5pirit Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Witam wszystkich! Chciałbym się doradzić u fachowców z tego forum(jakoś sprzedawcom w sklepach w moim mieście nie ufam) czy można uratować w miarę tanim kosztem mój stary zabytek jakim jest Author Horizon rocznik ok. 2001-2003 (sam już nie pamiętam kiedy był kupowany). W rowerze od nowości nie było NIC wymieniane, po za oponami i dętkami, i ostatnie 2-3 lata w ogóle go nie używałem. Stał biedny i się kurzył. Ale właśnie mnie natchnęło żeby zrobić z niego nieco "pimp my bike". Ktoś pewnie napisze, żeby nie pakować się w to tylko kupić nowy rower, ale po pierwsze kasy tyle nie uda się uzbierać a po drugie mam sentyment do tego roweru, gdyż jest to mój pierwszy rower w życiu na który sam zapracowałem mając okolo 17-19 lat A więc chodzi mi dokładnie o kompletne przekazanie napędu czyli: przerzutki przód i tył, kaseta, korba, suport, łańcuch, manetki no i do tego nowe linki z pancerzami i budrzet jaki chciałbym na to przeznaczyć to~400zł. Tak się zastanawiam czy w momencie jak chcę to wszystko zmieniać, to czy już nie lepiej założyć większej kasety (w tej chwili 7), na jakąś 8 albo 9, co się wiąże z nowymi manetkami itd ... Co o tym myślicie, co byście polecili z poszczegónych części w miarę taniego i dobrego i najlepiej Shimano bo mam jakoś sentyment do tej firmy, choć wiem, bo trochę już poczytałem, że jeszcze jest firma SRAM. Będę wdzięczny za wszelakie podpowiedzi i pomoc w doborze
dzemi15 Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Zapodaj zdjęcia może nie wszystko trzeba wymieniać, np. manetki. Zapewne masz wolnobieg więc żeby zmienić na kasetę 9s musiałbyś wymienić piastę a to dodatkowe koszty.
5pirit Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 Z tego co wyczytałem w starym katalogu to niby jest kaseta HG30-7: http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=cs&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.author.eu%2Fcs%2Fkola%2F2002%2Fhorizon-12%2F&sandbox=1 Sam rower wygląda identycznie jak ten: http://st2.static.bikestats.pl/87/b7187-u9018_orig.JPG?1387525228 tylko, że mój nie ma błotników I jeszcze przy okazji się zapytam, czy przednie teleskopy jakoś się "odnawia" ?
dzemi15 Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Chodziło mi o aktualne zdjęcia napedu że ocenić jego stan ale mniejsza. Przerzutka przednia: altus ok 30zł lub alivio 50zł Przerzutka tylna: altus/acera ok 60zł Linki i pancerze: unex o 20zł chyba ze w stacjonarnym sklepie kupisz tańsze Korba + suport: coś z shimano ok 100zł Zostaje jeszcze kwestia łańcucha, kasety, i manetek. Musisz się zdecydować czy zostaniesz przy napędzie 7s czy zmienisz na 8,9s. Zorientowałem się i masz kasetę więc jeżeli chciałbyś zmienić liczbę przełożeń to piasty zmieniać nie musisz.
5pirit Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 Zdjęcia napędu zapodam wieczorkiem, bo dopiero dzisiaj odbieram rower od siostry z garażu. Tak się zastanawiam właśnie co mi da napęd 8 albo 9 stopniowy, i jak to w ogóle jest z tymi kasetami bo tak do końca nie wiem, chodzi o ich grubość czy jest taka sama jak np. kaseta 7 stopniowa, czy taka 8/9 wejdzie na obecną piastę czy będę musiał coś przerabiać. Tak samo przerzutki jak to wygląda, czy mocowania wszystko są te same czy coś trzeba dodatkowo montować. Przez wzgląd na koszty, wolałbym wszystko zamówić w jakimś sklepie internetowym albo na alledrogo żeby wszystko poszło w jednej paczce z jednym kosztem wysyłki. Czy z przodu korbe zamówić taką samą czyli 48-38-28, czy po tylu latach coś się pozmianiło i obecnie to inaczej wygląda? Jeszcze odnośnie sklepów internetowych to jaki polecacie, gdzie jest stosunkowo tanio, fachowa obsługa i duży wybór?
