kranu Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Poruszam się póki co w ofercie Unibike bo mam niedaleko sklep i nie jestem pewien jakiej kategorii rower potrzebuję, a oni mają z każdej. Lubię sobie szybko pośmigać po szosie, ale mieszkam też blisko lasu do którego czasami wpadam - nie są to ubite ścieżki, raczej trawa i koleiny, ale też nie są to jakieś wymagające zjazdy, w błoto się nie pakuję. Zastanawiam się czy lepszy będzie dla mnie MTB np. Fusion Disc - tylko czy te trochę lasu to nie przesada kupować MTB? czy lepszy będzie Kross np. Viper GTS - z nadzieją, że starguję do tych 2000zł i szkoda, że nie ma tarcz - które chyba niekoniecznie są potrzebne przy moim użytkowaniu? ale podobają mi się czy może pójść w 29er czyli w moim budżecie to będzie: Fusion 29 Obecnie jeżdżę na stalowym Trekkingu bez amortyzacji - nie pasuje mi on ani na trasę, ani do lasu
PjeseczeQ Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Viper + gumy schwalbe smart sam 28x1.4" - dobry zestaw IMO do takiego zastosowania.
kranu Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Viper + gumy schwalbe smart sam 28x1.4" - dobry zestaw IMO do takiego zastosowania. Faktycznie to jakieś rozwiązanie uterenowić Krossa gumami A jeśli chodzi o osprzęt to lepiej wydać te całe 2k na VIPERa z lepszym osprzętem czy lepiej CROSSFIRE DISC GTS - oszczędzę na gumy, a będę miał jeszcze bonusowo tarcze?
marekw Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 20 km na południe od Tychów (czy jak tam się one zwą) zaczynają się góry. Szedłbym w stronę MTB jednak.
tyshek Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 20 km na południe od Tychów (czy jak tam się one zwą) zaczynają się góry. Nie mniej jednak nie brakuje świetnych tras wokół miasta,lub w okolicznych gminach bardziej utwardzonych i nie górskich,bierz Unibike na kołach 28''Jak chcesz kupić w AlpeBike to pytaj o modele ubiegłoroczne ,bankowo będą tańsze.
kranu Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Nie mniej jednak nie brakuje świetnych tras wokół miasta,lub w okolicznych gminach bardziej utwardzonych i nie górskich,bierz Unibike na kołach 28''Jak chcesz kupić w AlpeBike to pytaj o modele ubiegłoroczne ,bankowo będą tańsze Właśnie chyba nie będę się pakował w MTB dla kilku wypraw w góry. Muszę zajrzeć do AlpeBike - jak tam z dostępnością, obsługą i rabatami?
Silver400 Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 20 km na południe od Tychów (czy jak tam się one zwą) zaczynają się góry. Szedłbym w stronę MTB jednak. Wow, gadaj gdzie ? Bo ja głupi jadę 50km do Bielska na pierwsze góry. 20 km na południe to jest Pszczyna ewentualnie Goczałkowice, jest tam nieprawdopodobnie płasko jak na tę część Polski.
tyshek Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 jak tam z dostępnością, obsługą i rabatami Absolutnie to nie żadna reklama sklepu,porostu jestem ich klientem i tyle. Kupowałem u nich dwa górale w sumie za 2700,rabat wyniósł 200 zł,nie było ich w danej chwili na sklepie,ale na drugi dzień czekały na mnie już poskładane. Brałem rowery za gotówkę ,na raty ciężko o jakiś rabat,można liczyć na jakiś tani gadżet typu lampka itp.Najlepiej o kasie rozmawiaj z szefem Aureliuszem,obecnie chyba najwięcej urzęduje w nowym sklepie.
kranu Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Ok, to jeszcze muszę się wybrać i dosiąść jakiegoś Unibike bo osprzęt - osprzętem, ale doznania subiektywne najważniejsze. BTW z radością widzę ile osób z Tychów tutaj urzęduje. Panowie był może gdzieś na tym forum wątek gdzie w naszych okolicach można fajnie pojeździć? Chodzi o właśnie takie krossowe trasy - niezbyt asfaltowe, ale też niezbyt MTB.
tyshek Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Jest tu kilku ludzi z Tychów piszących:-D jest wątek "Kolarstwo szosowe w Tychach" ale tam głównie kolarze sie umawiają na jazdę,nie ma co z nimi startować :-P. Ją śmigam na trekkingu,jeżdżę głównie asfaltem ale nie rzadko zjeżdzam w las lub na inne mniej utwardzone trakty,do czego cross też się nadaje :-D
kranu Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 A czy w Unibike Viper GTS kaseta i hamulce Acery to nie są słabe punkty? Dziwne, że mieszają klasy i to aż o kilka przeskoków bo np. przerzutki tylne i dźwignie hamulców są już Deore. Będzie to wszystko dobrze grało razem? Nawet Lazaro Integral za pół ceny trzyma się Alivio.
PjeseczeQ Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Gdzie ten Lazaro się trzyma Alivio cały czas ? Bo tak w aukcji napisane ? Alivio masz klamkomanetki, przerzutki, łańcuch i... ? Korba Altus, Kaseta Acera...
kranu Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Gdzie ten Lazaro się trzyma Alivio cały czas ? Bo tak w aukcji napisane ? Alivio masz klamkomanetki, przerzutki, łańcuch i... ? Korba Altus, Kaseta Acera... Jeśli chodzi o korbę to faktycznie zgrabnie użył symbolu nie pisząc Altus, ale kaseta wg. aukcji to już Alivio.
PjeseczeQ Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 HG41 to nie jest żadne alivio i nigdy nie było...
kranu Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Naczytałem się o zaletach 29er, więc mam jeszcze pytanko. Czy bardziej warto Unibike Viper GTS, czy za podobną cenę Unibike Fusion 29er z większymi kołami i hamulcami tarczowymi, ale kosztem oczywiście pozostałego osprzętu.
PjeseczeQ Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Jak teren i dużo błota to 29er na hydraulice.
kranu Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Właśnie teren raczej lekki bez błota. Dziwi mnie mała różnica wagowa pomiędzy tymi rowerami. Byłem pewien, że Fusion 29er z tarczami i gorszym osprzętem będzie dużo cięższy od Vipera, a różnica tylko 14,50kg vs 14.30kg
kranu Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 Jak zawsze skończyło się znacznym przekroczeniem budżetu Unibike Zethos 19"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.