Skocz do zawartości

[manetka] 10 rz. pod 9 rz.

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Obecnie mam napęd 3x9.

Noszę się z kupnem nowych manetek. I w przyszłości może przejście na 2x10. Ale to nic pewnego, takie rozważania na przyszłość.

Upatrzyłem sobie manetki Shimano M780. Lewa ma podobno możliwość ustawienia na 2 lub 3 zębatki z przodu. Prawa jest na 10 rz. Czy mogę taką manetkę zamontować do 9 rz. kaserty i przerzutki. Z pełną świadomoscią, że nie będę poprostu wrzucał manetki na skrajny bieg, czyli używałbym biegów widocznych na monitorku od 1 do 9 lub od 2 do 10. Tego skrajnego numerka bym nie używał.

Napisano

nie powinno być problemu jak dobrze pokombinujesz z regulacja to nawet jak się zapomnisz i wciśniesz o raz za dużo to śruba nie pozwoli aby wózek wyszedł po za zakres kasety.  Trudniej będzie ze zmianą na 10s jeśli masz przerzutkę do 9 to zakres jej pracy może być za krótki ale to już zależy od przerzutki. Ja używałem manetki i wózka z zestawu od 7s na kasecie 9s, wystarczyło zmienić łańcuch i działało idealnie 

Napisano
nie powinno być problemu jak dobrze pokombinujesz z regulacja to nawet jak się zapomnisz i wciśniesz o raz za dużo to śruba nie pozwoli aby wózek wyszedł po za zakres kasety.

Po co pisać bzdury jak się nie ma pojęcia w temacie, w którym się wypowiada?

Trudniej będzie ze zmianą na 10s jeśli masz przerzutkę do 9 to zakres jej pracy może być za krótki ale to już zależy od przerzutki.

Zakres jest ten sam a i tak przerzutka 9 nie pójdzie na 10 rzędów.

Ja używałem manetki i wózka z zestawu od 7s na kasecie 9s, wystarczyło zmienić łańcuch i działało idealnie

I jak ktoś zapyta o taka kombinację to mu daj odpowiedź opartą na swoich doświadczeniach a nie twórz bajek bo jeszcze ktoś uwierzy.

Już w drugim poście padła właściwa odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...