PjeseczeQ Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Jak już Kross to http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-2-0
R4ttle Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 To już lepiej lazaro, tańszy o 500 zł a osprzęt lepszy.
Crissu Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Z tych dwóch to x5 lepszy, chociaż cena jest i tak przesadzona jak na ten osprzęt
getto Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 Podrzucicie jeszcze jakies linki z rowerami do 1500 zl, a nie 1500+ ? Bo moj budzet wynosi okolo 1100/1200zl, a do 1500 i tak bede musial dozbierac, a z checia bym juz zaczal jezdzic
Tadeus Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Dostałeś już najlepsze oferty w tym przedziale. Kands 1300, Lazaro Evolution albo A2(albo wersję Black). Wszystkie trzy mają tony zadowolonych użytkowników i przyzwoity osprzęt. A2 z geometrii jest bardziej z zacięciem sportowym, K1300 i Evolution w standardzie mają mostki i kierownice, które dają dość wyprostowaną sylwetkę. Dla jednych to wygodniej, dla innych mniej Są też i ludzie, którzy uważają, że źle im się siedzi na A2... Nie widziałem jeszcze popularnego roweru, co do którego nie dałoby się znaleźć marudzenia, że dziwnie się go prowadzi i dziwnie na nim siedzi, więc bym się tym specjalnie nie przejmował Serię Hexagonów bym sobie zupełnie odpuścił. Kiedyś to były dość kultowe rowery, ale obecnie mają wręcz tragiczny stosunek ceny do osprzętu.
getto Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 A moglbys mi jeszcze przyblic rowerty warte uwagi w przediale 1500/1600zl oraz powiedziec czy roznice w przyjemnosci uzytkowania roweru czuc ?
Tadeus Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 1500-1600 masz w Decathlonie Rockridera 5.3. Różnica jest odczuwalna, głównie dlatego, że: 1. Ma amortyzator sprężynowo-olejowy, a nie sprężynowo-elastomerowy - co daje odczuwalną różnicę w tłumieniu, a do tego w przeciwieństwie do elastomeru nie siada z czasem. 2. Ma 3x9 a nie 3x8 biegów. 3. Ma hamulce tarczowe mechaniczne - co prawda same z siebie nie są dużo lepsze od V-braków (choć zdania są podzielone), ale rower jest już przystosowany do tarczowych, więc jak hobby cię wciągnie, to będziesz mógł niedrogo przerobić rower na porządne hamulce hydrauliczne. 4. Decathlon daje dożywotnią gwarancję na wszystkie rurki i podobno ogólnie nieźle załatwiają żądania gwarancyjne. O odczuciach staram się pisać najmniej, jak mogę, bo dla mnie to bzdury, które tylko mącą ocenę sprzętu. Każdy ma inne odczucia, co widać nie tylko na forum, ale i po branżowych pismach. Moja rada - patrz na sprzęt, to jedyne obiektywne kryterium. Można przymierzyć się w sklepie, ale to też niewiele mówi, jeśli nie ma się naprawdę sporego doświadczenia. Bo jedno to pokręcić parę kółek, a drugie to jeździć na tym rowerze setki kilometrów. Niewygodny w sklepie rower może tak naprawdę mieć świetną sportową geometrię, tylko trzeba do niego przywyknąć, wykształcić odpowiednie mięśnie postawy itd. Tak samo niby starzy wyjadacze twierdzą, że są w stanie ocenić zachowanie roweru już po samym szkicu geometrii ramy, a jednak w testach w branżowej prasie widać ciągle, że rower zaskoczył testerów, bo jednak zachowuje się zupełnie inaczej... Jak masz szanse się przymierzyć, to się przymierz, jak nie to weź ten z najlepszym osprzętem i tyle.
getto Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 Tyle, ze ja na osprzecie sie kompletnie nie znam dlatego zalozylem temat A co do rockridera, slyszalem, ze firmy, ktore robia wiele rzeczy na raz nie moga robic zadnej dobrze - niby w tym przypadku tak jest, to prawda ? w cenach 1500-1600, Twoim zdaniem to najlepszy wybor ? A co bys powiedzial o Cube/Autorach/Giantach ?
