robert1982 Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 witam mam 179 cm wzrostu jeżdżę na rowerze author traction 29 19 cali, mam mostek 80 mm 6 stopni i kiere 680 mm oraz wrażenie za bardzo pochylonej pozycji i wyciągniętej ,na próbę pożyczyłem mostek 70 mm i było lepiej rower się fajniej prowadził i miałem lekki zapas na kokpicie lecz nie mam skąd pożyczyć mostka 60 żeby go sprawdzić jak by było . Zastanawiam sie czy nie zaryzykować i kupić mostek 60 mm możę było by jeszcze lepiej co sądzicie o mostku 60 mm w rowerze xc można taki krótki użyć
Klosiu Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 Znając geometrię Authora pewnie po prostu rama jest dla ciebie za duża. Nie skompensujesz tego do końca krótkim mostkiem. Użyć zawsze można, nie ma przepisu, że rower XC nie może mieć krótkiego mostka. Może się co najwyżej dziwnie prowadzić.
robert1982 Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Napisano 4 Kwietnia 2014 właśnie potwierdziłeś moje obawy ,że rama jest za duża ale tak właśnie można liczyć na sprzedawców ,powiedz mi jakie wymiary musiałbym ci podać żeby w miarę możliwości dobrać ramę authora 29 do mojej sylwetki dodam jeszcze że długość mojej nogi to 81 cm mierząc od krocza do ziemi tu wstawię jeszcze geometrię ram author żeby dobrać ramę traction lub instinct 29 http://author.pl/sites/author/files/Geometria-AUTHOR-2013.pdf
Mod Team michuuu Napisano 4 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2014 Jedna i druga horyzontalnie ma 606mm w 17" więc obie są krótsze od 19" o 24mm.Będzie lepiej. Nie ma innej alternatywy w tych ramach. Można standardowo montowany mostek 100mm zamienić na 90mm gdyby jeszcze była za długa. Przy mostku 60mm Twoja 19" będzie nerwowa.
tobo Napisano 4 Kwietnia 2014 Napisano 4 Kwietnia 2014 Jeśli obecnie rower - dla Ciebie - dobrze się prowadzi (to bardzo ważne jakie TY masz odczucia) to przy potrzebie uzyskania bardziej przyjaznej sobie pozycji możesz zamontować mostek 60 mm, jeśli nie możesz zmienić ramy. Dziś w rowerach złożonych fabrycznie dla rozmiaru 19 cali standard to 100 mm z kątem około 5-7 stopni wzniosu; jeśli odczuwasz potrzebe posiadania mostka znacznie krótszego to rama jest faktycznie za duża.
robert1982 Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Napisano 4 Kwietnia 2014 powiem jakie mam odczucia jadąc na nim a mianowicie mam wrażenie że kierownica jest troszkę za daleko ale to jak siedzę na siodełku i jadę dłuższe trasy i czuję jakby za duży ciężar spoczywał na dłoniach bo mnie bolą od spodu a po długiej jeździe zaczynają drętwieć natomiast w lesie na górkach jest już oki bardzo dobrze mi sie wjeżdża na górki na zjazdach trochę gorzej ale nie jest źle bo mnie troszkę za mocno do przodu pcha muszę sie za siodło chować ale to chyba normalne na stromiznach .Za duży ciężar na rękach spoczywa to chyba tyle ,prosiłbym o pomoc w doborze ramy bo nie chciałbym jej znowu zmieniać a planuje ją zmienić za jakieś dwa miechy może troszkę prędzej wiec chcę sie wywiedzieć jak najwięcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.