Skocz do zawartości

[przerzutka] - shimano deore rd-m510 dobor koleczek

dawid9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jakie koleczka moglbym zastosowac w tej przerzutce, czytalem ze sa maszynowe, na lozyskach kulkowych, slizgowe, slizgowe ceramiczne, jakie beda pasowac do tej przerzutki ? I czy obojetne jest ktore kolko bedzie na gorze, a ktore na dole bo tez wyczytalem ze kolejnosc jakas musi byc. Pozdrawiam

Napisano

http://www.swiatroweru.com.pl/photos/size_535/3121_przerzutka_xt.jpg

Koleczka kupuje sie w zestawie. To opisane G-Pulley ma byc zamontowane na gorze, rozni sie tym, ze ma fabryczny luz. 

Na przykladzie kolek XT to g-pulley to zwykle lozysko slizgowe, tylko jest wylozone ceramiczna powloka, a dolne na lozysku maszynowym.

Nie jezdzilem na innych niz oryginalne Shimanowskie i miedzy XT, a tanszymi w praktyce jak dla mnie nie ma za duzej roznicy, i tak przy kazdym czyszczeniu lancucha je wykrecam, plucze i skladam na swiezym smarze na nowo. Przy czym fakt, ze XT nie trzeba tak czesto serwisowac, bo sa porzadnie uszczelnione.

Napisano

Po co masz zmieniać kółeczka? Coś się stało? Zostań przy fabrycznych i wszystko w tym temacie. Z łożyskami kulkowymi, czy jakie tam dają wcale nie działają lepiej. Ślizgowe łożyska bardzo dobrze się tam nadają. Można fizycznie zamontować każde i będzie to działać. Uwagę trzeba zwrócić jaki masz łańcuch, bo do 10 rzędowych muszą być wąskie, a do 7 rzędowych szerokie zęby.

Napisano

Koleczka byly juz nie raz zmieniane i czas je ponownie wymienic, lancuch jak i kaseta hg-40, czyli reasumujac, roznica miedzy kuleczkami wymienionymi w temacie znikoma i kazdy rodzaj podejdzie do mojej przerzutki tak ? Jak na razie kupowalem zwykle do 10 zl i teraz chcialbym cos lepszego i bd zwracal uwage na ich montaz

W sumie te do 10 zl koleczka maja obydwa lozysko slizgowe, wiec obojetny montaz

Napisano

Wcale nie obojętny! Nie każdy, bo zależy od szerokości łańcucha, czyli pośrednio od napędu. Co się z tymi kółeczkami dzieje, że trzeba było je wymieniać? Takie astronomiczne przebiegi robisz? Jeżeli dobrze pamiętam to kółeczko górne ma trochę większy luz, a dolne prawie wcale.

Napisano

Przebiegi nie muszą być astronomiczne żeby kółeczka wymagały wymiany. Oprócz zjedzonych zębów konieczność może wynikać ze zbyt dużych luzów, które upośledzają precyzję zmiany biegów. 

Napisano

Kup RD-M430 czarne Y5XG98060 

Na All.. drogo bo :

http://allegro.pl/shimano-kolka-przerzutki-rd-m430-czarne-y5xg98060-i4214344016.html

Ja kupiłem w sklepie cykliści za 13zł do XT M750 i już nie ma ale:

http://sixseconds.pl/kolka-przerzutki-shimano-rdm430-gornedolne-y5xg98060-p-9169.html

Najzwyklejsze Alivio różnią się tylko tym ISTOTNYM od XT że mają większy luz (około 0,5mm)  na kółeczku prowadzącycm oraz sa ślizgowe czyli lepsze bo praktycznie bezawaryjne w trudnych warunkach atmosferycznych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...