Skocz do zawartości

[Suport] Kross Hexagon v3 - narzędzia do wymiany suportu

mateuszbl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałem zabrać się za wymianę suportu w rowerze Kross Hexagon v3 z roku 2008 (lub 2009, nie pamiętam dokładnie. Wygląda w każdym razie tak samo jak ten: http://www.bikestats.pl/rowery/Kross-Hexagon-V3_9873_8257.html). Wolałbym to zrobić samemu niż oddawać do serwisu. Wiem, że wiąże się to z kupnem dodatkowych narzędzi - i w tym tkwi problem ;) Nie wiem dokładnie jaki rodzaj suportu mam zamontowany. Wybrałem sobie już ściągacz do korb i klucz do misek suportu na allegro:

http://allegro.pl/bike-hand-zestaw-do-korb-yc-215cb-yc-26bb-ctbike-i4064122003.html

Na wszystkich jakichś instruktażowych filmikach, np. na tym (6:05) 

jakie oglądałem, po odkręceniu tej śruby widoczny jest kwadrat - u mnie tylko dwa okrągłe gwinty - widać to na zdjęciu w załączniku.

Pytanie - czy wybrany na allegro ściągacz do korb będzie pasował? 

Pozdrawiam :)

post-172780-0-57396800-1395598504_thumb.jpg

Napisano

Ściągacz będzie pasować, ale też i nie :teehee: Dowcip polega na tym, że będziesz musiał wkręcać od razu śrubę ściągacza, bez uprzedniego wkręcenia jego nakrętki. Masz stary typ korby, który ma w gnieździe gwint M12 od razu na "wypychacz".

Taką korbę można też zdjąć przy pomocy zwykłej śruby :thumbsup:

Klucz do suportu będzie pasować o ile Twoje miski mają wypusty - to widać od razu, a inny standard to rzadkość.

Napisano

A takie buty.. :) Dzięki za szybką odpowiedź, w sumie mnie pocieszyłeś, bo nie muszę ściągacza kupować w takim razie :) Sprawdzę jakoś na dniach czy zwykłą śrubą uda mi się ściągnąć korbę. 

Napisano

Samemu mało opłacalne bo trzeba kupić conajmniej 2 klucze.Możesz na partyzanta wykrecić śrube żeby lekko przestawała ponad korke i puknąć z wyczuciem pare razy młotkiem w śrube trzymając za korbe,. jeśli puści to to samo z drugiej ,i potem solidny srubokret młotek i kombinowanie z suportem ,mi sie udało i nic nawet nie zarysowalem :yes:

Napisano

No niestety, śruba ułamała się podczas wkręcania i została w środku :( Także czeka mnie też wymiana korby. Ani z jednej, ani z drugiej strony korba nie chciała się poluzowwać. Macie jakiś pomysł jak ją teraz wybić?

Czy muszę się czymś kierować wybierając nową korbę? 

• Mod Team
Napisano

No niestety, śruba ułamała się podczas wkręcania i została w środku

No to panie ... śruba była 1 klasa :D

Także czeka mnie też wymiana korby

Wcale nie, jednak sporo roboty by cie inaczej czekało.

Jak korba idzie w kosz ... polecam szlifierkę.

Napisano

To samo pomyślałem ;) Główka się ułamała, reszta w środku. W sumie moja wina, nie wiedziałem, że mosiężna śruba jest taka delikatna.

Część lewą będzie łatwo przeciąć szlifierką, gorzej prawą, bo tam zębatki trochę utrudniają. Pomęczę się jeszcze i dam znać ;)

Napisano

Spróbuj zbić młotkiem korbę może najpierw, albo pojeździć na siłę na luźnym śrubach - może dostanie luzu i da się zdjąć, tylko nie wykręcaj śrub całkowicie co by zębów na kierownicy nie zostawić.

Złamaną śrubę - jak uda Ci się zdjąć korbę - możesz spróbować rozwiercić, a to co zostanie wykruszyć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...