SUROyong Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Yo kupiłem ta kasetę co mi na forum doradzalisci alivio ale nie pamiętam liczb xD do tego dokupiłem łańcuch 9 rzędowy xtr/dura Ace w pelni świadomie ze bd za długi i węższy wiem ze był to niezbyt opłacalny wybór ale chcialem tak i tak kupiłem czytałem dużo ze łańcuch 9 szerokością pasuje do kasety 8. Ale co z długością ? Na ile ogniw go skrócić ? I jakie są zalety i wady zbyt luźnego i zbyt napiętego ? Jaka długość bd optymalna ? Kaseta ma 11-32
aflo Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 w tym filmiku jest wytłumaczone jak dobrać długość łańcucha
Ziemko Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 czytałem dużo ze łańcuch 9 szerokością pasuje do kasety 8. Ale co z długością ? Na ile ogniw go skrócić ? I jakie są zalety i wady zbyt luźnego i zbyt napiętego ? Jaka długość bd optymalna ? Kaseta ma 11-32 Jeśli będziesz miał za długi łańcuch pozbawiasz się przełożeń mała tarcza/mały tryb. W przypadku za krótkiego łańcucha jest odwrotna sytuacja. Długość łańcucha dobierasz bardzo łatwo. Zakładasz go na największą tarczę i najmniejszy tryb i naciągasz tak żeby wózek tylnej przerzutki (tj linia przechodząca przez osie kółek) był prostopadle do podłoża. Inny sposób to założenie łańcucha na największą tarczę i największy tryb (pomijając przerzutkę). Naciągasz i do otrzymanej długości dokładasz jedną lub dwie pary ogniw. W zależności czy posiadasz średni czy długi wózek. Opisywałem już parę razy na tym forum. Jest tego dużo w internecie.
Mod Team michuuu Napisano 10 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2014 Inny sposób to założenie łańcucha na największą tarczę i największy tryb (pomijając przerzutkę). Naciągasz Naciągasz czym? Jak? Spróbuj przybliżyć ten sposób.
Ziemko Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Łapami (nie cenzuralne określenie twojej głupoty). Tak żeby przymierzyć łańcuch a następnie dodać te wymagane ogniwa. Zrozumiałeś?
thomasz Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Długość łańcucha dobierasz bardzo łatwo. Zakładasz go na największą tarczę i najmniejszy tryb i naciągasz tak żeby wózek tylnej przerzutki (tj linia przechodząca przez osie kółek) był prostopadle do podłoża. Inny sposób to założenie łańcucha na największą tarczę i największy tryb (pomijając przerzutkę). Naciągasz i do otrzymanej długości dokładasz jedną lub dwie pary ogniw. W zależności czy posiadasz średni czy długi wózek. ja się tu podłączę - dodajesz dwa ogniwa wliczając spinkę czy nie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.