Skocz do zawartości

[napęd] Czy tu czegoś nie brakuje - Kross Lea F5

slimxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie (i Panie :) proszę o pomoc.

Przyglądałem sie dzisiaj z bliska rowerowi mojej ładniejszej połówki i widok przy korbie lekko mnie zaniepokoił - na moje wygląda jak by tam czegoś brakowało.

Rower Kros Lea F5 2014

rbe73b.jpg

11uyuyv.jpg

sy3rrq.jpg

j99d8l.jpg

Porównania ani doświadczenia za dużego nie mam - mogę to porównać jedynie ze swoim Levelem, a w nim mam takie jakby dodatkowe "maskownice"

2mg0enm.jpg

Z góry dziękuję za info.

Pozdrawiam

Napisano

Hej. Niczego nie brakuje, po prostu są zamontowane dwa różne rodzaje misek.

Ps. Od czasu do czasu warto przeczyścić miejsca widoczne na zdjęciach, bo syf lubi się dostać do łożysk.

Napisano

@@bukakewarior,dzięki kolego to mnie uspokoiłeś :)

Na oko tam tego syfu tak bardzo nie było widać :) (jakieś 100 km na liczniku nadmorskimi scieżkami) Zdjęcia obnażyły każde ziarenko. Powiedz z czym najlepiej do tego podejść? Szmata? Papierowy ręcznik?

Napisano

Rower pierwszy ma korby i wkład suportu starszego typu, gdzie miski są wrkęcane do ramy i praktycznie nie wystają na zewnątrz.

W Levelu jest suport zewnętrzny - gwint miski jest wkręcony do ramy a łożyska znajdują poza mufą. 

Napisano

Od czasu do czasu warto przeczyścić miejsca widoczne na zdjęciach, bo syf lubi się dostać do łożysk.

Nie! Nie! I nie! Nie czyścic.

Powiedz z czym najlepiej do tego podejść? Szmata? Papierowy ręcznik?

Niczym! W ogóle tego nie ruszać. Tam są dobre uszczelnienia i nawet gdyby tam była tona brudu to nie ruszać. Przy myciu roweru samo się trochę wyczyści. Jak zaczniesz ruszać, albo czyścić to powpychasz brud przez uszczelnienie i będziesz miał po łożyskach. Tych miejsc się nie czyści!

Napisano
Niczym! W ogóle tego nie ruszać. Tam są dobre uszczelnienia i nawet gdyby tam była tona brudu to nie ruszać.

Miska mocowana na zewnątrz może i nie nałapie wiele brudu, ale ta druga owszem. Później zacznie się zgrzytanie i będzie trzeba rozkręcać...

Kilka zdjęć mufy i suportu wyciągniętego z roweru koleżanki- ona też nie czyściła.

11479367.jpg?1399873944

11479368.jpg?1399873944

11479366.jpg?1399873944

Napisano

Ten syf nie jest powodem wpadania brudu od strony gwintu i mufy suportu, a z innych stron. Nie czyścić! Jak ktoś zacznie tam pucować to daje gwarancję, że łożyska długo nie popracują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...