bike5 Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Hejka mam drugi już napęd 10 biegowy..i zauważyłem ze te napędy chodzą zdecydowanie głośniej niż 9 biegowe... Obecnie mam z przodu Korbę Deore..łańcuch kmc i kasetę deore......Podczas jazdy napęd rzęzi . nie jest to przyjemnie podczas jazdy...jeśli dam tłusty olej na łańcuch i go nie wytre to chodzi bezgłośnie...ale jak już tylko ogniwa zaczynają lekko się świecić zaczyna rzęzić,mimo ze w środu łańcuch jest całkiem tłusty i normalnie na 9 biegowym napędzie chodziłby bezgłośnie to w 10 tce zaczyna dawać dźwięki...Czy ktoś ma podobne doświadczenia ?
tobo Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Zgadza się Wspomniane deore w wersji 3x10 dzwoni jak dzwonnica w kościele, i to w wersji "rower z pudła". Praca łańcucha jest szczególnie głośna z przodu.
bike5 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 O dzieki za odpowiedz ,Czyli jednak cos jest na rzeczy.. A jak sadzisz czy gdybym do tego napędu wrzucił łańcuch deore XT mogłoby się cos poprawić...To całkiem nowy naped ..przejechane około 200 km...wiec na zmiane mysle nie byłoby za późno..Co myślisz ?
tobo Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Raczej nie. Mogę spróbować sprawdzić jakie kombinacje napędu mam w rowerach w pracy, na pewno część z nich jest z łańcuchami KMC. W szosówce mam napęd Shimano 2x10 i najgłośniej pracuje on z łańcuchem z grupy 105 (choć o wiele ciszej niż wspomniane napędy mtb), żeby go uciszyć założyłem łańcuch KMC. Nowa Dura Ace szosowa 2x11 ogólnie pracuje podobnie głośno (szeleszcząco), z łańcuchem KMC problem ten uległ zmnieszeniu.
bike5 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 Hmm niezbyt to optymistyczne... W moim drugim rowerze mam cały naped XT tez na 10 ...i jest podobnie ale, po nasmarowaniu dtużej można cicho jeździć , a potem te rzężenie :-) W 9- tkach objawialo się to ze był równomierny metaliczny dźwięk....
Gabryk Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Mam 3x10 i bardzo podobne odczucia, z początku myślałem że to lekko niedoregulowana tylna przerzutka. Ale regulowałem z 3 razy do perfekcji i ciągle to samo. Za to tak jak napisane wyżej po porządnym przesmarowaniu chwilę jest cisza, ale jak tylko przejadę z 20-30 km znowu zaczyna hałasować. Fakt używam aktualnie Finish Line na suche i zapylone środowisko więc długo on nie wytrzymuje. Być może taki już urok 10 rzędów.
DeltaMachine Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 nie zawracałbym sobie głowy jeżeli chodzi o głośność pracy napędu w mtb. to nie limuzyna ,że wnętrze jest mega wyciszone ,liczy sie efektywność. w moim felt'cie mam napęd 3x10 na kompletnym sram'ie i jakoś nie widzę (słyszę ) problemu. przerzuca kiedy trzeba ,więc czego się czepiać?
bike5 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 Gabryk musze ci powiedzieć ze smar na suche podłoże w moim przypadku wogóle się nie sprawdza...Fakt kurzu nie lapie ale glośno chodzi ...U mnie najdłużej trzyma olej typu Rohloff no i dość cicho pracuje
tobo Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 To dobry pomysł - nie zawracaj sobie głowy. To jakie kto ma priorytety i co jest dla niego ważne to bardzo indywidualna sprawa. Shimano zapewnia o rewelacyjnej jakości pracy napędu - przy opisie nowego łańcucha z technologią sil-tec podane jest że jest cichszy (zapewne w porównaniu do poprzednika więc i samo Shimano coś dostrzeba w tym względzie). Jeśli ktoś używał napędu 3x9 i pracował on w jego mniemaniu cicho a nowy, kolejnej generacji jest głośniejszy to można być niezadowolonym. Mnie to denerwuje dlatego nie używam obecnie w szosie łańcucha Shimano. Moi koledzy z pracy podmienili łańuchy w szosach na KMC i też jednoznacznie stwierdzili że kultura pracy jest lepsza.
bike5 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 tobo, jedno to mogę na pewno powiedzieć o moim napędzie...Działa i przerzuca rewelacyjnie :-) Temat poruszyłem dlatego bo myslalem ze tylko u mnie taka działa...ale widzę ze koledzy tez to dostrzegli... tobo a te nowe łańcuchy ze tej cichej seri sa już dostępne ?
