qb41 Napisano 7 Kwietnia 2014 Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam Posiadam napęd 1x9 kaseta hg-61 przerzutka m771 łańcuch hg93 (8-mio rzędowy) z przodu korba z zębatką race face 34z. Problem zaczyna się od żębatki numer 5 i dochodzi do największej(czyli na 4 najmniejszych jest ok), słychać dziwne chrobotanie jakby piasek był w łańcuchu ale napęd jest czyściutki, natomiast pod nogą czuć jakby delikatne trzaski. Od tej 5 zębatki zaczyna się lekki przekos czy to może być przez to? Wcześniej miałem inną korbę i zębatka była stalowa i nie było czegoś takiego a teraz zmieniłem na race face'a i zaczęły się takie rzeczy. Czy może to, że łańcuch jest 8rz? Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 Czy zębatka korby jest miedzy 4 a 5 biegiem? Czy wymienione przez ciebie zębatki sa rzadko w porównaniu z resztą używane ? Chrobot może być przyczyną "nieznajomości" kasety z łańcuchem. Czyli jak głównie jeździsz na 5-9 a na 1-4 mało to już lekko wyciągnięty łańcuch średnio sie tam układa.
qb41 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Napisano 7 Kwietnia 2014 Kamil widziałem, że na Ciebie zawsze można polegać . Szczerze napęd złożony przez zimę, korba nówka założona tydzień temu, kaseta przejechane ma może 200km, łańcuch ~ 500km i jak na razie nie byłem w górach specjalnie więc jeżdżę używając 3~4 najmniejszych. I, tak zębatka korby jest właśnie między 4-5. Spróbować zakupić nowy łańcuch na 9 rz?
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 Nie ma sensu. Mi czasami łańcuch chrobotał po shakeu. To jest właśnie jak by to nazwać wada napędu 1x. Napęd 3x ma szerokie pole używania kasety z odpowiednią kadencją a co za tym idzie równomiernego używana kasety. To chrobotanie az tak cie denerwuje lub jest tak mocne? Czy tyko po prostu pytasz o to zjawisko. Nowy łańcuch podejrzewam będzie sie zachowywał jeszcze gorzej zanim sie dotrze do kasety.
qb41 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Napisano 7 Kwietnia 2014 O dokładnie, zaczęło się tak dziać właśnie po shake'u. Czy mnie to denerwuje... tak, bardzo . Nie lubię kiedy coś jest "nowego" i dzieją się takie rzeczy. Czyli lepiej dotrzeć kasetę na większych zębatkach?
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 Na pewno trzeba używać całej kasety. Jest jeszcze opcja że większa zębatka ma dużo większą powierzchnie styku i sad chrobotanie bo shake nie był wykonany prawidłowo wbrew pozorom trzeba sie natelepać by dobrze łańcuch wyczyścić Ale jeżeli to sie pojawiło dopiero po shakeu to i po nim zniknie za jakiś czas, ile km nastukałeś od shakea ?
qb41 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Napisano 7 Kwietnia 2014 Tylko wczoraj pojeździłem z synem trochę ale tak jak mówię nie używałem nic powyżej 5 zębatki. Shake'a dobrze zrobiłem, trzepałem aż benzyna była czysta. Spróbuje pojeździć na większych zębatkach i zobaczę czy to się uspokoi.
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 U mnie to trwało zazwyczaj ok 20-30km i sie uspokajało. Możesz pokazać kasetę jak wygląda.
qb41 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Napisano 7 Kwietnia 2014 Po pracy zrobię zdjęcie ale tak jak pisałem kaseta ma może 200km. Ale zdjęcie zrobię
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 Czekaj czekaj, kaseta nowa a łańcuch trochę starszy ?? dobrze rozumie ? Bo jak tak to chrobotanie jest normalne. Musi sie do siebie dotrzeć.
qb41 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Napisano 7 Kwietnia 2014 Tak kaseta ma ~ 200 km, łańcuch ~ 500 km. Ale zapomniałem napisać na stojaku bez obciążenia wszystko działa bez mrugnięcia.
