peepeepee Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 Zdecydowałem się na 3 łańcuchy HG-95, zakupiłem już trzeci. Przy bodajże 2050 zmieniłem łańcuch z pierwszego na drugi, trochę późno ale po zmianie nic nie przeskakuje, nie widać oznak zniszczenia zębatek, teraz na tym drugim przejechałem ok. 700 km i zastanawiam się, czy zmieniać teraz na trzeci czy poczekać ? Przy 700 km pewnie okaże się, że prawie wcale się nie wyciągnął, poza tym wyciągnąłby się mniej więcej do stanu takiego jak pierwszy. Co o tym sądzicie ?
CarverPure160 Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Suwmiarka i pomiar na "11 ogniwach", nominalnie powinno być 132.2mm , ale Shimano nominalnie ma 132,4mm podobnie jak KMC. Więc zmiana na nowy łańcuch ma odbyć się przy 133.2mm (75% zuzycia) lub ostatecznie przy całkowitym zyżyciu 133,5mm - na takim "100% zużytym" łańcuchu można jeszcze jezdzić, byle nie na nowych kasetach / korbach.
99tomcat Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Ja poprzednio bawiłem się w jazdę na 3 łańcuchy pomiary, zamiany, szejki w benzynie itp. itd.Teraz testuję podejściena brutala - kaseta slx kupiona używana lekko , do tego tanio wyrwany łańcuch deore i zobaczymy kiedy zajadę obydwa Koszt razem był niższy niż nowego łańcucha średniej klasy.Staram się czyścić sztorą z błota, do czsu do czsu przesmarować łańcuch i tyle. Na razie ok 2,5k na liczniku i jedziemy dalej.Jedyne co ryzykuję to blaty korby.
dziobolek Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 IMHO bardzo zdrowe podejście Sent from my HTC One using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.