Skocz do zawartości

[Łańcuch, koło] Pedałowanie nie napędza koła

mardag

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Przebywam obecnie na półrocznej wymianie studenckiej w Amsterdamie. Kupiłem więc sobie prosty rower, bez przerzutek, za to z hamulcami ręcznymi, a nie hamulcem nożnym. Od zakupu przejechałem w ciągu 2 miesięcy bez żadnych problemów kilkaset kilometrów. Wczoraj zrobiłem sobie wycieczkę, wróciłem z niej bez problemów, ale kiedy dzisiaj rano wsiadłem na rower okazało się, że pedałowanie w żaden sposób nie napędza tylnego koła i całego roweru. Na początku myślałem, że spadł łańcuch, ale zdjąłem kasetę i łańcuch jest na miejscu, porusza się prawidłowo. Po prostu nagle, ot tak sobie, łańcuch przestał napędzać koło. Kiedy podnoszę rower do góry i kręcę ręką tylnym kołem pedały poruszają się (zwykle, mają małe przerwy) razem z nim, niezależnie czy kręcę do przodu, czy do tyłu. Wcześniej oczywiście kręcenie pedałami do tyłu nie miało wpływu na ruch koła i odwrotnie.

Co może być tego przyczyną? W Amsterdamie, jak wiadomo, tanio nie jest i wolałbym naprawić to samemu niskim kosztem :) Coś się poluzowało, coś się zużyło?

Zaznaczam, że jestem amatorem, więc mogłem źle nazwać niektóre części. Przepraszam za to :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Napisano

Rower ma tylko jeden bieg. Na początku dziwiło mnie, że mogę swobodnie kręcić pedałami do tyłu, niczym w rowerze z przerzutkami. Natomiast kupiłem go na targu, być może złożony został z kilku innych, stąd takie dziwne pozostałości. Czyli uważacie, żeby pójść do serwisu na wymianę wolnobiegu?

Napisano

Yyy, no nie :P Ja w każdym razie nie mam możliwości zmiany biegów :D Czyli co, amatora to przerasta i trzeba udać się do serwisu? Czy mogę spróbować coś przeczyścić chociaż samemu?

• Mod Team
Napisano

Łańcuszek sugeruje piastę planetarną z hamulcem bębnowym. Piata może mieć 2 lub 3 biegi ... lub miała kiedyś. trzeba zobaczyć co sie w środku dzieje. W takiej piaście za napęd odpowiada mechanizm na wałeczkach ... chyba.

Napisano

Ok, postaram się jutro oddać do naprawy. Po odbiorze napiszę co było problemem i temat będzie zamknięty. Dzięki!

Napisano

Na początku dziwiło mnie, że mogę swobodnie kręcić pedałami do tyłu, niczym w rowerze z przerzutkami.

Słabo na zdjęciach widać, ale ta piasta ma hamulec obsługiwany linką, więc nie dziwi możliwość kręcenia do tyłu bez oporu.

Z wyglądu przypomina Sturmey Archer-a z 3 biegami.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Okazało się, że rower faktycznie ma 3 biegi - w piaście. Pan w serwisie wyregulował mi jedną linkę w minutę, posmarował i póki co śmiga :)

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...