Skocz do zawartości

[rower] co sądzicie o wyborze giant talon 2 27,5

mateyuzz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chcę kupić ginata talona 2 na kole 27,5. Poniżej specyfikacja:

http://www.giant-bic...#specifications

Dodam, że w sklepie uzyskałem rabat w wysokości 15%, także cena zamiasta katalogowej 3.199 wynosi 2.750.

Wydaje mi się, że to dobra okazja. Rower będzie użytkowany poza górskimi trasami, także na kilkudniowe wyprawy z sakwami.

Co sądzicie?

Napisano

To dobry rower w dobrej cenie. Znana i lubiana oferta (jedna z naprawdę niewielu korzystnych Gianta w tak niskim budżecie). Ale - żeby nie było - zaznaczam, że główka tej ramy jest w mało przyszłościowym standardzie, w którym nie produkuje się już amortyzatorów z wyższej półki. To znaczy, jeśli w przyszłości będziesz chciał sobie tam wsadzić amortyzator za 800zł wzwyż, to będziesz mógł mieć z tym problem. Takie koło 600zł jednak wejdą... przynajmniej przez najbliższe lata... potem już może wszystkie przyzwoite będą w tym nowym standardzie :)

Napisano

Manetki Alivio i napęd 27 biegowy to żadna rewelacja w tej cenie . Aerial mimo, że powietrzntny, to gorszy niż sprężynowe Rockshxy XC ...

Napisano

Dzięki za pomoc. Spędziłem ostatnio wiele godzin w sieci szukając odpowiedniego roweru; siedziałem na kilku w sklepach stacjonarnych i myślę, że zostanę przy tym talonie. Z takim osprzętem nie znajdę nic lepszego w tej cenie, a geometria ramy też jest w porządku do moich potrzeb. Amora i tak nie będę wsadzał do niego za wielkie pieniądze; mam nadzieje, że ten rockshox mi trochę posłuży.

Napisano

Widzę, że polecacie tego northteca - faktycznie ma lepsze hamulce i korbę. Tylko musiałbym go kupić w ciemno, bez próbnej jazdy, bo nie widzę nigdzie dystrybutora w okolicy Gliwic skąd jestem. Druga sprawa to jest cena: talon jest tańszy o 450zł. I ostatnia sprawa - wiem, że na ramach gianta można polegać, a o northtecu nie znam żadnych opinii.

Napisano

Dzis specjalnie bylem po niego w Rybniku z Katowic, wiec nie przesadzaj:) Nawet 2 sklepy je maja i omylkowo wstapilem nie do tego gdzie bylem umowiony :D

Jesli bierzesz za gotwke to z pewnoscia dostaniesz podobny rabat - trzeba pogadac. Na Wodzislawskiej pracuje 2 mlodyc clopakow i wszystko odbywa sie w bardzo przyjaznej atmosferze. Katalogowa cena jest identyczna.

Co do trwalosci ramy to fakt, ale z drugiej strony przy normalnej jezdzie nie wyobrazam sobie, zeby stalo sie cos zlego. Na plus w Nortecu jest taperowana glowka ramy.

Talon M ma 595mm dlugosci gornaej ramy, 19 Gravity 603mm. W obu przypadkac Talon jest jednak "dluzszy" na kolac. Mysle, ze to nie problem porownac co Ci bardziej pasuje, bo daleko nie masz.

Nie cce Ci mieszac w glowie, bo umowmy sie - do normalnej jazdy obie pozycje zadowola Cie nie gorzej jak fajna kobitka :D

Napisano

Kurdello! Zabiliście mi ćwieka tym northtekiem, bo wygląda całkiem sensownie. Do Rybnika faktycznie mam rzut beretem.

A i w Zabrzu mają jakiś sklep - nie wiem jak to wszystko mogłem przegapić :)
Muszę jeszcze coś poszperać o ramie i pojadę go wypróbować.

I tak z pierwotnie planowanego kellys`a, który przemienił się w talona skończy się na polskiej myśli technicznej :huh:

Napisano

Widzę, że a propos tego northteca toczyła się kiedyś gorąca dyskusja na forum, a dotyczyła głównie geo ramy. Widzę, że tegoroczny model różni się nieco od tego z 2013. Rulez jesteś w stanie coś powiedzieć na temat tych zmian, które wprowadził producent (chodzi mi tylko o geo). Poniżej spec jednego i drugiego modelu.

http://nrowery.pl/2013-mtb-275/219-northtec-cayon275-xt

http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-xt

Napisano

bardzo dobry wybór, bardzo fajny rower w dobrej cenie.

Ruleza zdaniem się nie przejmuj, on po prostu woli northtec, romety i decathlony, koła 27.5 i taperowe główki.

Napisano

Pewnie, amor można zmienić, tylko cena roweru się zmieni :whistling: , bo na takiego wynalazka 80 mm na pewno nie będzie kupców  :bye2:

Napisano

Na bardziej dogłębną ocenę przyjdzie jeszcze czas, ale na razie jestem zadowolony z wyboru. Co do ramy to dają 5-letnią gwarancję więc mam nadzieje, że jakby się coś miało dziać to zmieszcze się w tym okresie czasu. Widelec faktycznie nie ma porażającego skoku, ale na pewno odczuję różniće po moim olejowym suntourze, który już od kilku sezonów wybiera co najzwyżej małe gałązki :icon_wink:

Napisano

80mm przy dużym kole zupełnie wystarczy, jak będzie brakowało skoku, to przy najbliższym serwisie można zmienić jego skok do 100mm, żaden problem.

Poza tym jak kupiłeś model z rocznika 2013, czyli ten w kolorze czarnym, to ma skok 100mm już ustawiony fabrycznie.

Słyszałem o jednym pęknięciu, kolega ważył grubo ponad 100kg, dali mu nową ramę pomimo, że używał tej pękniętej z jakąś niedopasowaną sztycą.

W mojej ocenie bardzo fajny rower i na pewno, szczególnie teraz, kiedy cena jest niska, warto się nim interesować.

Napisano

Pewnie, amor można zmienić, tylko cena roweru się zmieni :whistling: , bo na takiego wynalazka 80 mm na pewno nie będzie kupców  :bye2:

Przecież First'a można regulować w zakresie 80-120 mm ;)

Spec w Stumjumperze też stosuje amortyzator o skoku 80-90 mm, więc to nie aż taki przeżytek, do XC wystarcza w zupełności, tym bardziej że jest duże koło ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...