DziobaX Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Witam. Dostałem szosówkę z osprzętowaniem na sorze i jest dość duży problem. Na początku powiem, że linki od przerzutek zostały dzisiaj wymienione (na poprzednich tez wystepowal problem) Przerzutki (2x9) zostały wyregulowane w konfiguracji na zębatkach: Przód-najmniejsza Tył-najmniejsza i tak działają bardzo dobrze- przerzutki tylnie bardzo płynnie wbijają się na kolejne przełożenia, natomiast problem jest gdy przerzucę z przodu na większą zębatkę- przerzutki tylnie przeskakują czasem dobrze, czasem co kilka przerzutów, nie da się tego wyregulować. Dodam, że na siódmym biegu przeskakuje łańcuch przy mocniejszym pedałowaniu w obydwóch konfiguracjach (w tym przypadku myślę, że kaseta do wymiany, chociaż ząbki wyglądają OK) oraz to, że przednia przerzutka kiepsko działa, ale spełnia swoje zadanie zrzucając łańcuch na kolejne biegi i nieprzeszkadzając póżniej łańcuchowi w jego pracy (to raczej też nie ma wpływu na resztę, tak?). W tym przypadku proszę o pomoc i dojście w sprawie co może być winowajcą w kiepskiej zmianie przełożeń. Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2014 Mod Team Napisano 1 Maja 2014 Przerzutki (2x9) zostały wyregulowane w konfiguracji na zębatkach:Przód-najmniejsza Tył-najmniejsza rozwiń ową myśl.
DziobaX Napisano 1 Maja 2014 Autor Napisano 1 Maja 2014 No bo przy regulowaniu zostal przerzucony bieg na zebatke przednia tą mniejszą, z tyłu tak samo- na najmniejszą no i tak dziala bardzo dobrze (przerzucajac biegi tylnie w polaczeniu z przednia mniejsza zebatka, a po wrzuceniu przedniej większej zebatki te z tylu juz bardzo kiepsko przerzucaja- reguowal to nawet gosc z serwisu, tyle ze nie mam teraz czasu na dluzsze pozostawienie roweru tam i na szybko nic nie stwierdzil). Jesli ktos dalej niw rozumie tej motaniny to moge bardziej lopatologicznie jakos to wytlumaczyc. Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
gorzu Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 czy tylna przerzutka Shimano SLX RD-M662 GS, która ma średniej długości wózek, w połączeniu z korbą 44-32-22 i kasetą 11-25 - (pojemność wychodzi 36T, a GS ponoć obsługuje tylko 35T - różnica jak widać marginalna), w praktyce bez problemu obsłuży taką konfigurację? dzięki
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Napisano 2 Maja 2014 jesli ktos dalej niw rozumie tej motaniny to moge bardziej lopatologicznie jakos to wytlumaczyc. Rozumieć rozumiem, tylko nie wiem dlaczego by tak miało to działać. Napisze jakie masz manetki, jakie przerzutki i kasetę, no i łańcuch. w praktyce bez problemu obsłuży taką konfigurację? Powinna, ja mam kasete 11/34 i mam średni wózek wiec nie powinieneś sie obawiać.
DziobaX Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Dokladnie nie znam osprzetu bo rower uzywany, ale wydaje mi sie, ze wszystko seryjne. Jedynie oznaczenia sa na przerzutkach czyli shimano sora, a korba FSA 50/34, ogolnie mysle, ze specyfikacja pokrywa sie z ta na stronie producenta, chociaz to co bez oznaczen czyli lancuch czy tylna kaseta nie wiem czy nie byla wymieniana. http://www.trekbikes.com/pl/pl/model/details/?url=pl/pl/bikes/road/performance_race/1_series/1_2 Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka Przepraszam za post postem, ale zauważyłem, że na przedniej większej zębatce nieco krzywo chodzi korba, można powiedzieć, że wręcz "pływa", co tak jakby pasowało do objawów. Czy to mogło by skutkować w wariowaniu tylnych biegów? Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
DziobaX Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Na pewno nie, poniewaz pierwsza linka byla dobrze naciagnieta, a teraz nowa zostala wymieniona w serwisie i dokladnie to samo Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Mod Team safian Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Napisano 2 Maja 2014 Może coś nie tak jest z linią łańcucha? Może za długi suport, albo w przypadku HT II za dużo podkładek z prawej?
