jahujah Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Witam serdecznie, Mój problem: Mam szosę wysokiej klasy z lat 80 na dura ace. Zrobiłem jej gruntowny przegląd i okazało się, że łożyska w pedałach i w supporcie wyjechały już bieżnie. O ile z kupnem uszczelnionego suportu nie powinno być problemu to spory kłopot mam z pedałami. Wrzucam zdjęcia lewej korby. Problem polega jak widać na średnicy gwintu w który wkręcona jest miska. Widać też pedał, pomiędzy tą miską a pedałem są jedyne łożyska pedałów. Czyli zupełnie inaczej niż robi się to dzisiaj gdzie wkręca się pedał tylko gwintem, a wszystkie kulki mamy wewnątrz pedału a nie na łączeniu korba-pedał. Możliwe opcje: - wymiana miski i konusa w pedale (albo pedału, bo nie wiem czy to jest rozbieralne- chyba nie!) założenie nowych kulek i pozostawienie klasyka z lat 80. - kupno pedałów spd, ale wtedy potrzebuje redukcji z tego gwintu 24mm (lewy i prawy gwint w zależności od korby) na 1/2 (bo takie teraz są gwinty w pedałach, tak?) - wymiana kulek bez nowych misek, ale to nie pociągnie długo, no bo są już znacznie wyjechane i nie uniknę luzów, no ale mam nadzieję, że będzie się jakoś dało jeszcze jeździć. Problem jednak nie zniknie. Chyba nie mylę się myśląc, ze jak wymienię korby to będę musiał wymienić również wieńce, a co za tym idzie od razu zmieni się system np na HG (a ja nie mam nawet UG!) więc będę musiał wymienić dosłownie cały napęd, a to nie wchodzi w grę, bo jestem zbyt biedny! Proszę o poradę czy ktoś spotkał się z takim gwintem w korbie, w internecie na nic nie udało mi się trafić, ale może to ma jakąś nazwę i wpiszę ją a wyskoczy mi milion sklepów oferujących redukcje itd....taaaa można sobie pomarzyć
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2014 Mod Team Napisano 1 Maja 2014 Czyli powiadasz ze gwint na pedały taki duży ... muszę przyznać, że nie spotkałem się z czymś takim. Jednak można by było zrobić reduktor, albo wbić tuleje z obecnym standardem gwintu, taksie robi jak się ma np uszkodzony gwint w korbie. Nie wiem ile by to kształtowało ale mniej na pewno niż nowa korba i suport do niej.
Baczek Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Ten patent nazywa się "Dyna Drive" A dokładnie Dyna Drive Pedals. Stary Shimanowski patent do nosków. Jak wpiszesz sobie w googlach to znajdziesz, że ludzie robią takie właśnie tuleje redukcyjne z dużego na mały gwint. A nawet gdzieś widziałem na ebay'u można kupić takie pedały za jedyne 130$
lyndowss Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 http://www.ebay.co.uk/itm/Pedal-adapters-for-Shimano-Dura-Ace-AX-EX-600-AX-and-Deore-Dyna-Drive-cranks-/290946171376?nma=true&si=WOJuyH06%252F8LVfWFtBmL26ENa6wA%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557 Ja bym na Twoim miejscu sobie coś takiego dotoczył u tokarza i problem rozwiązany. £33 to dużo za dużo!
jahujah Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Wielkie dzięki za pomoc, pod tym hasłem rzeczywiście można już coś znaleźć Też tak myślę, że przeszło 100 zł z wysyłką (takie adaptery znalazłem najtańsze na ebayu) to trochę dużo i warto się u tokarza popytać. W związku z tym, że jednak z suportem nie jest oczywiście tak kolorowo (gwint francuski) to poskładam wszystko tak jak było z nowymi kulkami i będę jeździł, aż się nie będzie już dłużej dało wtedy adapter i nowe pedały, no a suport pewnie będę musiał jakoś przegwintować. Mam jeszcze jedno pytanie. Myślicie, że 30 letnia dura ace charakteryzuje się gorszą czy lepszą kultura jazdy niż kilkuletni osprzęt np. shimano 105? Moim zdaniem technologia, która siedziała 30 lat temu w najwyższej klasy osprzęcie to dzisiaj powinna być w byle komunijnym badziewiu, ale jestem pesymistą i myślę, że tak nie jest
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.