mieć problem z najwyższymi biegami, ale nie z najlżejszymi Z tego co zaobserwowałem problem jest w linii łańcucha a konkretnie w tym, że korba jest zbyt oddalona od mufy. Przy przełożeniu 38-11 łańcuch jest właściwie równoległy do ramy. Mufa 68mm i podkładki założone jak w instrukcji - 2 z prawej i jedna z lewej. Ma ktoś jakiś pomysł w czym leży problem? Znalazłem informacje o tym, że te podkładki można założyć odwrotnie, ale wtedy korba nie będzie osiowo (jest to odczuwalne w jeździe?)
realkrzysiek Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Wszystko jest dobrze skręcone? suport, korba prawidłowo jest zamontowany, dokręcony? Może próbuj ratować się (jak są) usunięciem podkładek, bądź ich przełożeniem na drugą stronę, a jak masz suport press fit to sam nie wiem. Może się nie znam, ale dziwne zjawisko, a duże koronki na młynku w takim wypadku w ogóle nie powinny działać, skoro masz problem z najmniejszą, która przecież jest najbliżej ramy. Daj jakieś zdjęcie, może ktoś Ci pomoże.
lenon77 Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 No w sumie źle sie trochę wyraziłem. Na blacie przy najmniejszych biegach jest to samo. Chodziło mi raczej o to, że działa on jak należy bo z najcięższymi biegami nie ma problemu. Suport jest na hollowtech. Wygląda na skręcony prawidłowo, nie ma luzów, misko dobrze dolegają.
jo_jacek Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Idealna linia łańcucha jest kiedy przy środkowej tarczy na korbie i środkowym przełożeniu z tyłu łańcuch jest równoległy do ramy roweru patrząc z góry.
Jaca911 Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Tu jest problem w tym, że napęd jest 2x10 - nie ma środkowych zebatek 1:5 i 2:6 powinny mieć łańcuch możliwie równoległy do ramy...
lenon77 Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Łańcuch jest równoległy przy 38 - duży blat, 11 - najmniejsza koronka i chyba w tym problem. Natomiast na młynku i przełożeniach 30, 34 (największe koronki) przekos jest za duży. Przerzutka to ogarnia ale widać, że łańcuch wchodzi na zęby po bardzo wielkim skosie i mocno hałasuje.
dziobolek Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Aż dziw, że jeszcze nie krzyczą tu, że wszystko jest OK, bo na przekosach się nie jeździ Jak kolega wyżej doradził, spróbuj pokombinować z podkładkami.
lenon77 Napisano 17 Maja 2014 Autor Napisano 17 Maja 2014 Zamieniłem podkładki miejscami (dwie z lewej) i wygląda to już lepiej, choć na przełożeniu 24-34 przekos pozostał, ale nie ma już tragedii. Nie daje mi to jednak spokoju, wielu ludzi używa podkładek zgodnie z instrukcją i na mają problemu. Czy geometria ramy ma na to jakiś wpływ? Rozmiar mufy jest przecież standardowy podobnie jak szerokość bębenka w piaście, czemu więc wystąpił u mnie problem?
llancer Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 wiecej dalo by sie powiedzieć jak byś dał zdjecia... Może być też źle pospawana rama itd.
Mod Team Puklus Napisano 17 Maja 2014 Mod Team Napisano 17 Maja 2014 Może być też źle pospawana rama itd. To raczej ostateczność, bo ramy na kolanach nie spawają
llancer Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 sporo razy sie tak zdarza ze trójkat jest krzywo,i mimo ze koło w jednej ramie jest prosto to w drugiej krzywo,a kowalski sie cieszy bo rame za -50% wyrwał
lenon77 Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Tak to wygląda teraz przy jednej podkładce z prawej: Blat - mała koronka http://ifotos.pl/zobacz/P1010972j_enasasn.jpg/ Btal - środkowa koronka http://ifotos.pl/zobacz/P1010974j_enasasq.jpg/ Młynek - duża koronka http://ifotos.pl/zobacz/P1010977j_enasaax.jpg/
Mod Team Puklus Napisano 19 Maja 2014 Mod Team Napisano 19 Maja 2014 Wygląda raczej ok. Ma być tak że środek korby, czyli środek odległości między zębatkami ma wypadać na środku kasety, jeżeli tak jest +/- 2-3mm to jest lux, jak jest większa odchyłka, pasowało by ją skorygować. Na zdjęciach wygląda dobrze jednak perspektywa może przekłamywać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.