Gabryk Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Wymiana łańcucha to zawsze jakiś pomysł. Jak bardzo komuś przeszkadza to jest to zawsze jakieś wyjście. Może za jakieś pół roku jak chociaż ten nowy będzie trochę podniszczony to się wymieni na KMC zgodnie z zaleceniami Tobo. Co do samego hałasu jakoś specjalnie nie przeszkadza, szczególnie w terenie. Ale jak przejedzie się gładkim asfaltem w tunelu to pogłos jest nieziemski!
tobo Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Tak, są. Nie wiem jak działa to w praktyce, bo w rowerach są założone starsze 10tki lub łańcuchy KMC. W większości regulowanych przeze mnie rowerów dźwięki wydobywające się z napędu przypominają pracę łańcucha na dużych przekosach, z tym że w tym przypadku przydźwięki są praktycznie takie same i tak samo głośne na wszystkich kombinacjach. Wspomniane KMC pracujące ciszej to wersja SL, seryjne łańcuchy w rowerach z którymi mam styczność to podstawowe wersje 10tkowych łańcuchów tego producenta. Ja założyłem do mojej szosy 10tkę a koledzy 11tkę w wersji SL - być może uciszenie napędu działa najlepiej przy współpracy z tymi łańcuchami.
bike5 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 faktycznie są dostępne te łańcuchy z serii sil-tec :-)....można zamowić przez neta :-) ..To mam teraz zagrychę
inTro84 Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 O dzieki za odpowiedz ,Czyli jednak cos jest na rzeczy.. A jak sadzisz czy gdybym do tego napędu wrzucił łańcuch deore XT mogłoby się cos poprawić...To całkiem nowy naped ..przejechane około 200 km...wiec na zmiane mysle nie byłoby za późno..Co myślisz ? W moim Krossie mam podobną konfigurację Korba i kaseta Deore oraz łańcuch Shimano Deore CN-HG54 i doświadczenie, że jak nie posmarujesz to cicho nie pojeździsz. Częstsze czyszczenie i smarowanie zmniejsza hałaśliwość napędu.
bike5 Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 No ja poważnie się zastanawiam nad wymiana łańcucha na ten nowy Shimano sil-tec...
tobo Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Problemem nie jest łańcuch, ani kaseta. Tylko korba Dziś bawiłem się rowerem w którym były komponenty napędu Shimano i korba z tarczami Srama. Było bardzo cicho.
bike5 Napisano 1 Maja 2014 Autor Napisano 1 Maja 2014 zależy jak się bawiłeś..bo jak tylko kręciłeś korbą gdzie rower jest do góry nogami stojąc w miejscu to może nic nie znaczyć taka cicha praca układu...Ale i tak dzięki :-) każda informacja jest cenna :-) Dla mnie cicha jazda jest ważna bo jeżdże turystycznie i dla relaksu...Mimo wszystko nastawiam się na wymiane łańcucha..sil-tec bo taniej mnie wyjdzie...a jak to nie pomoże to będę szukał dalej :-)
tobo Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Ostatni raz reguliwałem nopęd w rowerze stojącym na glówie 16 lat temu Zapomniałem że napęd z korbą mtb 10sp Srama mam w drugim rowerze i pracuje berdzo cicho, kasete i łańcuch Shimano, potem KMC - z powodu niższej jego masy, nie kultury pracy. Sprawdzilłem też inne rowery i tam gdzie jest korba Shimano praca jest głośna.
bike5 Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 A no to widzę ze kolega ma profesjonalny stojak :-) No cóż korby nie uśmiecha mi się wymieniać bo rowerek mam jeszcze na gwarancji :-) i na dniach musze ja podbić....Ale w przyszłości musze pomyśleć nad Sramem...Za bardzo ufam Shimano..nie dostrzegając ze są inne równie dobre firmy..A tak przy okazji ciekawe czy same koronki Srama pasowały by do korby Shimano. Dore
fantomasz69 Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 U mnie po wymianie łańcucha na KMC (dokładnie taki:http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/lancuchy/10-biegowe/lancuch-kmc-x10-vivid.html) napęd pracuje rewelacyjnie.Wcześniej na podstawowym łańcuchu Shimano było dużo głośniej.
bike5 Napisano 2 Maja 2014 Autor Napisano 2 Maja 2014 Fajny łańcuch i to w trzech kolorkach :-).. czy to się potem ściera ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.