Tadeus Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Powiem tak. Większość bardziej zaawansowanych użytkowników tego forum byłaby w stanie złożyć rower z gotowych markowych części. I te wszystkie firmy robią właśnie to i nic więcej. No, malują też ramy otrzymane z Azji w swoje kolorki i naklejają na nie swoje naklejki. Marka ma znaczenie w rowerach drogich, z zacięciem sportowym, gdzie liczą się kosmiczne patenty, ultralekkie, delikatne technologie itp. W segmencie do 2 tyś PLN nie ma żadnego znaczenia. Wszyscy składają to samo z tych samych części. Jedni robią to drożej, inni taniej. Jedni finansują ze swojej kasy sportowców, zawody, mega kampanie reklamowe i banery w sklepach na całym świecie, a inni po prostu lokalnie składają rowery i mogą to robić taniej. Skoro jest firma, która robi to tanio i po opiniach widać, że robi to nieźle, to nie widzę powodu, by właśnie u niej nie kupić. Z tego co wiem dla Decathlonu rowery składają jakieś inne firmy, kiedyś był to chyba nawet Kross, jeśli dobrze pamiętam z jakiegoś wywiadu, obecnie to pewnie zupełnie ktoś inny. Nie ma to jednak żadnego znaczenia. Jedyne, co robią, to otwierają katalog Suntoura/Shimano, czy SRAMA i kupują dostawę części, a potem Chińczyk to skręca i wcale nie musi do tego dużo wiedzieć. Z tego, co kojarzę Kandsy/Lazaro składają gdzieś w dobudowanym zakładzie za własnym domem, zatrudniając mieszkańców pobliskich wsi. I kogo to obchodzi, skoro po setkach postów kupujących widać, że robią to nieźle?
getto Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 No teraz to troche skumalem Niestety za skladanie nie chce sie zabierac W takim razie chyba zdecyduje sie na tego Rockridera 5.3...
Tadeus Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 I dobrze, że za składanie nie chcesz się brać, bo w 90% przypadków da się od jakiejś firmy kupić taniej gotowca. Wiadomo, mają spore zniżki za hurtowe ilości części, które kupują. Są ludzie, którzy wyrabiają się taniej, ale wymaga to wielu miesięcy polowania na okazje, znajomości części, rynku itd. No i ostatecznie jest bez sensu, skoro dopiero się poważniej z hobby zaczyna i tak naprawdę nie wie, czego potrzebuje. Po paru latach zawsze można sobie złożyć wymarzony rower w ramach hobby. Może być Rockrider, jeśli jednak zależy ci na marce, to A2 też jest fajnym rowerem (choć osprzętowo słabszy). Mi się zawsze podobał wygląd A2
getto Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 Jutro przejade sie do Decathlonu zerkne na tego rockridera 5.3 A2 mi tez sie podoba, ale czytalem, ze podobno cienko u nich z gwarancjami w krossie i z byle powodu staraja sie odpedzic klienta Mi wlasnie wyglad a2 tez sie strasznie podoba ale czytalem o tych gwarancjach... troche to martwi, bo jednak zawsze jest szansa, ze dostane cos wadliwego i po miesiacu frajdy nie przyjma roweru i 1600zl w plecy :/
getto Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Z tego co pamietam nikt mi nie wyslal zadnej Univegi - po za tym chyba jednym uzywanym ? A tak jak mowilem, nie chce strzelac w uzywki Univega lepiej stoi sprzetowo od Rockridera ? + u Rockridera przemawia do mnie dozywotnia gwarancja na niektore "podzespoly" i jednak wyglad jak go dzis obejrzalem w sklepie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.