Skocz do zawartości

[ok. 2000] jakiego typu rower potrzebuję?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poruszam się póki co w ofercie Unibike bo mam niedaleko sklep i nie jestem pewien jakiej kategorii rower potrzebuję, a oni mają z każdej.

Lubię sobie szybko pośmigać po szosie, ale mieszkam też blisko lasu do którego czasami wpadam - nie są to ubite ścieżki, raczej trawa i koleiny, ale też nie są to jakieś wymagające zjazdy, w błoto się nie pakuję.

Zastanawiam się czy lepszy będzie dla mnie MTB

np. Fusion Disc - tylko czy te trochę lasu to nie przesada kupować MTB?

czy lepszy będzie Kross

np. Viper GTS - z nadzieją, że starguję do tych 2000zł i szkoda, że nie ma tarcz - które chyba niekoniecznie są potrzebne przy moim użytkowaniu? ale podobają mi się ;)

czy może pójść w 29er czyli w moim budżecie to będzie:

Fusion 29

Obecnie jeżdżę na stalowym Trekkingu bez amortyzacji - nie pasuje mi on ani na trasę, ani do lasu :)

Napisano

Viper + gumy schwalbe smart sam 28x1.4" - dobry zestaw IMO do takiego zastosowania.

Faktycznie to jakieś rozwiązanie uterenowić Krossa gumami :)

A jeśli chodzi o osprzęt to lepiej wydać te całe 2k na VIPERa z lepszym osprzętem czy lepiej CROSSFIRE DISC GTS - oszczędzę na gumy, a będę miał jeszcze bonusowo tarcze?

Napisano

20 km na południe od Tychów (czy jak tam się one zwą) zaczynają się góry.

Nie mniej jednak nie brakuje świetnych tras wokół miasta,lub w okolicznych gminach bardziej utwardzonych i nie górskich,bierz Unibike na kołach 28''Jak chcesz kupić w AlpeBike to pytaj o modele ubiegłoroczne ,bankowo będą tańsze.

Napisano

Nie mniej jednak nie brakuje świetnych tras wokół miasta,lub w okolicznych gminach bardziej utwardzonych i nie górskich,bierz Unibike na kołach 28''Jak chcesz kupić w AlpeBike to pytaj o modele ubiegłoroczne ,bankowo będą tańsze

Właśnie chyba nie będę się pakował w MTB dla kilku wypraw w góry.

Muszę zajrzeć do AlpeBike - jak tam z dostępnością, obsługą i rabatami? :)

Napisano

20 km na południe od Tychów (czy jak tam się one zwą) zaczynają się góry. Szedłbym w stronę MTB jednak.

Wow, gadaj gdzie ? Bo ja głupi jadę 50km do Bielska na pierwsze góry.

20 km na południe to jest Pszczyna ewentualnie Goczałkowice, jest tam nieprawdopodobnie płasko jak na tę część Polski.

Napisano
jak tam z dostępnością, obsługą i rabatami

Absolutnie to nie żadna reklama sklepu,porostu jestem ich klientem i tyle.

Kupowałem u nich dwa górale w sumie za 2700,rabat wyniósł 200 zł,nie było ich w danej chwili na sklepie,ale na drugi dzień czekały na mnie już poskładane.

Brałem rowery za gotówkę ,na raty ciężko o jakiś rabat,można liczyć na jakiś tani gadżet typu lampka itp.Najlepiej o kasie rozmawiaj z szefem Aureliuszem,obecnie chyba najwięcej urzęduje  w nowym sklepie.

Napisano

Ok, to jeszcze muszę się wybrać i dosiąść jakiegoś Unibike bo osprzęt - osprzętem, ale doznania subiektywne najważniejsze.

BTW z radością widzę ile osób z Tychów tutaj urzęduje. Panowie był może gdzieś na tym forum wątek gdzie w naszych okolicach można fajnie pojeździć?

Chodzi o właśnie takie krossowe trasy - niezbyt asfaltowe, ale też niezbyt MTB.

Napisano

Jest tu kilku ludzi z Tychów piszących:-D jest wątek "Kolarstwo szosowe w Tychach" ale tam głównie kolarze sie umawiają na jazdę,nie ma co z nimi startować :-P. Ją śmigam na trekkingu,jeżdżę głównie asfaltem ale nie rzadko zjeżdzam w las lub na inne mniej utwardzone trakty,do czego cross też się nadaje :-D

Napisano

A czy w Unibike Viper GTS kaseta i hamulce Acery to nie są słabe punkty?

Dziwne, że mieszają klasy i to aż o kilka przeskoków bo np. przerzutki tylne i dźwignie hamulców są już Deore.

Będzie to wszystko dobrze grało razem? Nawet Lazaro Integral za pół ceny trzyma się Alivio.

Napisano

Gdzie ten Lazaro się trzyma Alivio cały czas ? Bo tak w aukcji napisane ?

Alivio masz klamkomanetki, przerzutki, łańcuch i... ?

Korba Altus, Kaseta Acera...

Napisano

Gdzie ten Lazaro się trzyma Alivio cały czas ? Bo tak w aukcji napisane ? Alivio masz klamkomanetki, przerzutki, łańcuch i... ? Korba Altus, Kaseta Acera...

Jeśli chodzi o korbę to faktycznie zgrabnie użył symbolu nie pisząc Altus,

ale kaseta wg. aukcji to już Alivio.

Napisano

Naczytałem się o zaletach 29er, więc mam jeszcze pytanko.

Czy bardziej warto Unibike Viper GTS,

czy za podobną cenę Unibike Fusion 29er z większymi kołami i hamulcami tarczowymi, ale kosztem oczywiście pozostałego osprzętu.

Napisano

Właśnie teren raczej lekki bez błota.

Dziwi mnie mała różnica wagowa pomiędzy tymi rowerami.

Byłem pewien, że Fusion 29er z tarczami i gorszym osprzętem będzie dużo cięższy od Vipera, a różnica tylko 14,50kg vs 14.30kg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...