Skocz do zawartości

[Pancerze i linki] Długość pancerza a skuteczność hamowania

zocha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poprowadziłam pancerz od manetki do samego hamulca i odnoszę wrażenie, jakby hamowanie się pogorszyło. Z tyłu mam tarczę i nie wiem, czy jest to związane z tym pancerzem czy coś z klockami... ?

Doradźcie cos - dzięki :)

Napisano

Nie ma mocnych zgięć, tylko pancerz idzie od panetki aż do hamulca, a z tego co widzę w innych rowerach, to pancerz kończy się na początku górnej rury i znaczyna się na jej końcu...

post-173098-0-60713900-1397979182_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Pytanie czy użyłaś prawidłowego pancerza ?? Długość na pewnie nie wpływa na siłe hamowania, na to wpływają twoje paluszki i klamka :D Długość pancerza i ilość zagięć morze tylko pogarszać prace linki co w hamulcu by sie objawiało np powolnym cofaniem sie dźwigi.

Tutaj w odwrotnej sytuacji jak w przerzutkach pancerz nie ma aż takiego wpływu na prace, a samo tarcie linki jest nieporównywalnie mniejsze od siły hamowania, w odróżnieniu od siły sprężyny w przerzutkach. Możliwe że tylko ci sie wydaje. Pełny pancerz na pewno lepiej chroni układ przed brudem i lepiej wygląda jak jest dobrze zrobiony ;)

Napisano

Wiele na tym zdjęciu nie widać ;) ale mniejsza z tym... możesz sprawdzić na sucho czy linka pracuje płynnie odkręć ja od zacisku i zobacz czy jak zaciskasz klamkę i ciągnąć za linkę z powrotem działa to płynnie, bo może być tak jak pisze Puklus może masz trefny pancerz. Jeśli robimy go po całości nie ma co żałować na jakości, bo później wychodzą takie kwiatki. Nie w każdym pancerzu oplot stalowy jest taki sam więc jeśli jest słaby może powodować większe opory.    

Hmm... jak tak patrzę na to zdjęcie to czy nie ma tam delikatnego załamania na pancerzu? Bo coś mi to tak wygląda....

Napisano

Zgadza się, linka jest lekko przetarta (do splotu metalowego). Faktycznie pancerz może blokować przesów linki, zaraz wyciągne linke i sprawdzę, jak radzicie, bo pancerz jest już sporo używany. A ogólnie chodziło mi też o to, czy pancerz, jeśli jest nowy a linka naoliwiona, czy może on spowalniać linkę podczas hamowania?

Bo może lepiej byłoby uciąć ten pancerz i puścić linkę bez pancerza górą górenej rury? (zrobić tak, jak jest z pancerzem tylnej przerzutki)

Napisano

Teoretycznie nie :) ale nie ma co szaleć z tym olejem czy smarem, bo z czasem on się zabrudzi, zgęstniej i wtedy zaczną się problemy. Jeśli pancerz jest po całości nie ma aż takie potrzeby smarowania linki jak już to czymś rzadkim przetrzeć linkę przy zakładaniu, ale podstawa to dobry pancerz.

Napisano

Dwa pytania. Czemu ten pancerz nie jest przypięty do ramy, tylko lata luźno i czy tylko mi się wydaje, czy w mniej więcej 1/3 długości górnej rury jest zgięty?

Napisano

Jest luźny, bo akurat robię tylny hamulec i poluzowałam linkę, tak, jest lekko przetarty w tamtym miejscu, jutro wyciągnę linkę z pancerza i zobacze jak działa

• Mod Team
Napisano

A więc:

- kup nowa linkę

- kup nowy pancerz (hamulcowy, nie przerzutkowy, bo one sie diametralnie różnią)

- wyreguluj hamulec.

Napisano

Przerabiałem to. Hamulec robi się 'miękki' bo część energii idzie w ugięcie pancerza. W mojej opinii hamuje gorzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...