Skocz do zawartości

[Manetki RevoShift] - Rozregulowany wskaźnik przełożenia

Mardrom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Postanowiłem przełożyć manetki RevoShift z mojego starego poczciwego górala do roweru, w którym sa strasznie zakapione Tourney'e. Co prawda przerzutki są sprawne, ale wskaźnik nie dochodzi do 1 na najnizszym przelożeniu, za to na najwyższym jest dosyć dużo poza "trójką" (mowa oczywiście o manetce przerzutki przedniej). Czy jest jakiś sposób na regulację tego czy muszę się do tego przyzwyczaic? W załącznikach przestawiona sytuacja (nie, nie chcę kupić nowych manetek ;)):
5e6db368a300.jpg
ace2332347c6.jpg
Edit: Oczywiscie manetki to Shimano RevoShift SL-RS31

Napisano

Z tym ze z tego co wiem to SRAMY pracują w systemie 2:1 a Shimano 1:1 Czy się mylę? A Chciałem naprawić to zerowym kosztem bo jestem totalnie spłukany. Druga sprawa to że to będzie rower do dojazdów do szkoły więc nie zamierzam w niego zbyt wiele inwestować:)

• Mod Team
Napisano

MRX są kompatybilne nie proponowałbym ci czegoś co nie działa, miałem styczność z revosh*tem, i on faktycznie działa naprawdę zacnie ... jak brać pod uwagę zniechęcanie do jazdy a juz na pewno do zmiany biegów. Mam gdzieś stare swoje .. 3x7...za przysłowiowe piwo mogę oddać :P

Napisano

Jeśli są w pełni sprawne to czemu nie ;) W koncu cena takiego desperadosa czy co tam wolisz to nie majątek :E Dalej jednak nie dowiedziałem się, czy te manetki są jakoś do uratowania czy już żadnych nadziei dla nich nie ma

• Mod Team
Napisano

Pewnie sa ale wyglądają na strasznie skomplikowany mechanizm ... :P rozbierałem swoje mrxy, składają sie z chyba 4 części w tym jedna to sprężynka :D są tak proste ze nie do zepsucia ...

Napisano

Musisz to po prostu rozkręcić i przestawić o ileś ząbków, czy jak to tam jest rozwiązane i tyle. Jednak nie wiem, czy jak się tego nie rozłoży to potem może mieć manetka do Ciebie pretensję, że ruszałeś i może nie chcieć się dobrze dopasować. Takie moje odczucie, bo są dosyć słabe i liche jak się ich używa. W dodatku nie potrafi dobrze trzymać biegów. Na przód od biedy z mikro indeksacją mogą być to na tył tragedia. Trzeba się bawić aż w nano indeksację, a i tak daje to słaby efekt. Jak na dojazdy do szkoły może być, ale można mieć też coś dużo lepszego za bardzo małą kasę co działa. Jak nie masz kasy to nic teraz nie poradzisz, ale jak będziesz miał okazję to zmień to na przynajmniej ST-EF51 lub coś podobnego. Będzie jak przesiadka z malucha do nowego auta.

Napisano

No na razie to prowadze spór odnośnie nieudanej transakcji i jej pozytywne dla mnie zakonczenie na pewno bedzie skutkowało inwestycją w ten rower (Niezbyt duzej kasy jak juz wspomnialem ale zawsze. Teraz nawet nie mam mozliwosci wiec nie szykuje sie na kupno niczego ale jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem to kto wie ;)) ale już od pewnego czasu sobie powtarzam ze jak bede mial wolny grosz to postawię sobię maszynke na czymś klasy~ Deore (niestety prawo jazdy za karkiem więc po kieszeni pociągnie, ale w przyszłości to może być różnie. Porządny rower to jednak troche grosza). W sumie zrobie tak: Rozkręcę tą manetkę a jeśli sie nie uda to do czasu kupna nowej bede jezdzil na Tourneyu ustawionym na sztywno.

Napisano

Jednak nie wiem, czy jak się tego nie rozłoży to potem może mieć manetka do Ciebie pretensję, że ruszałeś i może nie chcieć się dobrze dopasować.

Możesz oficjalnie startować jako jasnowidz :D  Juz w polowie są złożone ale mam problem wlasnie ze spasowaniem żeby wskaźnik dobrze pokazywał

Sukces :D Jest co prawda przesunięcie o 1mm ale to pewnie wada malunku. Temat do zamknięcia. Dziękuję bardzo za odpowiedzi wszystkim powyższym użytkownikom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...