Pinio46 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Uszanowanko Drodzy moi podajcie sprawdzone sposoby nabicia gwiazdki do nowego amora domowym sposobem ? Trudne to czy da radę wykonać co by reby nie uszkodzić ? Pozdowionka
Tadeus Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Hehe, polecam ten wpis: http://www.forumrowerowe.org/blog/244/entry-716-chcia%C5%82abym-podzi%C4%99kowa%C4%87/ Bardzo motywujący
Mongol96 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Ja wkręciłem śrubę w gwiazdkę na długości całego gwintu (jakąś inną niż tą, którą później wkręcisz do kasowania luzów ze sterów, żeby jej nie zniszczyć) i potraktowałem ją młotkiem (prawdopodobnie trzeba będzie dość mocno przyłożyć). Później tylko ładnie zrobić, żeby siedziała prosto i gitara. Wbijałem tym sposobem w Rebę i Suntoura XCR, nie było większych problemów.
Sandacz Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Śruba powinna być dość długa, bo to ułatwia kontrolę równego wbijania (wysoki chwyt między kciukiem i palcem wskazującym)
Pinio46 Napisano 13 Maja 2014 Autor Napisano 13 Maja 2014 A ile mm ma być schowana w rurę sterową ? Wysłane Tapatalkiem
TheGie Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Wydaję mi się że około 15mm od czoła rury amortyzatora.
lyndowss Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 A ile mm ma być schowana w rurę sterową ? Tak, żeby po złożeniu wszystkiego, śruba która będzie trzymać top cap wystawała z 0,5 mm poniżej gwiazdki. Najlepszą metodą jest długi pręt i wprasowanie gwiazdki w rurę. Ja osobiście się bałem, bo bardzo ciężko mi gwiazdka wchodziła. W ogóle nie mogłem jej nabić. Miałem obawy, że rura sterowa wypadnie od dołu i będzie wielki problem. Nie jestem też zwolennikiem młota. Jeżeli już wbijać to amortyzator podpierać bezpośrednio od doły sterówki. Wtedy nie ma obaw, że coś się złego stanie. W dodatku cały amortyzator nie przejmuje uderzeń.
Sagitt77 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Da się domowym sposobem ale jak chcesz mieć pewność, że będzie dobrze i nie chcesz mieć potem 2 lub 3 gwiazdek w rurze to możesz kupić specjalny przyrząd: http://rowertour.com/bike-hand-yc-113a-klucz-do-wbijania-gwiazdek-steru.html . Drogi nie jest, a ponieważ nie jest często potrzebny możesz go potem sprzedać...
Mongol96 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Ja mam nabite z 10mm poniżej końca sterówki. Ważne, żeby nie wbić za głęboko, bo nie skręcisz śruby od top capa. Jak już 2 części gwiazdki będą siedzieć w sterówce, to nie ma prawa się cofnąć, ale zawsze wbijam trochę głębiej, właśnie z te 10-15mm. Gwiazdkę zawsze można przebić przez całą długość rury sterowej i ją wybić
lyndowss Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Da się domowym sposobem ale jak chcesz mieć pewność, że będzie dobrze i nie chcesz mieć potem 2 lub 3 gwiazdek w rurze to możesz kupić specjalny przyrząd: http://rowertour.com...zdek-steru.html . Drogi nie jest, a ponieważ nie jest często potrzebny możesz go potem sprzedać... Takie coś można zrobić sobie samemu. Bezsensu jest kupować coś takiego na jeden raz, a potem sprzedawać, jak nikt tego nie odkupi.
Pinio46 Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Próbowałem wybić i coś krzywo idzie. Czy jak wbiję na początku ją trochę krzywo żeby weszła to czy później będzie się dało ją wyprostować ? Wysłane Tapatalkiem
Mongol96 Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Jasne Nie wiem czym wbijasz, ale jak uderzasz młotkiem we wkręconą śrubkę to musisz jej przyłożyć pod innym kątem i gwiazdka się wyprostuje
ishi Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 sprawdzony sposób (części do nabycia w każdym metalowym): - gwintowany pręt 30-50cm średnica 6mm - 2 nakrętki M6 - 1 podkładka o średnicy zbliżonej do zakończenia rury sterowej (spód korony). Na jednym końcu nakręcasz gwiazdkę i kontrujesz nakrętką, przekładasz przez rurę. Zakładasz od spodu podkładkę, drugą nakrętkę i kręcisz kluczem 13 do momentu, aż gwiazdka zostanie wciągnięta na odpowiednią głębokość. Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez na*)($%*#nia młotem
pluskff4 Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Ja robilem zwyklym srubokretem, dobilem mlotkiem i gotowe W sumie leciutko idzie, myslalem, ze tzeba bedzie o wiele wiecej sily uzyc
Pymyn Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Ja wkręciłem dłuższą śrubę i tłuczkiem do mięsa parę razy uderzyłem i jest dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.