Stasin Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 witam dzis po przejechaniu parenastu kilometrow zaobserwowałem w moim treku 4400 problem polegający na tym ze omyka tylna przeutka...? Jake sa tego przyczyny??? Przezutka to - Shimano Deore kaseta-SRAM PG830 11-32, 8 biegów Przeskoki pojawiają sie przy dosc dużym obciążeniu... Czy to regulacja przezutki czy raczej wada kasety??? =( z góry dziekuje za każdą odpowiedź...!
Janooch Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Kiedy ostatnio czyściłeś napęd? Jaki jest stan zębatek?
Stasin Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 napęd czysciłem i smarowałem ok 10dni temu... Stan koł zębatych jest bdb, (jesli chodzi o te przy kasecie ) te w przezudce sa dosc wyrobione...
Janooch Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Zębatki w przerzutce to może być jedna z przyczyn. Na każdym przełożeniu masz taką sytuację omykania?
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2014 na tym ze omyka tylna przeutka...Wytłumacz mi to swoimi słowami bo tego słowa nie znam.
Stasin Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 Tak... przeskakuje na kazdej „kombinacji” na kazdym biegu, niezaleznie od tego na którym rzędzie znajduje sie łańcuch w korbowodzie... =( „omyka”-przeskakuje
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2014 Czyli z twojego opisu wnioskujemy ze naciskasz na pedały i korba przeskakuje do przodu mimo iż rower stoi. Są tylko 2 przyczyny - zużyta kaseta najczyściej tylko małe zębatki - zużyte,zawieszające sie zapaski bębenka. Obu zdarzeniom towarzyszy dźwięk jednak sie one różnią. Samo skakanie łańcucha jest cichsze u szybsze, natomiast przeskok zapadek jest brutalniejszy, głośniejszy i o większy kąt przesuwa korbę. Przerzutka nie ma wpływu na skakanie łańcucha, no ma niewielki ale jeżeli jest sprawna a łańcuch jest założony poprawnie to ma pomijalny wpływ. Jeżeli na każdym biegu kasety są przeskoki to będą zapadki. Moze także to tyczyć sie korby i to na niej będzie łańcuch przeskakiwał. Łatwo to stwierdzić zmieniając zębatkę na inną.
Stasin Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 czyli zainwestuje w nowe zembatki zębatki (małe)rower ma max przejechane 120/140km wiec bębenek powinien być chyba dobry...?
abstinent Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 zrób zdjęcie z boku przerzutki i z tyłu równolegle do wózka
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2014 Zanim coś zrobisz pokaż jak wygląda ta kaseta najpierw i zajrzyj czasami do słownika
Stasin Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 przepraszam bardzo...! Pisząc ręcznie nie robie tylu błędów... Jutro wstawie zdj...
tobo Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 czyli zainwestuje w nowe zembatki zębatki (małe) rower ma max przejechane 120/140km wiec bębenek powinien być chyba dobry...? Jeśli dobrze rozumiem to rower/napęd ma tylko tyle przejechane od zakupu? Przy takim przebiegu praktycznie nie ma możliwości żeby napęd był zużyty w stopniu powodującym przeskakiwanie. Do kasety którą masz prawie na pewno nie dostaniesz koronek (zębatek) osobno - przynajmniej Sram nie oferuje takich sprzedawanych na sztuki.
Stasin Napisano 3 Kwietnia 2014 Autor Napisano 3 Kwietnia 2014 Czy przyczyna mogł byc łańcuch w ktorym zacięło sie jedno ogniwo ??? Po naprawienia tego i po wyregulowaniu przezutek nie zaobserwowałem tego przeskakiwania....
Stasin Napisano 3 Kwietnia 2014 Autor Napisano 3 Kwietnia 2014 jedno ogniw było dosc mocno zakute i nbarudzone... Juz działa =)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.