DziobaX Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Suport obstawiam ze seryjny wiec raczej to odpada... Wiem to ze niektore czesci lekko pordzewialy bedac na deszczu jednakze serwisant tak bardzo na szybko stwierdzil, ze tylna przerzutka OK jest Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
ugupu Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Na pewno nie, poniewaz pierwsza linka byla dobrze naciagnieta, a teraz nowa zostala wymieniona w serwisie i dokladnie to samo Nie chodzi o naciąg a o punkt zamocowania linki do przerzutki. Linka powinna być pod śrubą nie nad.
DziobaX Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Czyli i tak linka jest prawidłowo zamontowana, ogólnie to widać, że wózek przerzutek prawidłowo chodzi, ale tego biegu np. na najmniejszą zębatke to tak jakby chciał a nie mógł zbić, a wózek widać, że aż prosi się o zmianę biegu... Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2014 Mod Team Napisano 3 Maja 2014 Czyli i tak linka jest prawidłowo zamontowana, ogólnie to widać, że wózek przerzutek prawidłowo chodzi Wystarczy dać linkę nie z tej strony śruby żeby był cyrk więc taki argument jest nie na miejscu. Sprawdź, linka ma być w dla niej przeznaczonym miejscu, powinien tam być rowek.
DziobaX Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Mysle ze jest OK, ale ocen sam Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
DziobaX Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Czyli jaka jest jeszcze mozliwosc? Korba? Kasety? Łańcuch? Przerzutka? Tylko tyle przychodzi mi na mysl. Jesli nic nie wymysle z wasza pomoca to niestety czeka mnie serwis i dwa tygodnie bez roweru Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
tobo Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Czy linki są prawidłowo puszczone przez przelotkę pod suportem? Nie krzyżują się? Czy plastikowa prowadnica jest dobrze przymocowana do ramy? Nie porusza się? Nie jest zdeformowana? Jeśli po wrzuceniu na dużą tarczę pojawia się problem to dla mnie wygląda to na problem w opisanym miejscu - np luźna przelotka, która porusza się przy zmianie przełożenia z przodu - linka przedniej przerzutki ciągnie prowadnicę.
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2014 Mod Team Napisano 3 Maja 2014 Hak raczej odpada ... ale sprawdzić nie zaszkodzi.
DziobaX Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Chyba sam jako newbie w tej dziedzinie nie poradze sobie z tym wiec w poniedzialek oddam do dobrego znanego serwisu i otworzy się przede mną komnata tajemnic Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2014 Mod Team Napisano 4 Maja 2014 dobrego znanego serwisu i otworzy się przede mną komnata tajemnic Tylko żebyś się nie zdziwił, bo jak tutaj ludzie nie bardzo czają czemu coś nie działa to niemal w 100% przypadków serwisów tym bardziej.
DziobaX Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 Dobra to w takim razie myslimy dalej. U kolegi zauwazylem w szosowce ze odginajac tylna przerzutke w prawa badz lewa strone wraca ona samoistnie do pozycji poczatkowej, u mnie trzeba ja lekko pchnac badz pokrecic chwilę pedalami by tam wrocila. Czy lancuch ma dobra dlugosc to nie mam pojecia jak sprwdzic, a prowadnice linek sa w porządku Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Mod Team Puklus Napisano 4 Maja 2014 Mod Team Napisano 4 Maja 2014 Masz luzy na przerzutce ? Jak tak to ile i gdzie?
DziobaX Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 Tylko co oznaczają te luzy? Chodzilo mi o to ze przerzutką mogę ruszać swobodnie do przodu i tyłu natomiast w boki nie da się nią poruszyć ręką czyli jest chyba dobrze. Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.