Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Luzy w amortyzatorze.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie mam pytanie posiadam wideł "pneumatyczno-sprężynowy" czy coś podobnego i zauważyłem,że jak docisnę przedni hamulec to czuje luz na amortyzatorze lekko się rusza, orientujecie się co może być tego przyczyną ? Znajomy twierdzi,że simeringi,ale ta opcja wydaje mi się podejrzana.

Napisano

Mogą być ślizgi uszkodzone. Najlepiej rozkręć amor i będziesz miał wgląd co jest nie tak. Ja ostatnio zniwelowałem znaczne luzy poprzez nasmarowanie ślizgów stałym smarem i amorek działa lepiej niż nowy.

Napisano

Znajomy twierdzi,że simeringi,ale ta opcja wydaje mi się podejrzana.

Simmeringi to uszczelnienia z tego co wiem, które uszczelniają elementy obrotowe, a tych w amortyzatorze nie ma. Jest ruch tylko posuwisto zwrotny, albo jak kto woli translacyjny. Poza tym nie mam pojęcia co mają uszczelnienia do luzów na czymkolwiek. Uszczelki to nie element konstrukcyjny. One mają wpływ na to jak szybko zużyje się przedmiot, ale bezpośrednio nie wpływają na to czy coś ma luzy czy nie. Pewnie zużyte golenie, albo ślizgi, albo jedno i drugie. Co to za amortyzator? Jesteś pewien, że to luz na amortyzatorze, a nie na np. sterach?

Napisano

Złap goleń górną tuż przy uszczelce (czarnej lub szarej - na górze dolnej goleni) naciśnij przedni hamulec i poruszaj rowerem przód - tył - jeśli poczujesz tu ruch goleni górnych względem dolnych oznacza to luzy w widelcu. Przy większych luzach są one widoczne gdy podkowa widelca przemieszcza się przód - tył względem goleni górnych.

Jeśli tam nie wyczuwasz opisanego problemu to złap palcami za górną miskę sterów, tam gdzie styka się ona z ich pokrywą i poruszaj jak napisałem wyżej - tu luz też łatwo wyczuć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...