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 Na stojakach zawsze wszystko działa. Moim zdaniem siadaj na bryke i jeździj. Ja jak zakładałem swój obecny łańcuch do nowiutkiej kasety to był dopiero zgrzyt i delirka ale to był tylko test Musisz wiedzieć ze elementy z rożnym przebiegiem nawet prawie nowe ( choc500km dla niektórych czejnów to niemal zgon) muszą ze sobą chwile pracować by sie dotarły.
tomiz1 Napisano 17 Kwietnia 2014 Napisano 17 Kwietnia 2014 Podepnę się.Mam problem z dziwnymi dźwiękami. Chrobotanie słychać je w okolicach korby, gdy mocniej naciskam (początkowo tylko na siedząco, później głośniej na siedząco i nieco ciszej na stojąco). Dźwięk występuje cyklicznie, mniej więcej gdy lewe ramię jest na godzinie 8 (patrząc od lewej strony roweru). Suport wymieniony, zębatki korby dokręcone. Dźwięk jest podobny do ocierania łańcucha o klatkę, ale jestem pewien, że przerzutka nie jest temu winna. Dodam, że dzieje się to na każdym biegu.PozdrawiamTomek
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2014 Może pedały ? jakie masz ? Kiedyś jak dużo jeździłem tylko na blacie, na 2 z przodu łańcuch dziwnie można powiedzieć chrumkał, dość głośno. Ale się dotarło.
tomiz1 Napisano 17 Kwietnia 2014 Napisano 17 Kwietnia 2014 Pedały Ubijaki 2. Smarowane jakiś miesiąc temu.Dziwne to jest, bo do tej pory pomagało smarowanie łożysk w suporcie (starczało na 100-120 km). W końcu kupiłem nowy suport, ale dźwięk dalej występuje.Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. To jest rama karbonowa i lewe gniazdo w które wkręca się wkład suportu jest tak jakby lekko luźne. Między aluminium a karbonem jest mała szczelina i a gdy mocniej porusza się gniazdem widać, że lekko "pracuje". Zupełnie jakby połączenie gniazda z ramą się rozkleiło. Może to jest problemem?
tomiz1 Napisano 17 Kwietnia 2014 Napisano 17 Kwietnia 2014 No to trzeba naprawić. Jakiś pomysł jaki klej tam wprowadzić? (myślę, że igła ze strzykawką da radę) Może wystarczy "kropelka"? Foto nie jest potrzebne, co nie?
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2014 Kropelką to sobie możesz co najwyżej zbity talerz naprawiać. To trzeba rozebrać, zobaczyć co tam sie dzieje itd ...
tomiz1 Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 No dobra, ale jak? Mam całą aluminiową mufę wyciągać z ramy?
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2014 Ale to rusza ci się suport czy cały aluminiowy blok w ramie ?
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2014 Uuu kompadre ... to nie dobrze, ta rama chyba klasyfikuje sie do naprawy. prawdopodobnie rozrobienie rzadkiej żywicy i wtłoczenie jej tam załatwi sprawę ... ale jak sam tego nie zobaczę, nic konstruktywnego nie powiem.
tomiz1 Napisano 19 Kwietnia 2014 Napisano 19 Kwietnia 2014 Spróbuję załatwić foto Edit:Jest! Pierwsza i druga fotografia jest zrobiona w stanie "spoczynku". Następne trzy są zrobione, gdy na korbę działam siłą.https://drive.google.com/folderview?id=0BzOaFM8N-iwkMDRFek5heDVPWG8&usp=sharing
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2014 Ja tam na węglikach nie znam ale nie podoba mi sie to i za pewnie to to wydaje z siebie odgłosy. Może ktoś więcej sie wypowie, ja bym tam napchał żywicy pod ciśnieniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.