Skocz do zawartości

[łańcuch] Przebieg 2000 km - wymienić ?

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowałem się na 3 łańcuchy HG-95, zakupiłem już trzeci.

Przy bodajże 2050 zmieniłem łańcuch z pierwszego na drugi, trochę późno ale po zmianie nic nie przeskakuje, nie widać oznak zniszczenia zębatek, teraz na tym drugim przejechałem ok. 700 km i zastanawiam się, czy zmieniać teraz na trzeci czy poczekać ?

Przy 700 km pewnie okaże się, że prawie wcale się nie wyciągnął, poza tym wyciągnąłby się mniej więcej do stanu takiego jak pierwszy.

Co o tym sądzicie ?

Napisano

Suwmiarka i pomiar na "11 ogniwach", nominalnie powinno być 132.2mm , ale Shimano nominalnie ma 132,4mm podobnie jak KMC. Więc zmiana na nowy łańcuch ma odbyć się przy 133.2mm (75% zuzycia) lub ostatecznie przy całkowitym zyżyciu 133,5mm - na takim "100% zużytym" łańcuchu można jeszcze jezdzić, byle nie na nowych kasetach / korbach.

Napisano

Ja poprzednio bawiłem się w jazdę na 3 łańcuchy pomiary, zamiany, szejki w benzynie itp. itd.
Teraz testuję podejściena brutala - kaseta slx kupiona używana lekko , do tego tanio wyrwany łańcuch deore i zobaczymy kiedy zajadę obydwa ;)  Koszt razem był niższy niż nowego łańcucha średniej klasy.
Staram się czyścić sztorą z błota, do czsu do czsu przesmarować łańcuch i tyle. Na razie ok 2,5k na liczniku i jedziemy dalej.

Jedyne co ryzykuję to blaty korby. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...