Skocz do zawartości

[jazda na rowerze] Jazda na rowerze w ramach rozruchu

ticotic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam 17 lat mam kilka pytan poniewaz mam chondrolomacje chrzastki w kolanie ciezko z jakims sportem pomyslalem nad rowerem (lekarz mowil ze podobno moge ) od czasu rehabilitacji jest duzo lepiej rzadziej boli itp ale wracajac do roweru czy wystraczy sama jazda rowerem dla ogolnego poprawienia kondycji i zdrowia ? (niestety silownia, bieganie odpada - kolana) chodzi mi o ogolne wzmocnienie miesni i poprawienie kondycji i poprostu rozruszanie sie bo cos w koncu robic trzeba :) Ile dni w tygodniu jezdzic i po ile minut ? jak na poczatek (kondycja jest slaba poki co ) PRosil bym o odpowiedz z gory dziekuje Pozdrawiam

Napisano

Mięśnie wzmocni nóg i pośladków, górnej partii ciała niezbyt. 

Ale to fajna forma aktywności. Poruszasz się w ciszy, podziwiasz krajobrazy, masz kontakt z otoczeniem. Bajka. 

Ile dni w tygodniu jezdzic i po ile minut ?

Po prostu jeździć. Do szkoły, do innego celu itd. Jeździć tyle, na ile się ma ochotę i czas. Ja tak robię. :P

Napisano

oprócz roweru zastanów się też nad basenem, pływanie rozwija owiele więcej mięśni niż rower i też nie obciąża stawów

Napisano

Spokojna jazda na rowerze i pływanie jak najbardziej! :-) Raz że poprawi Ci się humor, bo każdy sport, wysiłek wydziela endorfiny, a dwa, że wzmocnisz mięśnie :) 

Napisano

dzieki wielkie :) czyli mowicie ze bez basenu raczej kiepsko by bylo ? ogolnie ciekawe forum - zostane na dluzej :) 

Napisano

tu nie chodzi o to ,że bez basenu było by kiepsko czy też nie,

basen jest dobry na placy i kręgosłup i przy tym pracują prawie wszystkie mięśnie , można zmieniać style tak więc potencjał jest duży,

ale pływając na krytym basenie nie oddychasz świeżym powietrzem, nie dotlenisz tak dobrze organizmu jak na rowerze 

Napisano

no tak tak rozumiem :) basen poprostu jako dodatek wiem ze zdrowy nie obciaza stawow itp i przede wszystkim cale cialo pracuje a na rowerze tylko dolne partie ale rowr na 100% i do tego basen kilka razy  w tyg :) ogolnie chodzi mi tylko o zdrowotne efekty tego :) i zadne inne chodzilem na silownie no ale cuz trzeba bylo zrezygnowac przez kolano :P 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...