Gość Franc Napisano 13 Czerwca 2006 Napisano 13 Czerwca 2006 Wybieram się w rejon Gór Stolowych i dlatego mam pytanko. Co warto tam zobaczyć, gdzie wjechać (szosa) i o jakie miejsca ciekawe turystycznie zahaczyc? Może jest ktos na forum, kto tam był i może cos zasugerować? Z góry dzięki...
Dinsdale Napisano 14 Czerwca 2006 Napisano 14 Czerwca 2006 Wprawdzie byłem tam bez roweru, ale polecam (oczywiście opróćz standardowych obowiązkowych Błędnych Skał i Szczelińca) Skalne Grzyby oraz Białe Skały, tyle że nie wiem jak tam z rowerem, np. na Szczeliniec to niebardzo, pod Błędne można podjechać bikiem, ale zwiedzić można raczej tylko bez roweru (szczeliny skalne). Trasa przez Skalne Grzyby wydaje mi się iż jest do przejechania, ale byłem tam 4 lata temu więc mogę nie do końca pamiętać. Polecam też tereny po stronie czeskiej, przez Machov do Broumowskich Sten (również ciekawy kompleks form skalnych) skąd można zjechać/zejść do Broumova albo Polic nad Metują, skąd można pojechać rowerem szosą do Nachodu albo dojechac tam czeskim pekaesem. Z Kudowy polecam też wyprawę przez Czermną, tu przekraczamy granicę, CZeską Cermną, następnie odbijając w prawo w kierunku Dobrosova, gdzie znajduje się robiący wrażenie kompleks bunkrów poniemieckich (jeden udostepniony jest do zwiedzania, wchodzi się bodajże na 7 piętro pod ziemię, wychodzi się kilkadziesiąt metrów dalej przez inny budynek, pozostałe piętra nie są udostępnione do zwiedzania,ale robi to niesamowite wrazenie ogromu podziemnej budowli). Dalej z Dobrosova mozemy zjechać do Nachodu, mijając kolejne bunkry, w Nachodzie do zobaczenia pozostaje nam zamek. Ta ostatnia traska wydaje mi się najbardziej możliwa do wykonania na rowerze bez większych komplikacji.
Gość Franc Napisano 15 Czerwca 2006 Napisano 15 Czerwca 2006 Dzięki za odpowiedź .Postaram się skorzystać z wskazówek i tak ustawić trasę zeby zahaczyć o miejsca które wymieniłeś...
snack Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 jeśli chodzi o szczeliniec zostaw rower w domu - mozesz go wnieść ale tylko będzie ci przeszkadzał, nie pojeździsz tam błędne skały - będziesz mógł prowadzić, ale w niektórych wąskich przejściach może być kłopot... za to sam wjazd na błędne skały i zjazd to po prostu rewelacja (mnie złapała burza na górze i uciekałem w dół w deszczu, nie zapomne tego do końca życia ) trasa przez skalne grzyby rzeczywiście jest do przejechania, tyle że powoli bo mnóstwo korzeni, ale daje dużo satysfakcji. sprawdzisz przy okazji technikę odwiedź jeszcze Wambierzyce (sanktuarium + skansenik z zoo), a w Czermnej koło Kudowy koniecznie wejdź do kaplicy czaszek :029: po czeskiej stronie nie byłem, ale słyszałem że maja jakiś swój odpowiednik szczelińca, podobno robi większe wrażenie niż nasz, możesz to sprawdzić.... jak coś mi sie jeszcze przypomni to napiszę
Dinsdale Napisano 19 Czerwca 2006 Napisano 19 Czerwca 2006 a mi się trochę pokręciło, napisałem "Z Kudowy polecam też wyprawę przez Czermną, tu przekraczamy granicę, CZeską Cermną, następnie odbijając w prawo w kierunku Dobrosova..." a tutaj nie jedzie/idzie się przez Czermną, tylko kierujemy się na południe od Kudowy przekraczając granicę i wjezdzając do Ceskiej Cermnej, która nie sąsiaduje z polską Czermną w której to jest kaplica czaszek o której napisał snack. jak nie masz mapy okolicy to jeśli chodzi o Czechy jest stronka http://www.mapy.cz, ale opisane przeze mnie okolice po czeskiej stronie są pokazane na mapach gór stołowych (polecam mapkę wydawnictwa Plan). snack ten czeski Szczeliniec to własnie chyba Broumovske Steny, o których pisałem w poprzednim poście.
snack Napisano 22 Czerwca 2006 Napisano 22 Czerwca 2006 ten czeski Szczeliniec to własnie chyba Broumovske Steny, o których pisałem w poprzednim poście. aa no ok, a warto je zobaczyć? robią wrażenie? bo jestem pewien że w stołowych jeszcze się pokażę, więc skoczyłoby się i do sąsiadów..
sebekfireman Napisano 23 Czerwca 2006 Napisano 23 Czerwca 2006 http://www.sudety.pulsar.net.pl/przewodnik/stolowe.html i to http://pietek.webpark.pl/ i wszystko jasne A tak wogóle kilka dni temu na TVP1 był bardzo fajny program dokumentalny właśnie o Górach Stołowych.
Dinsdale Napisano 23 Czerwca 2006 Napisano 23 Czerwca 2006 Broumovske steny polecam, fajne miejsce, można niezłą traskę machnąć do/z Broumova /Polic n. Metują trzeba tylko sprawdzić w Nachodzie jak kursują czeskie PKS do/z Broumowa (PKS to u nich CSAD chyba). Ja poszedłem tam spod Szczelińca (omijając bokiem), potem na przełęcz Machowską, Machov i na Broumovske Steny. A w okolicy, choć nieco dalszej, jeśli będziecie samochodem to koniecznie polecam Skalne Miasto Adrspach i całe Adrspasko-Teplicke Skaly Klik Klik2
thomash Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 Ja wybieram się z rowerem w góry stołowe w terminie 6-19 sierpnia. Możecie napisać coś więcej o trasach asfaltowcyh lub szutrowych w okolicy ? Interesują mnie jakieś dość długie podjazdy itd. Słyszałem o czymś takim jak "100 zakrętów", czy na tej drodze i na innych asfatowych w tych górach można bezpiecznie jeździć rowerem ? Cały czas będe jeździł sam po górach więc interesuja mnie łatwe technicznie trasy. Pewnie w tym okresie będzie tam dużo rowerzystów, jak jest w tych rejonach z bezpieczeństwem (kradzieże itd) ? Będę w miejscowości Radków, tuż przy granicy.
Dinsdale Napisano 18 Lipca 2006 Napisano 18 Lipca 2006 No właśnie do Radkowa z Kudowy wiedzie droga 100 zakrętów
thomash Napisano 19 Lipca 2006 Napisano 19 Lipca 2006 A czy na tej drodze 100 zakrętów jest duży ruch samochodów ? Może jest tam jakieś pobocze albo scieżka dla rowerzystów ? Piszcie co wiecie o szosach nadających się do jazdy rowerem w tych okolicach.
Dinsdale Napisano 19 Lipca 2006 Napisano 19 Lipca 2006 z tego co pamiętam, a byłem tam 4 lata temu, ścieżki ani pobocza nie ma, ale ruch raczej umiarkowany
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.