Skocz do zawartości

[stery] jak dopasować?

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w opisie roweru, w linku w którym dałeś masz stery zintegrowane.

Najlepiej zdemontuj stery i zmierz średnicę wewnętrzna główki ramy wtedy będzie wiadomo jakie stery dać.

Napisano

w opisie roweru, w linku w którym dałeś masz stery zintegrowane.

Typowy błąd merytoryczny w opisie ...

Na zdjęciu tego roweru widać nabitą dolną miskę sterów półzintegrowanych  ... pomijam już fakt że ten kellys to nie ta półka żeby były w nim stery zintegrowane.

Pozdro

Napisano

Nie twierdzę że ten kellys jest jakiś kiepski ... w rowerach w tej cenie to się jeszcze ze starami zintegrowanymi nie spotkałem ... w samej ramie za takie pieniądze już tak :).

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam. Jeszcze jedno pytanie. Zmiana amortyzatora na inny rozumiem nie ma wpływu na stery? Bo w wymiarach sterów jest średnica górna i dolna rury sterowej.

Napisano

Nie twierdzę że ten kellys jest jakiś kiepski ... w rowerach w tej cenie to się jeszcze ze starami zintegrowanymi nie spotkałem ... w samej ramie za takie pieniądze już tak :).

Pozdrawiam

A tu proszę, we wszystkich rockriderach od 2700zł są stery typu drop-in.

Napisano

A tu dla przykładu proszę ...

Klikam "Rafała" 700 za 3599 zł kukam w zbliżenie korony amorka i na główce widzę nabitą dolna miskę sterów.

Klikam w RR`a 8,3 za 4499 zł i deja vu ... znowu na foto stery półzintegrowane ...

@@komandosek, OCB ?

Pozdro

Napisano

Ja w swoim 8.1 za 2700 mam drop-in. Nie wiedziałem, że w droższym 8.3 jest inaczej, zwracam honor.

Tak wygląda łożysko z mojego roweru - role misek pełni rama. :

zyesk.jpg

Napisano

Problem w tym że chyba nie do końca rozpoznajesz rodzaje sterów ...

Ja w swoim Reactionie mam na 100% stery półzintegrowane i łożysko wygląda dokładnie tak samo jak twoje.

To że łożyska chowają się w główce nie oznacza ze stery są zintegrowane ...

Różnica w tym że :

- rama pod stery zintegrowane ma podparcie pod łożysko wykonane bezpośrednio w materiale główki ramy

- rama pod stery półzintegrowane to podparcie ma wykonane w misce która się wbija w główkę.

W obu przypadkach same łożyska mogą być identyczne co do wymiarów i budowy.

Pozdro

Napisano

Oj, nie bede sie przekomarzac, nie ma sensu. Ostatnio wymienialem swoje stery, tu masz zdjęcie starego lozyska, nad czym tu rozpisywac.

Napisano

Wieczorem bede robil serwis przed jutrzejszym startem, moge Ci zrobic zdjecie sterów by rozwiac watpliwości. Tez sie dziwilem ze tam nie ma normalnych sterow ahead, nawet kupiłem takie stery i potem musialem zwracać.

Napisano

Powiem ci więcej ... jak oglądam foty RR 8,1 po necie to mi wychodzi ze on ma klasyczne stery a-head z zewnętrznymi miskami tyle że są na łożyskach "maszynowych" zamiast "wianków".

Chętnie pooglądam dokładne foty.

Pozdro

Napisano

Proszę :

10hrqqc.jpg

2lu83ub.jpg

1z5kkra.jpg

Ja tu nie widze żadnych nabitych misek.

Napisano

A ja widzę  :)

Na ostatnim foto masz widok do wnętrza główki ramy ... tam widać jak kończy się czarny element i zaczyna srebrna główka ramy ... 

Ten czarny element to właśnie górna miska klasycznych zewnętrznych sterów a-head ... tylko jak już pisałem ten model zamiast na "wianki" jest na łożyska "maszynowe".

Pozdrawiam

Napisano

Bo to tak jest z niedowiarkami ... i trzeba im udowadniać ...

@@komandosek, przeczytałem specyfikacje RR 8.1 ... wyczytałem ze ma on stery VP ...

Na 90% masz takie stery

http://www.vpcomponents.com/newen/product_detail.php?id=202

Niewykluczone że dla VP dla Decathlon`a wyprodukowała serie OEM.

Twoje błędne pojmowanie tego jakie masz stery wynika z tego, że Decathlonowi udało się zgrać zewnętrzną średnicę misek z zewnętrzna średnicą główki ramy i sprawia to wrażenie całości.

Pozdrawiam

Napisano

To do swojego kellysa madmana mam kupić w końcu zintegrowane, czy półzintegrowane? Nie chcę wydać w ciemno 200zł...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...