dzemi15 Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Tak wejdzie. Z przerzutek tez nic się nie zmieniło. Co do korby, to zależy gdzie będziesz jeździł jak sam asfalt to 48 może być.
5pirit Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 @DZEMI15 - dzięki za pomoc i podpowiedzi, chociaż ktoś pomaga Powiedz mi jeszcze jedną rzecz, czy biorąc poszczególne części czyli np. przerzutki, manetki itd ... to czy można mieszać, że np. przerzutki przód altus a tył acera, czy trzeba kompletować pod konkretny model?
Shiryu Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Można mieszać. Mało który rower ma osprzęt jednej klasy.
dzemi15 Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Racja, @5pirit polecam ciekawą lekturę: http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/
5pirit Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 Dzięki za linka! Tylko mam jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję że jedno z ostatnich) odnośnie przerzutki przedniej. Mam jedną upatrzoną i w opisie jest napisane 3x10 czy to oznacza, że jest przystosowana do tylnej kasety 10s czy można ją również zastosować w kasecie 9s? Wiem, że to pewnie banalne pytanie, ale nigdy się tym nie interesowałem, ale teraz dosyć mocno mnie to zaczęło interesować
Mod Team Puklus Napisano 10 Maja 2014 Mod Team Napisano 10 Maja 2014 Musisz podać dokładny model przerzutki o jakim mówisz. Jeżeli jest dopasowana do 3x10 można ją zastosować w napędach 9 rzędowych.
5pirit Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 Czy przerzutka RD-M390 albo RD-M370 obsłużą kasetę 8s bo w opisie jest, że do jest do 9s, bo ciągle rozważam zakup między 8 a 9s. I którą z tych dwóch byście polecili?
5pirit Napisano 11 Maja 2014 Autor Napisano 11 Maja 2014 Dopiero dzisiaj odebrałem rower i jednak się okazało, że mam kasetę 8s shimano HG30. Zdecyduję się tym razem na 9s skoro i tak wymieniam całość. Którą z tych dwóch: HG50 albo HG51 byście polecali, i jakie manetki do około 100-120zł max?
okiloki Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Ja na Twoim miejscu robiłbym 8s. Wychodzi trochę taniej i solidniej. Do 8s łańcuchy dłużej wytrzymują (Connex 8xx, Puklus twierdzi, że hulają też świetnie na 9s ale nie sprawdzałem). Taki mój mały zestawik:Kaseta: cs-hg51 50zł Łańcuch: Connex 800 50zł Manetki: sl-m310 (o dziwo, mimo, że to altus to mają chyba solidniejsze baryłki do regulacji linek niż acera i alivio, tak sądzę po zdjęciach) 70zł Przerzutka tył: rd m360/390 wg uznania 64/75zł Przerzutka przód: coś pod 8s, nie wiem czy masz up swing czy down swingi jaką masz grubość ramy 50zł Korby: Octalink: Korba: Acera FC-M391-8 150zł Suport: bb-es51 126mm 100zł (na bogato) lub bb-es25 126mm (standardowo) Zintegrowana oś: korba z suportem: fc-m590 270zł Kwadrat: Korba: fc-m361 120zł Suport: jakiś na 122,5/123mm 30-50zł W razie jakichś błędów poprawcie mnie Też nie ufam sprzedawcom z Piły Gdybyś jednak robił 9s to mógłbym Ci sprzedać moje używane manetki slx pod 3x9 (sl-m660) w jakiejś okazyjnej cenie Ze sklepów internetowych polecam centrumrowerowe.pl bo można się z nimi potargować, a gdybyś chciał coś zamawiać to mam jeszcze 2% rabatu albo bikestacja.pl EDIT: hg50,51,61 to praktycznie to samo, bardziej zastanów się nad stopniowaniem zębatek i doborem łańcucha bo shimano 9s się szybko wyciągają (potem niszczy się kaseta i biegi gorzej wchodzą)
