Skocz do zawartości

[kaseta/tylna przerzutka]problemy z Shimano Deore

Stasin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

dzis po przejechaniu parenastu kilometrow zaobserwowałem w moim treku 4400 problem polegający na tym ze omyka tylna przeutka...?

Jake sa tego przyczyny???

Przezutka to - Shimano Deore

kaseta-SRAM PG830 11-32, 8 biegów

Przeskoki pojawiają sie przy dosc dużym obciążeniu...

Czy to regulacja przezutki czy raczej wada kasety??? =(

z góry dziekuje za każdą odpowiedź...!

Napisano

napęd czysciłem i smarowałem ok 10dni temu...

Stan koł zębatych jest bdb, (jesli chodzi o te przy kasecie ) te w przezudce sa dosc wyrobione...

Napisano

Tak... przeskakuje na kazdej „kombinacji” na kazdym biegu, niezaleznie od tego na którym rzędzie znajduje sie łańcuch w korbowodzie... =(

„omyka”-przeskakuje ;)

• Mod Team
Napisano

Czyli z twojego opisu wnioskujemy ze naciskasz na pedały i korba przeskakuje do przodu mimo iż rower stoi. Są tylko 2 przyczyny

- zużyta kaseta najczyściej tylko małe zębatki

- zużyte,zawieszające sie zapaski bębenka.

Obu zdarzeniom towarzyszy dźwięk jednak sie one różnią. Samo skakanie łańcucha jest cichsze u szybsze, natomiast przeskok zapadek jest brutalniejszy, głośniejszy i o większy kąt przesuwa korbę.

Przerzutka nie ma wpływu na skakanie łańcucha, no ma niewielki ale jeżeli jest sprawna a łańcuch jest założony poprawnie to ma pomijalny wpływ.

Jeżeli na każdym biegu kasety są przeskoki to będą zapadki. Moze także to tyczyć sie korby i to na niej będzie łańcuch przeskakiwał. Łatwo to stwierdzić zmieniając zębatkę na inną.

Napisano

czyli zainwestuje w nowe zembatki zębatki (małe)
rower ma max przejechane 120/140km wiec bębenek powinien być chyba dobry...?

Napisano

czyli zainwestuje w nowe zembatki zębatki (małe)

rower ma max przejechane 120/140km wiec bębenek powinien być chyba dobry...?

Jeśli dobrze rozumiem to rower/napęd ma tylko tyle przejechane od zakupu?

Przy takim przebiegu praktycznie nie ma możliwości żeby napęd był zużyty w stopniu powodującym przeskakiwanie. 

Do kasety którą masz prawie na pewno nie dostaniesz koronek (zębatek) osobno - przynajmniej Sram nie oferuje takich sprzedawanych na sztuki.

Napisano

Czy przyczyna mogł byc łańcuch w ktorym zacięło sie jedno ogniwo ???

Po naprawienia tego i po wyregulowaniu przezutek nie zaobserwowałem tego przeskakiwania....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...