Skocz do zawartości

[łancuch] 9 do kasety 8

SUROyong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Yo kupiłem ta kasetę co mi na forum doradzalisci ;) alivio ale nie pamiętam liczb xD do tego dokupiłem łańcuch 9 rzędowy xtr/dura Ace w pelni świadomie ze bd za długi i węższy :) wiem ze był to niezbyt opłacalny wybór ale chcialem tak i tak kupiłem ;) czytałem dużo ze łańcuch 9 szerokością pasuje do kasety 8. Ale co z długością ? Na ile ogniw go skrócić ? I jakie są zalety i wady zbyt luźnego i zbyt napiętego ? Jaka długość bd optymalna ? Kaseta ma 11-32

Napisano

czytałem dużo ze łańcuch 9 szerokością pasuje do kasety 8. Ale co z długością ? Na ile ogniw go skrócić ? I jakie są zalety i wady zbyt luźnego i zbyt napiętego ? Jaka długość bd optymalna ? Kaseta ma 11-32
Jeśli będziesz miał za długi łańcuch pozbawiasz się przełożeń mała tarcza/mały tryb.  W przypadku za krótkiego łańcucha jest odwrotna sytuacja.

Długość łańcucha dobierasz bardzo łatwo. Zakładasz go na największą tarczę i najmniejszy tryb i naciągasz tak żeby wózek tylnej przerzutki (tj linia przechodząca przez osie kółek)  był prostopadle do podłoża. Inny sposób to założenie łańcucha na największą tarczę i największy tryb (pomijając przerzutkę). Naciągasz i do otrzymanej długości dokładasz jedną lub dwie pary ogniw. W zależności czy posiadasz średni czy długi wózek.

Opisywałem już parę razy na tym forum. Jest tego dużo w internecie.

• Mod Team
Napisano

Inny sposób to założenie łańcucha na największą tarczę i największy tryb (pomijając przerzutkę). Naciągasz

Naciągasz czym? Jak? Spróbuj przybliżyć ten sposób.

Napisano

Długość łańcucha dobierasz bardzo łatwo. Zakładasz go na największą tarczę i najmniejszy tryb i naciągasz tak żeby wózek tylnej przerzutki (tj linia przechodząca przez osie kółek)  był prostopadle do podłoża. Inny sposób to założenie łańcucha na największą tarczę i największy tryb (pomijając przerzutkę). Naciągasz i do otrzymanej długości dokładasz jedną lub dwie pary ogniw. W zależności czy posiadasz średni czy długi wózek.

ja się tu podłączę - dodajesz dwa ogniwa wliczając spinkę czy nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...