5pirit Napisano 11 Maja 2014 Autor Napisano 11 Maja 2014 O fajnie, że ktoś z Piły jest na forum Jeżeli chodzi o manetki to preferuję żeby "wyświetlacz" był jednak nad kierownicą a nie pod i żeby były opisane poszczególne biegi. Tak przeglądam różne opcje i chyba najbardziej mi pasi model: ACERA ST-EF65. Według katalogu przerzutka z przodu to: FD-TY32, co polecicie jako zamiennik do tego cuda? http://www.kurbelix.de/Shimano_Technische_Daten_Anleitungen/Shimano_Anleitung_FD-TY32-A-99.jpg
dzemi15 Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Lx, deore, alivio, altus tez spokojnie ogarnie. Jaka masz średnice rury podsiodłowej ? -LX wersja top swing (prowadnik nad obejmą) czyli taka jaka masz obecnie: http://allegro.pl/shimano-deore-lx-fd-t660-top-swing-przerzutka-i4197966683.html -LX wersja down swing (prowadnik pod obejmą) http://allegro.pl/shimano-deore-lx-fd-t661-down-swing-przerzutka-i4195800364.html Obydwie zmieniarki maja dolny jak i górny ciąg linki więc spokojnie będą. Przerzutki z prowadnikiem nad obejma maja to do siebie że na wertepach czasami same zmieniają bieg ale za to lżej chodzą ale tez nie są tak trwałe jak wersje z prowadnikiem pod obejmą. Ja osobiście ujeżdżam alivio w wersji down swing, póki co przerzutka ma za sobą 1000 km, dostaje po dupsku i wszystko gra
dziobolek Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Jeśli już, to ze zmieniarkami poniżej Alivio (tylna nowa 9spd) bym nie schodził.
5pirit Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 Pierwsze zakupy za mną. Na pierwszy rzut poszło: Przerzutka tył: RD-M360 ACERA (nie chciałem długiego wózka, taką mam obecnie i byłem z niej zawsze zadowolony) Kaseta: CS-HG51 8s Łańcuch: CN-HG50 Korba: FC-M361 48x38x28 suport: jakiś shimano nie pamiętam symbolu Klamkomanetki: ST-EF65 Ciągle się zastanawiam nad przodem, nie wiem co kupić
5pirit Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 Czy na przód takie coś styknie: http://allegro.pl/przerzutka-przod-fd-m430-alivio-8-9-speed-tanio-i4203764909.html ???
NEX Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 pojemność ma 48T maxymalnie , Ty masz taką korbę - największy blat 48 ,więc powinna być ok
dzemi15 Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Styknie, ale ja bym brał LX'a lepszy i jeszcze dyche tańszy.
5pirit Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 W końcu dotarły do mnie narzędzia potrzebne do złożenia całości w jedną kupę. Wszystko sobie powoli składam i nagle zauważyłem, że zapomniałem założyć jednej rzeczy tzn, plastikowej osłonki która jest na tylnym kole i mieści się między szprychami a kasetą (pewnie pełni funkcję anty "brudową" i żeby łańcuch na szprychy nie leciał). I teraz mam pytanie, czy ta osłonka jest niezbędna, czy można ją pominąć, bo prawdę mówiąc nie mam ochoty tego wszystkiego na nowo rozkręcać łącznie z kasetą.
dzemi15 Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Pewnie ze można pominąć. No chyba że aż tak szkoda Ci szprych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.